Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ (ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ)


Κοινές αποφάσεις - Δημοκρατία


Στην αρχαία Αθήνα ΟΛΟΙ οι πολίτες έπαιρναν μέρος στη διακυβέρνηση της πόλης - κράτος. Συμμετείχαν στην Εκκλησία του Δήμου (συνέλευση του λαού) και αποφάσιζαν για τα θέματα της πόλης τους. Το πολίτευμα τους ήταν η άμεση δημοκρατία.



Κατά τον 5ο αιώνα τόπος συνάντησής τους ήταν η Πνύκα, λόφος δυτικά της Ακρόπολης.
 Το βήμα του ρήτορος σήμερα στην Πνύκα

Κατά τον 4ο αιώνα π. Χ. η εκκλησία του Δήμου συνεδρίαζε στο θέατρο του Διονύσου.
 Το θέατρο του Διονύσου, όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του δήμου κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η Εκκλησία του δήμου συνεδρίαζε συνολικά περίπου σαράντα φορές το χρόνο, σε τέσσερις τακτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια κάθε μήνα (το αττικό έτος ήταν χωρισμένο σε 10 μήνες).
Οι συνεδριάσεις άρχιζαν πολύ νωρίς το πρωί και τελείωναν, συνήθως, με τη δύση του ηλίου. Πριν αρχίσει η συνεδρία, θυσίαζαν ένα χοίρο με το αίμα του οποίου οριοθετούσαν κυκλικά το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες.
Ο πολίτης που καλούνταν στο βήμα έβαζε στο κεφάλι του ένα στεφάνι από μυρτιά και γινόταν με τον τρόπο αυτό απαραβίαστος και ιερός, αλλά είχε και την ευθύνη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις εισηγήσεις του, εφόσον μπορούσε να παρασύρει το δήμο.
Η ψηφοφορία γινόταν με χειροτονία, δηλαδή με ανάταση των χεριών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν μυστική.
στην πάνω φωτογραφία ο Περικλής ρητορεύει (φανταστική εικόνα) και κάτω η θέση του βήματος όπως διατηρείται σήμερα στην Πνύκα. Διακρίνεται και στις δύο εικόνες η Ακρόπολη

Θυμάσαι πού αλλού στο βιβλίο μας συζητήσαμε για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας;

Διασκέδαση - Συμπόσια


Στην αρχαία Αθήνα οι άντρες συναντούσαν συχνά φίλους και γνωστούς, συζητούσαν, έτρωγαν και έπιναν όλοι μαζί, δηλαδή οργάνωναν συμπόσια.

Το συμπόσιο είχε δύο φάσεις: το γεύμα και το καθαυτό συμπόσιο. Στην πρώτη φάση γινόταν περιορισμένη κατανάλωση κρασιού, ενώ στη δεύτερη, που διαρκούσε περισσότερη ώρα, οι συμποσιαστές έπιναν κρασί, το οποίο συνόδευαν με τραγήματα (φαγώσιμα)

Αττική ερυθρόμορφη κύλικα με σκηνή συμποσίου


Το κρασί συνήθως αναμιγνυόταν με νερό σε αναλογία 1 προς 2 ή προς 3, ενώ το σκεύος στο οποίο γινόταν η ανάμιξη ονομαζόταν κρατήρας
 Καλυκόσχημος κρατήρας
Ανέρωτο κρασί (άκρατος οίνος) πινόταν μόνον, όταν γινόταν πρόποση ή σε άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι δούλοι -νεαροί άντρες ή γυναίκες- σέρβιραν το ποτό σε μεταλλικά ή συνηθέστερα σε πήλινα σκεύη και οι συμποσιαστές διασκέδαζαν με συζητήσεις, απαγγελία ποίησης, αινίγματα, γρίφους, μουσική, χορούς, θεάματα και παιχνίδιαOι συμποσιαστές έτρωγαν και έπιναν συνήθως ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρα ανά δύο και σπάνια ανά τρεις, ακουμπώντας στον αγκώνα τους και με τον κορμό τους όρθιο ή με μικρή κλίση, συχνά στηριγμένο με μαξιλάρια ή μεγάλα προσκέφαλα.
Τα τραπέζια ήταν μικρά και φορητά, ένα για κάθε συμποσιαστή ή ένα μπροστά από κάθε ανάκλιντρο. Επτά έως δώδεκα ανάκλιντρα τοποθετούνταν συνήθως κατά μήκος των τοίχων ή με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο και ο κάθε συμποσιαστής να βλέπει τους υπολοίπους. Έτσι διευκόλυναν την αμεσότητα στην επικοινωνία και τη συζήτηση, που ήταν βασικά χαρακτηριστικά του συμποσίου. 
Στην αγγειογραφία εικονίζονται συμποσιαστές να τραγουδούν με τη συνοδεία αυλού. Συχνά, όταν το συμπόσιο τελείωνε, όλοι ήταν μεθυσμένοι. 
Οι απεικονίσεις συμποσίων είναι ένα πολύ δημοφιλές θέμα στην κλασική αττική αγγειογραφία. 
 Συμποσιαστής ξαπλωμένος τραγουδά με τη συνοδεία αυλού. 

