Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΝΕΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Οι Σελτζούκοι Τούρκοι ήταν Ασιάτες μουσουλμάνοι. Ονομάστηκαν Σελτζούκοι από το φύλαρχό τους Σελτζούκ κατά τον 10ο αιώνα όπου και κατέβηκαν από το Τουρκεστάν στη Μεσοποταμία και από κει στο Ιράν και κατόπιν στα βυζαντινά εδάφη.
Με αρχηγό τον Αλπ Αρσλάν κατέλαβαν τις βυζαντινές επαρχίες της Αρμενίας και της Καππαδοκίας.

Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' ο Διογένης, που καταγόταν από την Καππαδοκία, έσπευσε να τους αντιμετωπίσει.

Οι δύο στρατοί συγκρούστηκαν στο Ματζικέρτ(1071),ο Αλπ Αρσλάν νίκησε και αιχμαλώτισε τον Ρωμανό και κατέλαβε σχεδόν όλη τη Μ. Ασία.



Οι Νορμανδοί από τη Σκανδιναβία έφτασαν στη Νότια Ιταλία και κατέλαβαν τις εκεί βυζαντινές κτήσεις.

Στη συνέχεια κατέλαβαν το Δυρράχιο και από την Εγνατία οδό βάδισαν κατά της Θεσ/νίκης και της Κων/πολης

Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α' ο Κομνηνός, με τη βοήθεια των Βενετών, στους οποίους παραχώρησε εμπορικά προνόμια, κατόρθωσε να νικήσει τους εισβολείς και να τους απομακρύνει από την Βαλκανική Χερσόνησο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Άκουσε το παρακάτω τραγούδι. Ύπάρχει κάποιο όνομα που έχει σχέση με το σημερινό μάθημα; Γνωρίζεις άλλα ονόματα από τη Βυζαντινή ιστορία; Και σε ποιες άλλες περιόδους της ιστορίας μας αναφέρεται;

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα και ανθρωπογενή αίτια.
Η έκρηξη ηφαιστείου, ο σεισμός, η κατολίσθηση, η πλημμύρα, η πυρκαγιά είναι κάποια από αυτά τα φυσικά φαινόμενα. Στην περίπτωση της πυρκαγιάς έχουμε φυσικό φαινόμενο όταν την προκαλέσει κάποιος κεραυνός ή στην περίπτωση της ανάφλεξης δηλαδή όταν ένα καύσιμο ή εκρηκτικό υλικό καεί εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του.
Μιλάμε για εμπρησμό όταν η πρόκληση της πυρκαγιάς ήρθε όχι από φυσικά αίτια, αλλά από την επέμβαση του ανθρώπου. Βασικότερη βέβαια αιτία είναι η επιθυμία κάποιων να καταπατήσουν δασικές εκτάσεις και να τις κάνουν οικόπεδα, ώστε να έχουν οικονομικό όφελος.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής θα πρέπει να γνωρίζουμε τα τηλέφωνα υπηρεσιών που προσφέρουν βοήθεια στον άνθρωπο όλο το 24ωρο. Τέτοια είναι:
1. Ε.Κ.Α.Β.-166
2. Αστυνομία-100
3. Πυροσβεστική-199
4. Άμεση Επέμβαση Λιμενικού-108
5. Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης-112
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το δάσος είναι οι πυρκαγιές. Μια πυρκαγιά μπορεί να καταστρέψει τα φυτά και τα ζώα του δάσους. Μπορεί ακόμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αν επεκταθεί η πυρκαγιά, περιουσίες, όπως αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στο δάσος μπορεί επίσης να καταστραφούν. Η καταστροφή ενός δάσους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που θα φανούν πολύ αργότερα, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά. Όταν μάλιστα βρέχει έντονα, το γυμνό χώμα δεν είναι ικανό από μόνο του να συγκρατήσει το νερό, αφού οι ρίζες των δέντρων δεν υπάρχουν πια. Έτσι, αν η κλίση του εδάφους είναι αρκετή, πλημμυρίζουν ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές ή δημιουργούνται χείμαρροι που ρέουν ορμητικά, προκαλώντας καταστροφές στο πέρασμά τους.
Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως το μήνα Αύγουστο, έκαψαν συνολικά εκτάσεις 268.834 εκταρίων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Η περιοχή που γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν η Πελοπόννησος και ιδίως ο Νομός Ηλείας.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(email)

Σεισμοί
Κατολισθήσεις / Καθιζήσεις
Πλημμύρες
Ηφαίστεια

Βρες για τα παραπάνω φυσικά φαινόμενα χαρακτηριστικές περιπτώσεις σοβαρών γεγονότων που συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,θα σε βοηθήσει σε αυτό.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Το τσουνάμι είναι θαλάσσιο φαινόμενο κατά το οποίο μετατοπίζονται μεγάλες μάζες νερού σε μια θάλασσα ή μια λίμνη, ως αποτέλεσμα ενός σεισμού, μιας κατολίσθησης ή ηφαιστειακής έκρηξης. Η μετατόπιση των όγκων του νερού έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κυμάτων που, αν φτάσουν σε ακτές, έχουν εξαιρετικά καταστρεπτικά αποτελέσματα. Η ονομασία του, που αποτελεί διεθνή όρο, προέρχεται από τις Γιαπωνέζικες λέξεις τσου-ναμι (tsu, και nami, ) που στα ελληνικά θα μεταφράζονταν σαν "κύμα του λιμανιού".

Συνήθως, ένα τσουνάμι μπορεί να έχει μήκος κύματος 100 έως 200 km (η απόσταση δύο διαδοχικών κορυφών του), ενώ το ύψος του κύματος που προχωράει στον ωκεανό μόλις μισό μέτρο, φαίνεται δηλαδή στην αρχή σαν ένα αθώο κύμα. Όμως, γιγαντώνεται πολύ γρήγορα. Όταν λοιπόν το κύμα φθάνει στην ακτή, το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 40 μέτρα πάνω από την κανονική στάθμη της θάλασσας.

Τα κύματα αυτά, αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, είναι πολύ καταστρεπτικά όταν φθάσουν σε παράλιες περιοχές. Έχουν μεγάλο μήκος κύματος και μεταφέρουν τεράστια ποσά ενέργειας. Φθάνοντας στην ακτή λόγω της μείωσης του βάθους αναδιπλώνονται και η ορμή τους πολλαπλασιάζεται. Η ταχύτητά τους ποικίλλει, θεωρείται όμως πάντα μεγάλη.

Από το 1945 περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα τσουνάμι παρά από τους σεισμούς. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρό κίνδυνο ενέχουν.

Το πιο καταστρεπτικό τσουνάμι της σύγχρονης ιστορίας εκδηλώθηκε μετά το σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στην Ινδονησία, ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 250.000 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.


Μικρότερος αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα λόγω της υψηλής της σεισμικότητας.
Στον ελλαδικό χώρο δεν γίνονται ισχυροί σεισμοί, οι οποίοι από μόνοι τους να προκαλούν μεγάλα τσουνάμι. Το μέγεθος τους όμως είναι τέτοιο που μπορεί να ανακινήσει ιζήματα και να υπάρξουν υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή της Υδραυλικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστα Συνολάκη.
"Ένας σεισμός με επίκεντρο στην ξηρά και μικρός σε μέγεθος μπορεί να δώσει αρκετή επιτάχυνση σε σαθρά ιζήματα ώστε να γίνει μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα. Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μία από αυτές τις περιοχές".

Το τελευταίο μεγάλο τσουνάμι που έπληξε το Αιγαίο δημιουργήθηκε από το σεισμό της Σαντορίνης το 1956. Το κύμα ξεκίνησε από την περιηφαιστειακή περιοχή, όπου πιθανότατα να έγινε και μια υποθαλάσσια κατολίσθηση, και έφτασε στην ανατολική πλευρά της Αμοργού με ύψος 22-25 μέτρων.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η δουλεία ήταν σ' όλες τις κοινωνίες της αρχαιότητας αναγνωρισμένο και αποδεκτό καθεστώς.
Οι δούλοι δεν είχαν κανένα δικαίωμα, όπως να διαθέτουν περιουσία, να δημιουργήσουν οικογένεια, κτλ., θεωρούνταν περίπου «ομιλούντα εργαλεία» και είχαν κατά κανόνα μικρότερη αξία από κατοικίδια ζώα. Στην κατάσταση του δούλου περιέπιπτε κάποιος ως σκλάβος κατόπιν αιχμαλωσίας σε πόλεμο, αρπαγής σε επιδρομές ή πειρατείες, πώλησης από τους γονείς ή άλλους συγγενείς, καταδίκης λόγω σοβαρών εγκλημάτων, αδυναμίας αποπληρωμής χρεών, αλλά και ως απόγονος δούλων γονέων.
Στα ομηρικά έπη εμφανίζονται δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή αγορασμένοι από πειρατές, μαζί με τα παιδιά τους, ως πιστοί σύμμαχοι του κυρίου τους, που τους μεταχειρίζεται με γενναιοφροσύνη μέσα στην πατριαρχική του οικογένεια
Στη Σπάρτη δούλοι ήταν οι Είλωτες, απόγονοι παλαιών κατοίκων της χώρας, η οποία κατακτήθηκε από τους νέους κυρίους. Επρόκειτο δηλαδή για σχέση υπόδουλων προς κατακτητές. Λόγω του σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού των Ειλώτων από αυτόν των πολιτών και εξ αιτίας του φόβου εξεγέρσεων, η σπαρτιατική εξουσία τούς αντιμετώπιζε βίαια. Αναφέρεται δε ότι ήταν έθιμο να σφραγίζεται το πέρασμα του έφηβου πολίτη στην ανδρική ηλικία με το φόνο ενός ή περισσότερων Ειλώτων. Ανάλογες περιπτώσεις με τους Είλωτες ήταν οι Πενέστες στη Θεσσαλία, οι Μινωίτες στην Κρήτη και αλλού.
Στη Ρώμη η δουλοκτησία πήρε σταδιακά διαφορετική μορφή από εκείνη στην Ελλάδα. Κάθε ρωμαϊκή οικογένεια είχε τουλάχιστον ένα δούλο στις υπηρεσίες της, πλούσιες οικογένειες είχαν συνήθως μερικές εκατοντάδες. Υπήρχαν επιστάτες, επόπτες, βοηθοί, υπεύθυνοι τομέων ή περιοχών, απλοί εργάτες κλπ., όλοι δούλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά.
Η «Κοινωνία των Εθνών» (πρόδρομος οργανισμός του ΟΗΕ) κήρυξε το 1926 πανηγυρικά την κατάργηση της δουλείας σε οποιαδήποτε μορφή της. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 1948 με την έγκριση της Χάρτας στον ΟΗΕ για τα «δικαιώματα του ανθρώπου». Παραπτώματα που σχετίζονται με δουλεμπόριο και διατήρηση δούλων εκδικάζονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Από τότε η θέση των εργαζομένων-και όχι δούλων πια-βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.
Οι άνθρωποι πλέον έχουν αποκτήσει πολλά δικαιώματα και η θέση τους, οικονομική και κοινωνική έχει καλυτερέψει σημαντικά
Και πιο συγκεκριμένα παρέχεται σε κάθε εργαζόμενο υγειονομική ασφάλιση. Έχουν στην κατοχή τους βιβλιάρια Υγείας(ατομικά ή οικογενειακά)που αποδεικνύει το δικαίωμα του για παροχές υγείας σε είδος και σε χρήμα.
Οι ώρες εργασίας είναι 8 για κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, δηλαδή δουλεύουν 40 ώρες τη βδομάδα(48 το ανώτερο σε κάποιες περιπτώσεις).
Όποιος συμπληρώσει κάποια χρόνια εργασίας έχει το δικαίωμα να πάρει(αφού βέβαια συμπληρώσει και το απαιτούμενο όριο ηλικίας)σύνταξη ως το τέλος της ζωής του.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. βοηθάει τους ανέργους να βρουν δουλειά και για αρκετό καιρό κατά την ανεργία τους τους βοηθά και με χρηματικό ποσό. Τους βοηθά ακόμα με διάφορα έκτακτα επιδόματα(θέρμανσης κλπ).
Ακόμα εκπαιδεύει νέους σε διάφορα επαγγέλματα και εκπονεί ειδικά προγράμματα προώθησης ανέργων νέων(πτυχιούχων αλλά και μη).
Οι εργαζόμενοι ακόμα δικαιούνται σήμερα 1 μήνα άδεια το χρόνο, έχουν υγιεινές συνθήκες εργασίας, δεν απολύονται χωρίς αποζημίωση, ούτε χωρίς λόγο από τη θέση τους, εφοδιάζονται από την Εργατική Εστία εισιτήρια για διάφορες εκδηλώσεις(θεάματα, εκδρομές κλπ)
Ιδιαίτερα ευνοϊκά μέτρα παίρνει η πολιτεία για την εργαζόμενη μητέρα( άδεια πριν τη γέννα και πληρωμή των εξόδων τοκετού, άδεια μετά τη γέννα ή μειωμένο ωράριο κλπ)
Έτσι η θέση των εργαζομένων έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό από τα παλιότερα χρόνια. Βέβαια αυτά δεν αποκτήθηκαν σε μια ημέρα, ούτε χωρίς αγώνες. Χρειάστηκαν γενιές ανθρώπων να αγωνιστούν(στάσεις εργασίας - απεργίες κλπ) για να μπορούν σήμερα οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν αυτά τα προνόμια.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΠΙΑΤΟ

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΦΙΑ!! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΕ!!

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΛΥΨΩ!! ΜΠΡΑΒΟ ΝΕΦΕΛΗ!!

Η ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΜΠΡΑΒΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ!! ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ!!

ΜΠΡΑΒΟ ΝΕΦΕΛΗ!!

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι τελευταίοι Μακεδόνες αυτοκράτορες, δηλαδή ο αδελφός του Βασιλείου Β', Κωνσταντίνος Η'(1025-1028), οι 3 σύζυγοι της Ζωής, κόρης του Κωνσταντίνου, Ρωμανός Αργυρός(1028-1034), Μιχαήλ Δ' ο Παφλαγόνας(1034-1041) και Κωνσταντίνος Θ' ο Μονομάχος(1042-1055), και για ένα χρόνο η Θεοδώρα ,αδελφή της Ζωής, αποδείχτηκαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα πολλά προβλήματα του κράτους και οδήγησαν την αυτοκρατορία σε παρακμή,
γιατί πήραν το μέρος των "δυνατών", κατάργησαν το νόμο του "Αλληλέγγυου"(το 1028 ο Ρωμανός), σταμάτησαν να δίνουν χωράφια στους Ακρίτες και δημιούργησαν μισθοφορικό στρατό.
Οι αγροτικοί πληθυσμοί καθώς έμεναν απροστάτευτοι στα χέρια των δυνατών και των φοροεισπρακτόρων του δημοσίου, αποξενώθηκαν από την πρωτεύουσα.



Οι κάτοικοι των συνόρων επειδή άρχισαν να τους φορολογούν και δεν τους επέτρεπαν να κατατάσσονται στο στρατό ως Ακρίτες πουλούσαν τα κτήματά τους και πήγαιναν στις πόλεις αναζητώντας καλύτερη τύχη.



Επειδή τα οικονομικά του κράτους δεν πήγαιναν καλά εγκαταλείφθηκε ο βυζαντινός στόλος, ενώ δόθηκαν εμπορικά προνόμια στους Βενετούς

(1082 από τον αυτοκράτορα επόμενης δυναστείας, τον Αλέξιο Κομνηνό), δίνοντας τη δυνατότητα σ' αυτούς να αγοράζουν και να πουλούν σε όλη την αυτοκρατορία, χωρίς να πληρώνουν κανένα φόρο.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(email)
Το Βυζάντιο γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής
1. Βρες λέξεις που προέρχονται από τις λέξεις αυτές(ακμή - παρακμή)
2. Σκέψου και ανέφερε πώς παρουσιάζεται η ακμή και η παρακμή στο φυσικό κόσμο(φυτά και ζώα)

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Από το εσωτερικό της γης ανεβαίνει το μάγμα(λιωμένα πετρώματα), που συγκεντρώνεται στους μαγματικούς θαλάμους. Οι μαγματικοί θάλαμοι μπορεί να παραμείνουν σφραγισμένοι για εκατοντάδες χρόνια, ώσπου η πίεση να αυξηθεί αρκετά ώστε να δημιουργηθεί ένα άνοιγμα(μια ρωγμή). Τότε το μάγμα βρίσκει διέξοδο προς την επιφάνεια, βγαίνοντας είτε ήπια είτε βίαια. Το μάγμα βγαίνει με τη μορφή λάβας σταδιακά, ψύχεται και στερεοποιείται. Έτσι δημιουργούνται τα ηφαίστεια.
Οι επιπτώσεις μιας ηφαιστειακής έκρηξης είναι συχνά δυσάρεστες αφού και καταστροφές μπορεί να γίνουν και ανθρώπινες ζωές να χαθούν.
Πέρα όμως από τις ζημιές όσο και παράξενο αν ακούγεται η λάβα που βγαίνει από το ηφαίστειο φέρνει και θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η λάβα με τον καιρό κρυώνει και στερεοποιείται σχηματίζοντας νέα εδάφη. Έτσι λοιπόν η λάβα με την ηφαιστειακή τέφρα(στάχτη που βγαίνει από το ηφαίστειο), μπορεί να καταστρέφουν τις καλλιέργειες για πολλά χρόνια όμως το έδαφος εμπλουτίζεται με κάλιο και φωσφορικό οξύ που είναι πολύ γόνιμο και κατάλληλο για καλλιέργεια(ηφαιστειογενή εδάφη).

Δες στο παρακάτω βίντεο τι αλλαγές μπορεί να φέρει η έκρηξη ενός ηφαιστείου στη γύρω περιοχή του(αλλαγή μορφολογίας εδάφους από την κατάρρευση του θαλάμου του μάγματος - δημιουργία ηφαιστειογενούς εδάφους)



Ανάλογες αλλαγές έφερε και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν πολλά χρόνια(1650 π. Χ.) και μάλιστα επιστήμονες αναφέρουν ότι μάλλον σε αυτή οφείλεται και η εξαφάνιση του Μινωικού πολιτισμού.


Μάλιστα παρουσιάζει και την μεγαλύτερη καλντέρα του κόσμου( κρατήρας που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση του θαλάμου του μάγματος), ύψους 300 μέτρων και διαμέτρου 11 χλμ.

Όλα τα ηφαίστεια βέβαια δεν είναι ενεργά. Δηλαδή δεν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά τους ιστορικούς χρόνους. Υπάρχουν και ηφαίστεια που ποτέ δεν έχουν δώσει δείγματα έκρηξης και λέγονται σβησμένα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 39 ηφαίστεια με μεγαλύτερα της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ

Δες εδώ όλη τη διαδικασία έκρηξης ηφαιστείου , τη δημιουργία καλντέρας αλλά και τα μέρη με τα σημαντικότερα ηφαίστεια στον κόσμο
Δες κι εδώ μάγμα και λάβα σε πλήρη δράση

Έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας στην Ιταλία




ΣΕΙΣΜΟΙ

Ο σεισμός είναι μια απότομη διατάραξη στο εσωτερικό της γης(φλοιό), που γίνεται αισθητή στην επιφάνειά της με δόνηση(κούνημα)του εδάφους.
Σεισμογενής περιοχή λέγεται ο τόπος όπου εκδηλώνονται συχνά σεισμοί.
Καθημερινά, ιδιαίτερα στις σεισμογενείς περιοχές γίνονται πολλοί σεισμοί. Όταν συμβαίνει ένας σεισμός σε μια περιοχή, αναφερόμαστε στο επίκεντρο, το μέγεθος και την έντασή του.
Επίκεντρο είναι το σημείο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης ακριβώς κατακόρυφα πάνω από την εστία. Η εστία είναι το ακριβές σημείο που γίνεται ο σεισμός.
Μέγεθος ονομάζουμε την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται με ένα σεισμό. Μετριέται με την κλίμακα Ρίχτερ και καταγράφεται από τα ειδικά όργανα που λέγονται σεισμογράφοι. Σεισμοί με μέγεθος κάτω των 4 Ρίχτερ δεν προκαλούν ζημιές ενώ κάτω των 2 Ρίχτερ δεν γίνονται και αντιληπτοί από τον άνθρωπο. Αντίθετα, πάνω από 5 Ρίχτερ μπορούμε να έχουμε και πολλές καταστροφές.



Μέχρι σήμερα το επίκεντρο, ο χρόνος και το μέγεθος του σεισμού δε μπορούν να προβλεφθούν αν και επιστήμονες εργάζονται αρκετά για το σκοπό αυτό.

Πώς δημιουργείται ένας σεισμός:

Συσχετίζοντας τα επίκεντρα των σεισμών στο χάρτη, βλέπουμε ότι σχηματίζονται ζώνες που λέγονται σεισμικές ζώνες. Στην παρακάτω φωτογραφία η σεισμική ζώνη Ευρώπης - Β. Αφρικής



Στα σημεία αυτά η λιθόσφαιρα της γης είναι σπασμένη και γι αυτό χωρίζεται στις λιθοσφαιρικές πλάκες.



Αυτές μετακινούνται πολύ αργά(κατά χιλιοστά) από εσωτερικές δυνάμεις της Γης. Οι πλάκες απομακρύνονται, τρίβονται και συγκρούονται μεταξύ τους, προξενώντας έτσι σεισμό.

Σεισμός σε Οπτικοποίηση ΚΛΙΚ

Ένας δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στο γήινο ανάγλυφο, δηλαδή να δημιουργήσει ρήγματα, φαράγγια, να βυθίσει ή να ανυψώσει κομμάτια ξηράς στη θάλασσα κλπ




ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ

Δες εδώ όλη τη διαδικασία δημιουργίας σεισμών καθώς και την ύπαρξη λιθοσφαιρικών πλακών

Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής περιοχή. Αφού λοιπόν οι πιθανότητες να γίνει σεισμός είναι πολλές, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να προστατευθούμε. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι τραυματισμοί και ο χαμός ανθρώπων.

Δες εδώ και μάθε τι πρέπει να κάνεις από τώρα, την ώρα του σεισμού και μετά από αυτόν. Ποια θα πρέπει επίσης να είναι η συμπεριφορά σου μετά το σεισμό.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στον παρακάτω χάρτη βλέπεις την κατανομή των επικέντρων των μεγάλων σεισμών στην Ελλάδα. Ποια τμήματα της χώρας μας παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα;

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Επιτραπέζιο ονομάζεται κάθε παιχνίδι που παίζεται πάνω σε ταμπλό. Μπορούν να συμμετέχουν 2 ή περισσότερα άτομα και κύριος σκοπός είναι η διασκέδαση και, σε άλλες περιπτώσεις, η αποκόμιση γνώσεων ή η νοητική άσκηση. Ο ανταγωνισμός που πολλές φορές υπάρχει είναι σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη του παιχνιδιού, ένας πιο γενικός όρος θα ήταν η ευγενής άμιλλα(συναγωνισμός).
Υπάρχουν διαφόρων ειδών επιτραπέζια παιχνίδια, που κυρίως διακρίνονται σε κλασικά(ντάμα, σκάκι, φιδάκι, γκρινιάρης κλπ) και σύγχρονα(Taboo,Trivial Pursuit, Monopoly,Scrabble κλπ) . Στα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια κατατάσσονται και τα παιχνίδια ερωτήσεων.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια από όλους σχεδόν τους αρχαίους πολιτισμούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιχνίδια όπως το σκάκι και το τάβλι παίζονταν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που παίζονται και σήμερα. Αρχικά παίζονταν από ενήλικες των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, ενώ τα παιδιά έπαιζαν με αυτοσχέδιες παραλλαγές τους. Είχαν κυρίως διδακτικό χαρακτήρα( άσκηση μνήμης και σκέψης) και λιγότερο ψυχαγωγικό. Περίπου κατά το 18ο αιώνα άρχισαν να γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, που συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες.
Παρακάτω βλέπεις μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια. Διάλεξε ένα από αυτά και περιέγραψέ το:
Όταν περιγράφεις παιχνίδια, δίνεις πληροφορίες:
  • Για τη γενική ιδέα του παιχνιδιού
  • Για τον τρόπο που παίζεται
  • Για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
  • Για το ποιος βγαίνει νικητής
  • Για τους λόγους που σου αρέσει το παιχνίδι

ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΡΗΜΑΤΑ

Τα ρήματα που χρησιμοποιούνται στο γ' πρόσωπο του ενικού και δεν έχουν υποκείμενο κάποιο πρόσωπο ή αντωνυμία ονομάζονται απρόσωπα ρήματα. Τα ρήματα αυτά ως υποκείμενο έχουν μια ολόκληρη πρόταση που ξεκινά συνήθως με το να ή το ότι:
π. χ. Απαγορεύεται οι παίκτες να χρησιμοποιούν αρκτικόλεξα
Λέγεται ότι το παιχνίδι αυτό είναι επιμορφωτικό

Εκτός από τα απρόσωπα ρήματα υπάρχουν και οι απρόσωπες εκφράσεις που έχουν την ίδια ακριβώς λειτουργία.

Π. χ. Είναι κακό να κλέβουμε στο παιχνίδι
Δεν είναι ωραίο να κοροϊδεύεις τους άλλους

ΑΣΚΗΣΗ

Ξαναγράψε τις παρακάτω προτάσεις αντικαθιστώντας το μαυρισμένο μέρος της πρότασης με κάποιο από τα απρόσωπα ρήματα ή τις απρόσωπες φράσεις που είναι στην παρένθεση:
( απαγορεύεται, δεν επιτρέπεται, γίνεται δεκτό, υπάρχει η δυνατότητα, είναι δυνατό)

Ένας παίκτης έχει δικαίωμα να μην παίξει όταν έρθει η σειρά του
...........................................................................................................
Οι παίκτες δεν μπορούν να αρνηθούν να παίξουν δυο φορές
..........................................................................................................
Οι παίκτες μπορούν να ζητήσουν αντικατάσταση γραμμάτων
.........................................................................................................
Οι παίκτες δεν μπορούν να βγάλουν ένα γράμμα που έχουν τοποθετήσει
........................................................................................................
Αυτός που βαθμολογεί έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος και στο παιχνίδι
..........................................................................................................

ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΗΚΟΥΣ:ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ(β)

Όταν θέλουμε να μετατρέψουμε μια μονάδα μήκους από μικρότερη σε μεγαλύτερη κάνουμε διαίρεση με το 10, το 100 ή το 1000.
Όταν διαιρώ με 10 ή 100 ή 1000 βγάζω μηδενικά
ή
μεταθέτω την υποδιαστολή αριστερά τόσα ψηφία, όσα μηδενικά έχει το 10,το 100 ή το 1000(αν τα ψηφία είναι λιγότερα προσθέτω μηδενικά από μπροστά)
Π. χ. 4500 χιλιοστά είναι:
  • 450 εκατοστά(4500:10)
  • 45 δέκατα(4500:100)
  • 4,5 μέτρα(4500:1000)
Τα 7 δέκατα είναι: 7 : 10 = 0,7 μέτρα
Τα 1800 μέτρα είναι: 1800 : 1000 = 1,8 χιλιόμετρα
Ένας δεκαδικός αριθμός χωρίζεται με την υποδιαστολή ( , ) σε δύο μέρη. Το μέρος μπροστά από την υποδιαστολή είναι το ακέραιο και το μέρος μετά την υποδιαστολή είναι το δεκαδικό.
Στο μέτρο τα δ., τα ε., και τα χ., αποτελούνται από ένα ψηφίο
Π. χ. : 3,457 μ.
Το 3 είναι τα μέτρα, το 4 τα δέκατα, το 5 τα εκατοστά και το 7 τα χιλιοστά
ΑΣΚΗΣΕΙΣ:
1. Βάλε το κατάλληλο σύμβολο(<,>,=)
2,25 μ. .....2,25 χμ.
4,5 μ......0,45 χμ.
85 μ.........0,085 χμ
750 μ.......0,075 χμ
2. Επέλεξε εκατοστά(cm) ή δέκατα(dm), μέτρα τη γραμμή και γράψε το μήκος της.
3. ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΗΚΟΥΣ(παιχνίδι)
Επέλεξε τις ίσες μονάδες μέτρησης
4. Πόσα εκατοστά είναι η κόκκινη γραμμή;Επέλεξε τη σωστή απάντηση
5. Κάνε τις μετατροπές που πρέπει σε 15 ερωτήσεις και χτίσε το σπίτι(παιχνίδι)

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΔΙΣΚΟΙ

Οι άνθρωποι βλέπουν Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (UFO), εδώ και αιώνες, αλλά μέχρι πρόσφατα κανείς δεν τα έπαιρνε στα σοβαρά. Αφότου άρχισαν τα διαστημικά ταξίδια, στη δεκαετία του 1960, οι άνθρωποι πιο πρόθυμα δέχονται τη δυνατότητα να μας επισκέπτονται μορφές ζωής από άλλους πλανήτες.
Στις 24/6/1947, ο Κένεθ Άρνολντ πετούσε με το μικρό του αεροπλάνο πάνω απ' την πολιτεία Ουάσινγκτον, όταν είδε 9 αντικείμενα ''σαν δίσκους'' να πετάνε μπροστά του. Η περιγραφή του Άρνολντ γι' αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα έμεινε και έκτοτε αποκαλούμε τα UFO ''ιπτάμενους δίσκους''.
Το περιστατικό Ρόζγουελ

Οι κάτοικοι του Ρόζγουελ, στο Νέο Μεξικό, είδαν ένα μεγάλο δίσκο να πετάει πάνω απ' την πόλη τους, στις 2/7/1947. Την άλλη μέρα, ένας ιδιοκτήτης ράντσου βρήκε ένα διαλυμένο αντικείμενο. Ο ταγματάρχης Τζέσι Μάρσελ, από ένα κοντινό στρατόπεδο, μάζεψε τα συντρίμμια, αλλά τα πήρε η κυβέρνηση των Η.Π.Α και δεν εκτέθηκαν ποτέ. Ήταν συντρίμμια ενός UFΟ;
Κανείς δεν ξέρει αν και ακολούθησε στρατιωτική ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι τα συντρίμμια ανήκουν τελικά σε μετεωρολογικό μπαλόνι. Ωστόσο, οι ιστορίες που θέλουν αξιωματικούς να παραγγέλνουν φέρετρα για παιδιά και η δυσπιστία του κόσμου στην ανακοίνωση ήταν αρκετές και να μετατρέψουν το Ρόζγουελ σε πρωτεύουσα των ΑΤΙΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με βάση την ιστορία της πόλης, παρουσιάζει η επίσκεψη στο τοπικό μουσείο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει τα γεγονότα του Ρόζγουελ σε χρονολογική σειρά, ξεκινώντας με εκθέματα εφημερίδων αλλά και έγγραφα ανθρώπων που υποστήριξαν προσωπική επαφή με εξωγήινους.Παρατηρώντας όλα τα εκθέματα του μουσείου, μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί οι ιστορίες γύρω από το συμβάν είναι τόσο αντικρουόμενες και οι πληροφορίες συγκεχυμένες: Τα εκθέματα παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που μπλέκουν την πραγματικότητα με τη φαντασία. Μεταξύ των εκθεμάτων θα δει κάποιος πολλά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε ντοκιμαντέρ ή ταινίες φαντασίας σχετικά με το περιστατικό. Είναι περίεργο ωστόσο το ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι απήχθησαν κάποια στιγμή από τους εξωγήινους, έδωσαν αργότερα την ίδια περιγραφή που ξέρουμε σήμερα για τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια με τα μεγάλα μάτια».Ταυτόχρονα, το πιο δημοφιλές τμήμα του μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα από την τηλεοπτική ταινία «Ρόζγουελ» του 1994. Μάλιστα το εξωγήινο πτώμα που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας αποτελεί μόνιμο έκθεμα του μουσείου.Στην πόλη, όπως είναι φυσικό, η εξωγήινη παρουσία δεσπόζει σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις. Από τα σχετικά ονόματα στις καφετέριες μέχρι τη διακόσμηση στις τράπεζες, τα πάντα υπενθυμίζουν σε κατοίκους και επισκέπτες ότι εδώ έγινε κάποτε κάτι «αλλόκοσμο».
Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της πόλης στο Ίντερνετ, «το Ρόζγουελ έχει να προσφέρει κάτι σε κάθε επισκέπτη, από τη Γη ή από κάποιο μακρινό γαλαξία».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΤΙΑ(1870-1960)


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΤΙΑ(1970-1990)





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΤΙΑ(2000-2008)