Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ

Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, οι Έλληνες ζούσαν όπως και κατά την Τουρκοκρατία αλλά βεβαίως ήταν πολύ πιο χαρούμενοι. Εργάζονταν πάλι στα χωράφια, με την κτηνοτροφία και λιγότεροι με το εμπόριο και τη βιοτεχνία.


σκηνή από την ελληνική αγροτική ζωή

Οι οικογένειες φρόντιζαν να εξασφαλίζουν τα προϊόντα όλης της χρονιάς και οι γυναίκες ύφαιναν στον αργαλειό το ρουχισμό της οικογένειας. Οι πόλεις ήταν μικρές, οι δρόμοι και η συγκοινωνία, με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, ανύπαρκτα.



Οι μετακινήσεις γινόταν ή με τα πόδια ή με τα ζώα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα το 1832 είχε μόλις 4000 κατοίκους και την εποχή που έφυγε ο Όθωνας(1862), 43000.
Η Ταχυδρομική Υπηρεσία που οργάνωσε το Κράτος λειτουργούσε με πολλές δυσκολίες αφού και οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες και μόνο βέβαια με ζώα αλλά και οι ληστές έκαναν συχνά επιθέσεις.
Σχολεία λειτουργούσαν μόνο σε μεγάλα χωριά(κεφαλοχώρια).
Η Αθήνα, η νέα πρωτεύουσα άρχισε να παρουσιάζει κάποια κοσμική ζωή, συναναστροφές συναντήσεις σε καφενεία ή ζαχαροπλαστεία κλπ.


καφενείο της εποχής του Όθωνα. Φουστανελοφόροι, Βαυαροί στρατιώτες, αλλά και άνδρες ντυμένοι με "φράγκικα" ρούχα απολαμβάνουν τον καφέ(ερατεινό)

Στο Παλάτι γίνονταν χοροεσπερίδες, ευρωπαϊκή συνήθεια, όπου εκτός από τις γνωστές στολές των φουστανελοφόρων και τις παραδοσιακές των γυναικών, που άρεζαν ιδιαίτερα στη βασίλισσα Αμαλία, έβλεπε κανείς πλέον και "φράγκικα" ρούχα ευρωπαϊκά.


Η Αμαλία με τη φορεσιά που από τότε καθιερώθηκε ως εθνική και πήρε το όνομά της

Στην αρχή αυτά τα φορούσαν μόνο οι ξένοι αλλά σιγά σιγά τα φόρεσαν και οι Έλληνες, παρόλο που κάποιοι τους κορόιδευαν. Συχνά στις γειτονιές παρακολουθούσε κανείς και πετροπόλεμο, έθιμο για ψυχαγωγία τις περισσότερες φορές, κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας, που έδειχνε την ανωριμότητα του ελληνικού λαού. Τότε οι Βαυαροί στρατιώτες έτρεχαν να σταματήσουν το κακό.


πετροπόλεμος στην Αθήνα. Η ανωριμότητα των Ελλήνων να δεχτούν νέους τρόπους ζωής, που θα ταίριαζαν πιο πολύ στην ελευθερία



Αυτή την εποχή έχουμε και τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια, σχεδιασμένα από σπουδαίους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες και που κάποια από αυτά θαυμάζονται έως τις μέρες μας.


Τα Παλαιά ανάκτορα, που από το 1843 αποτελούσε την κατοικία του βασιλικού ζευγαριού, μετατράπηκε από το 1946 ως έδρα της Βουλής των Ελλήνων


η πρώτη οικία του Όθωνα(1834) πριν εγκατασταθεί με την Αμαλία στο παλάτι, αργότερα εκεί συνεδρίαζε η Βουλή(1875-1935). Σήμερα φιλοξενεί το μουσείο Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας


Το 1837, ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο, όπου στεγάστηκε στην οικεία του Σ. Κλεάνθη(σπουδαίου αρχιτέκτονα)Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πανεπιστημίου (δεξιά)


Το Νοέμβριο του 1841 το ίδρυμα μεταστεγάσθηκε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα κτίριο σχεδιασμένο από το Δανό αρχιτέκτονα Κ. Χάνσεν. Το Πανεπιστήμιο διατήρησε την ονομασία Οθώνειο μέχρι το 1862, χρονιά κατά την οποία ο Όθων αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Στις 20 Οκτωβρίου 1862 το ίδρυμα μετονομάσθηκε σε Εθνικό Πανεπιστήμιο. Από το 1911 ονομάζεται Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο


από τις πρώτες φωτογραφίες του τριώροφου ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία", κοντά στην πλατεία Συντάγματος και το ξενοδοχείο σήμερα που θεωρείται το ακριβότερο στην Ελλάδα


Η Εθνική Τράπεζα, στο κτίριο που στεγάστηκε το 1845 και όπως διαμορφώθηκε το 1899


το κτίριο σήμερα


χρυσό εικοσάδραχμο του 1833, του βασιλιά Όθωνα


η πλατεία Συντάγματος την εποχή του Όθωνα(1845)


η Ακρόπολη και η Αθήνα το 1861


Αθήνα στα 1860. Διακρίνεται κάτω η νέα Μητρόπολη και στο βάθος το Πανεπιστήμιο


ΒΑ άποψη του κέντρου της Αθήνας στα 1860. Διακρίνεται η πλατεία Συντάγματος με τα ανάκτορα, το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και στο βάθος ο Λυκαβηττός


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ



Άρα όπως καταλαβαίνουμε με τρεις τρόπους μπορούμε να εκφράσουμε το ποσοστό ("μέρος")
  • Με το σύμβολο του ποσοστού(%)
  • Με δεκαδικό και
  • Με κλάσμα


Δες το και διαδραστικά

ΚΛΙΚ

Πώς μετατρέπουμε ποσοστό σε δεκαδικό:



...και το αντίθετο:



Πώς μετατρέπουμε ποσοστό σε κλάσμα

75% =



...και το αντίθετο 3/4 =


ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Κάνε τη σωστή αντιστοίχιση και εκτόξευσε τον Πύραυλο

ΚΛΙΚ

Για να βρούμε το ποσοστό ενός αριθμού. Π.χ. το 25% του 150
ή
πολλαπλασιάζουμε το κλάσμα 25/100 με το 150(25 . 150 : 100 = 37,5)
ή
πολλαπλασιάζουμε το δεκαδικό 0,25 με το 150(0,25 . 150 = 37,5)

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ-Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Όπως είπαμε στο προηγούμενο μάθημα η Ευρώπη βρίσκεται στη βόρεια εύκρατη ζώνη και έχει εύκρατο κλίμα. Αυτό το κλίμα είναι που έχει επιτρέψει να αναπτυχθούν διάφορα είδη φυσικής βλάστησης, τα οποία είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο μάθημα. Και συγκεκριμένα:



Στην εύκρατη ζώνη και νότια της τούνδρας(απαντάται στη βόρεια Σκανδιναβία μόνο) συναντάμε την τάιγκα, δηλαδή δάση από κωνοφόρα δέντρα(πεύκα, έλατα κ.ά.) Την τάιγκα τη συναντάμε σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.


Μετά την τάιγκα κυριαρχούν τα φυλλοβόλα δάση και οι στέπες, δηλαδή λιβάδια με ξηρό κλίμα.


Στην εύκρατη ζώνη αναπτύσσεται και η μεσογειακή βλάστηση, που χαρακτηρίζεται από μεικτά δάση, θάμνους, ελιές κλπ.



Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη φυτών.

Ειδικότερα συναντάμε:

  • αυτοφυή, αυτά δηλαδή που φυτρώνουν μόνα τους
  • αυτά που τα έφερε ο άνθρωπος κατά τις εξερευνήσεις και μετακινήσεις του και
  • ενδημικά, δηλαδή αυτά που βγαίνουν συγκεκριμένασε μια περιοχή λόγω ειδικών κλιματολογικών συνθηκών

Colchicum sfikasianum


Κρόκος Κυπριακός

Τουλίπα

Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά ενδημικά φυτά. Στα Βαλκάνια π. χ. υπάρχουν 1745 ενδημικά από τα οποία τα 514 ευδοκιμούν στην Ελλάδα.

Ενδημικά είδη Πάρνηθας ΚΛΙΚ

Ενδημικά είδη Ταϋγέτου ΚΛΙΚ

Ενδημικά είδη Κύπρου ΚΛΙΚ

Ανάλογα με τα είδη φυτών μιας περιοχής αναπτύσσονταικαι τα είδη των ζώων που ζουν σε αυτήν. Έτσι συναντάμε κυρίως κατοικίδια και ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση.



Το γουρούνι, ο λαγός, η αλεπού, η χελώνα, το ελάφι η οχιά, πολλά είδη πουλιών είναι μερικά από τα ζώα που απαντάμε στη μεσογειακή βλάστηση



Το βουβάλι, ο ασβός, το άγριο άλογο είναι κάποια από τα πολλά που συναντάμε στις στέπες

Η νυφίτσα, ο σκίουρος, ο βάτραχος, ο κάστορας, η βίδρα κλπ συναντώνται και στα φυλλοβόλα δάση

Σπάνια πουλιά συναντάμε στις βόρειες περιοχές της τάιγκα όπως και αλεπούδες, ασβούς, αρκούδες κλπ

Ταράνδους, λευκές αρκούδες, αλεπούδες και μικρά αρπακτικά πουλιά είναι κάποια από τα ζώα που απαντώνται στην τούνδρα και τέλος

στην ορεινή βλάστηση συναντάμε κρικρί (Κρήτη), αίγαγρο των Άλπεων, αετό κλπ



Τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα της Ευρώπης είναι ο ευρασιατικός και ο ιβηρικός λίγκας μαζί με την αρκούδα και το λύκο. Μάλιστα προστατεύονται και από διεθνείς συμβάσεις και νόμους.



Ο άνθρωπος με τις επεμβάσεις του στη φύση αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον. Εκχέρσωσε φυσικά λιβάδια για να δημιουργήσει μονοκαλλιέργειες(εκμετάλλευση δηλαδή του εδάφους με έναν μόνο είδος) προς το συμφέρον του ή κατέστρεψε φυσικά τοπία, για να κατασκευάσει έργα υποδομής. Η καταστροφή αυτή όμως των φυσικών πόρων της γης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αφανισμό ειδών χλωρίδας και πανίδας.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, είπαμε ότι επικράτησε αναρχία και ότι ανέλαβε μια τριμελής επιτροπή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Γρήγορα όμως και αυτή διασπάστηκε. Έτσι οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να φέρουν ως βασιλιά της Ελλάδας, μετά την άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξονίας, τον Όθωνα.



Οι αντιδράσεις ήταν αρκετές, ιδίως από τους Άγγλους επειδή ήταν ανήλικος αλλά και από τους Ρώσους λόγω του ότι δεν ήταν ορθόδοξος αλλά μπροστά στις κρίσιμες αυτές ώρες όλοι υποχώρησαν και ο Όθωνας κατέφθασε στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1833 και σε ηλικία 17 ετών.


Η αγγλική φρεγάδα "Μαδαγασκάρη", στο λιμάνι του Ναυπλίου κατά την αποβίβαση του Όθωνα. Στην παραλία έχει παραταχθεί ο τακτικός στρατός και πλήθος κόσμου


Η άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο από πίνακα του Peter von Hess

Επειδή ήταν ανήλικος δεν ανέλαβε αμέσως τη διακυβέρνηση του κράτους. Έτσι για δυο χρόνια την εξουσία ανέλαβαν τρεις Βαυαροί ως αντιβασιλείς(Άρμανσπεργκ, Μάουρερ και Έιντεκ)


Οι 3 αντιβασιλείς. Από αριστερά προς τα δεξιά: Άρμανσπεργκ(πρόεδρος), Μάουρερ(παιδεία-δικαιοσύνη-εκκλησία) και Έιντεκ(στατό-ναυτικό)



η οικία του Άρμανσπεργκ στο Ναύπλιο, πριν 20 χρόνια και σήμερα. Απέναντι της ήταν και η οικία του Μάουρερ

Εικονική περιήγηση ΚΛΙΚ

Οι Βαυαροί πήραν δραστικά μέτρα για την συγκρότηση του κράτους και ιδιαίτερα για τη διαφύλαξη της τάξης. Ο στρατός έγινε τακτικός(10 τάγματα), με ιππικό και πυροβολικό. Μάλιστα από τους 7000 συνολικά Βαυαρούς στρατιώτες που υπηρέτησαν μεταξύ 1833-35 στην Ελλάδα, οι 5000 εντάχθηκαν στον ελληνικό στρατό μόνιμα. Κάθε τάγμα γραμμής διέθετε δύο λόχους Βαυαρών.


Λογχοφόρος ιππέας του 1835


Ελληνικό "ελαφρύ"πεζικό Οθωνικής περιόδου


Αξιωματικοί και άνδρες της Χωροφυλακής στη Χαλκίδα. Κύρια αποστολή της Χωροφυλακής στα πρώτα χρόνια ήταν η καταδίωξη ληστών


λιοντάρι λαξευμένο σε βράχο της εποχής του Όθωνα σε ανάμνηση Βαυαρών στρατιωτών που είχαν πεθάνει από επιδημία τύφου

Εικονική περιήγηση ΚΛΙΚ

Με διάταγμα στις 3 Απριλίου 1833 και για να διευκολυνθεί η διοίκηση, χώρισαν τη χώρα σε 10 νομούς και τους νομούς σε δήμους.

Παρατήρησε τον παρακάτω χάρτη. Ποιοι νομοί ήταν τότε ενωμένοι και σήμερα είναι ξεχωριστοί;Ποιοι έχουν άλλο όνομα;



το ελληνικό κράτος την εποχή του Όθωνα

Επίσης και η εκκλησία της Ελλάδας, για να μην επεμβαίνουν οι Τούρκοι στη διοίκησή της, αποσπάστηκε από το Πατριαρχείο κι έγινε αυτοκέφαλη(αυτοδιοίκητη).

Αυτό βέβαια ήταν κάτι που δεν άρεσε και υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις, αφού το Πατριαρχείο είχε συνδεθεί στενά με τα χρόνια της σκλαβιάς.

Θυμάσαι κάποιον λόγο;

Η φτώχεια όμως που επικρατούσε δυσαρεστούσε το λαό και η πολιτική κατάσταση δεν ήταν ήρεμη. Επίσης έβλεπαν οι Έλληνες ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα και αναμειγνύονται συχνά σε πολιτικά ζητήματα.
Έτσι ξέσπασαν ταραχές και αντιδράσεις. Θύμα αυτής της ανωμαλίας υπήρξε και ο Κολοκοτρώνης τον οποίο η αντιβασιλεία φυλάκισε με την αιτία της συνωμοσίας προς την Αντιβασιλεία. Ο Κολοκοτρώνης μαζί με το γιο του Γενναίο, τον Πλαπούτα, τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους αγωνιστές φυλακίστηκαν στις φυλακές της Ακροναυπλίας μέχρι να δικαστούν.



Το "απάνθρωπο" μέρος στο Παλαμήδι, που λέγεται ότι φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης




Κατά τη δίκη και μετά την κατάθεση ψευδομαρτύρων αποφασίστηκε η εκτέλεση των οπλαρχηγών. Ευτυχώς όμως χάρη στους δικαστές Α. Πολυζωίδη και Γ. Τερτσέτη που δεν συνυπέγραψαν την απόφαση η ποινή δεν εκτελέστηκε αλλά μετατράπηκε σε ισόβια.


Πολυζωίδης αριστερά και Τερτσέτης δεξιά, αρνήθηκαν παρόλες τις πιέσεις να υπογράψουν την θανατική καταδίκη και έτσι να σώσουν την Ελλάδα από μια "μελανή" σελίδα της. Αργότερα ο Τερτσέτης θα επισκεφτεί τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή και θα γράψει τα Απομνημονεύματά του, καθώς θα του τα διηγείται ο Γέρος του Μοριά.

Το 1834 μεταφέρεται η πρωτεύουσα στην Αθήνα, όπου θα μείνει ως σήμερα, το 1835 ο Όθωνας ενηλικιώνεται και αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα το 1836 θα γίνει και ο γάμος του με την πριγκίπισσα Αμαλία.
Παρόλο όμως που προσπαθεί να ευχαριστήσει το λαό με κάποια μέτρα όπως την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών και την κάποια μικρή βοήθεια προς τους οπλαρχηγούς του 1821, η δυσαρέσκεια από τον τρόπο διακυβέρνησής του είναι έκδηλη. Έτσι, οργανώνεται επαναστατικό κίνημα με σκοπό να εξαναγκάσει τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, ο συνταγματάρχης Καλλέργης μαζί με το Μακρυγιάννη και άλλους αγωνιστές κύκλωσαν το παλάτι(τη σημερινή βουλή).


ο Καλλέργης έφιππος, υποβάλλει τις απαιτήσεις του λαού στον Όθωνα και την Αμαλία


λαϊκή λιθογραφία, για το γεγονός της 3ης Σεπτεμβρίου. Συμμετέχει όλος ο ελληνικός λαός: στρατός, ιερείς και απλοί άνθρωποι...


λάβαρο των επαναστατών της 3ης Σεπτεμβρίου 1843

Τότε ο Όθωνας κάτω από την πίεση του λαού που είχαν κατακλύσει την πλατεία μπροστά από το παλάτι(τη σημερινή πλατεία Συντάγματος) αναγκάστηκε να παραχωρήσει σύνταγμα. Έτσι το πολίτευμα από απόλυτη μοναρχία μετατράπηκε σε συνταγματική μοναρχία.
Ο τρόπος όμως διακυβέρνησης πάλι δεν άλλαξε, αφού ο Όθωνας πάλι επέμβαινε στο έργο της δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, με συνέπεια ο λαός να απογοητευτεί και μετά την αποτυχία του να πραγματοποιήσει το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας, της επέκτασης δηλαδή των ορίων της Ελλάδας στα όρια της παλιάς Βυζαντινής αυτοκρατορίας, να εκδιωχθεί από τον επαναστατημένο ελληνικό λαό(1862). Ο Όθωνας μαζί με τη γυναίκα του αναχώρησε για τη Βαυαρία, όπου παρέμεινε ως το θάνατό του(14/4/1867)


ο τάφος του Όθωνα στο Μόναχο

Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Όθωνας αγάπησε όσο τίποτε άλλο στη ζωή του την Ελλάδα, όχι όμως και τους Έλληνες...


πορτραίτο του Όθωνα με φουστανέλα. Έργο του Νικ. Λύτρα

Η βασιλεία του Όθωνα χωρίστηκε σε 3 φάσεις:

Αντιβασιλεία(1833-1835)
Απολυταρχία(1835-1843)
Συνταγματική μοναρχία(1843-1862)

Πόσα χρόνια βασιλείας έζησε δηλαδή η Ελλάδα σε αυτά τα χρόνια;