Βρίσκεις ομοιότητες με τον σημερινό τρόπο διασκέδασης; Πότε συνήθως διασκεδάζουμε και σε ποιους τόπους;

 Όμως το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης υπήρξε η αγορά

η αρχαία αγορά των Αθηναίων σήμερα
 
Εκεί συναντιόνταν μόνο οι άντρες για να σχολιάσουν όσα γίνονταν στην πόλη τους. 
Την Αρχαία Αγορά διέσχιζε η Οδός των Παναθηναίων από την οποία περνούσε η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων

 Σήμερα πού συναντιούνται άντρες και γυναίκες και ανταλλάσσουν  τις απόψεις τους; Τι έχει αλλάξει από τότε και ποιες συνήθειες παραμένουν ίδιες; 

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ


Σε μια ετικέτα προϊόντος μπορούμε να δούμε πολλά στοιχεία:



...και συγκεκριμένα

 
Ονομασία


Όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και πολλά που δεν έχουν προσυσκευαστεί εκ των προτέρων πρέπει να φέρουν στην ετικέτα:

Α. Την ονομασία του τροφίμου που προσδιορίζει ακριβώς την ονομασία του τροφίμου και το διακρίνει από τα άλλα προϊόντα

Β. Το εμπορικό σήμα του προϊόντος

Ποια είναι η ονομασία του παρακάτω προϊόντος;


Λένε την αλήθεια οι ετικέτες; Κάποιες ναι, κάποιες όχι. Μπορεί να λένε τη μισή αλήθεια, μια μπερδεμένη αλήθεια ή ένα μπερδεμένο ψέμα. Η νόστιμη σοκολάτα γάλακτος με κεράσια που τρώμε μπορεί να μην είναι ούτε σοκολάτα, ούτε γάλα, ούτε κεράσια. Το πρώτο συστατικό που αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα είναι ζάχαρη. Υπάρχουν και κάτι ίχνη σοκολάτας και λίγο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και άφθονες χρωστικές ουσίες και βέβαια όπως βλέπεις παραπάνω γεύση τσέρι (κεράσι) όχι πραγματικό κεράσι.

Συστατικά - Τρόπος συντήρησης

Κάθε τρόφιμο οφείλει να αναγράφει τα συστατικά από τα οποία αποτελείται. Στα περισσότερα τρόφιμα τα συστατικά αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους. Αν περιέχει νερό σε ποσοστό πάνω από 5% θα πρέπει να αναγράφεται με τα άλλα συστατικά.
 
Ποια τα συστατικά του παρακάτω προϊόντος; και ποιος ο τρόπος συντήρησης που μας προτείνει;



Θρεπτική αξία (Διατροφικά στοιχεία)
Η θρεπτική αξία των συστατικών πρέπει να αναφέρεται σε ποσο, στα 100 γραμμάρια του τροφίμου ή της μερίδας, αν η συσκευασία περιέχει λιγότερα από 100 γραμμάρια Οι πληροφορίες αναφέρονται στην ενέργεια (Kcals), πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, άλατα, σάκχαρα, βιταμίνες και μέταλλα, εφόσον η ποσότητά τους ξεπερνά το 1/6 της καθημερινής συνιστώμενης δόσης.
Ποια τα διατροφικά στοιχεία του παραπάνω προϊόντος;

Χώρα προέλευσης

Στην παραπάνω εικόνα από ποια χώρα είναι το προϊόν;


Ημερομηνία λήξης

Πρέπει να αναγράφεται η ημέρα και ο μήνας μέχρι τον οποίο πρέπει να καταναλωθεί το συγκεκριμένο προϊόν. Ποια η ημερομηνία λήξης του παρακάτω προϊόντος;



Στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή

Πρέπει να αναγράφονται πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή, του εισαγωγέα, αν το προϊόν είναι εισαγόμενο ή του διανομέα, ευκρινώς, για να έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες ή να διαμαρτυρηθούν.
Ποια τα στοιχεία επικοινωνίας του διανομέα στο παρακάτω προϊόν;



Καθαρό προϊόν (Βάρος)


Πρέπει να αναγράφεται η καθαρή ποσότητα του τροφίμου και κατά περίπτωση το καθαρό στραγγισμένο βάρος του (π.χ. κονσέρβες). Συχνά, εμφανίζεται ένα μεγάλο e, το οποίο σημαίνει ότι η ποσότητα -ίσως- να διαφέρει λίγο από συσκευασία σε συσκευασία. Ποιο είναι το βάρος στο παρακάτω προϊόν;

Οι οδηγίες χρήσης

Σε πολλά προϊόντα, ιδίως όσα είναι επικίνδυνα, υπάρχουν στην ετικέτα οδηγίες χρήσης - προφύλαξης. Ποιο τηλ. αναφέρεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις; γιατί;



Τέλος στις ετικέτες των ρούχων θα δούμε εκτός από πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μέγεθος του ρούχου, το όνομα της χώρας που το κατασκεύασε, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, τον τρόπο που πλένεται κλπ

TΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Οι ετικέτες σε όλη την ΕΕ είναι τυποποιημένες , άρα σημαίνουν το ίδιο πράγμα σε όποια χώρα και αν βρισκόμαστε. Σύμφωνα λοιπόν με την ονομασία, εκτός από τις πληροφορίες που περιγράψαμε παραπάνω, η ετικέτα πρέπει να αναφέρει και τα τυχόν επιβλαβή συστατικά που περιέχει το προϊόν για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποια πρόσθετα έχουν οι τροφές που καταναλώνουν.

Πληροφορίες παίρνουμε και από μια απόδειξη. Τι είδους πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε;