Βιότοποι: σημαντικοί πυρήνες βιοποικιλότητας
Αυτούς τους βιότοπους συχνά τους ονομάζουμε πυρήνες βιοποικιλότητας, καθώς φιλοξενούν σπάνιο βιολογικό πλούτο και έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία.
Σε κάποιες, λοιπόν, από αυτές τις οικολογικά σημαντικές περιοχές της χώρας μας, το WWF Ελλάς έχει εγκαταστήσει τοπικές επιστημονικές ομάδες, που μελετούν τη χλωρίδα και την πανίδα, εντοπίζουν τα προβλήματα, συνεργάζονται με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές, προτείνουν λύσεις και αγωνίζονται για μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική προστασία.
Βασικοί σύμμαχοι, και συχνά κύριοι υποστηρικτές, της δουλειάς αυτής είναι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, που αντιλαμβάνονται πλέον, ότι η ανάπτυξη του τόπου τους περνάει μέσα από την προστασία του τοπίου και της οικολογικής του ακεραιότητας.
Αγριόγιδο: το σύμβολο των βουνών της Ελλάδας
Το αγριόγιδο δεν είναι απλώς ένα προστατευόμενο από τη νομοθεσία είδος. Ο ρόλος του στα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα είναι ανεκτίμητος. Είναι το μόνο άγριο μεγάλο φυτοφάγο θηλαστικό που ζει στα μεγάλα υψόμετρα των βουνών της πατρίδας μας. Η παρουσία του σε μεγάλους αριθμούς επιβάλλεται για να μπορεί να στηρίξει τροφικά όλα τα είδη που βρίσκονται σε ανώτερες βαθμίδες της τροφικής αλυσίδας (λύκος, χρυσαετός, όρνιο, γυπαετός). Η εξαφάνισή του ή ο περιορισμός του σε μετρημένα στα δάχτυλα άτομα, προκαλεί μεγάλες ανισορροπίες στα ορεινά οικοσυστήματα.
Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για το είδος είναι το παράνομο κυνήγι. Ακόμα και μέσα στις προστατευόμενες περιοχές!!
Το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει καμία Υπηρεσία του Ελληνικού κράτους που να μπορεί να σταματήσει αυτήν την παρανομία. Για παράδειγμα, στον βιότοπο του αγριόγιδου στην οροσειρά της Τύμφης δεν γίνεται καμία πεζοπόρος περιπολία από τους ελάχιστους κρατικούς θηροφύλακες. Επιπλέον δεν υπάρχει ούτε ένας σωστά εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος μόνιμος φύλακας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Οι σημερινοί φύλακες είναι εποχικοί, χωρίς σχετική εκπαίδευση, συνήθως δεν εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και τριήμερα, οπότε και σημειώνονται σχεδόν όλα τα κρούσματα λαθροθήρας.
Επιπλέον και αυτοί οι λίγοι φύλακες δεν έχουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό που διαθέτει και ο τελευταίος λαθροκυνηγός (αυτοκίνητο 4Χ4, ασύρματο, κινητό τηλέφωνο, οπλισμό, στολή) για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Διάβασε το παρακάτω αληθινό περιστατικό που συνέβη στην Τύμφη ( 7/11/2002 Δελτίο Τύπου του "WWF Ελλάς"):
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου η επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς (Πρόγραμμα Βόρεια Πίνδος) αποτελούμενη από δύο ερευνητές και δύο εθελοντές, πραγματοποιούσε ερευνητική αποστολή στην οροσειρά της Τύμφης, στις ανατολικές παρυφές του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και πιο συγκεκριμένα στις μεγάλες κορυφές Τσούκα Ρόσσα, Μεγάλα Λιθάρια και Καρτερός, που αγγίζουν τα 2.400 μέτρα. Σκοπός της αποστολής ήταν η μελέτη και καταγραφή του πληθυσμού του αγριόγιδου στην περιοχή.
Στις 17:00, η τετραμελής ομάδα είχε ερευνήσει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής και πλησίαζε στο σημείο όπου σκόπευε να διανυκτερεύσει. Στην απόκρημνη κορυφή Μεγάλα Λιθάρια διέκοψε την πορεία για μια τελευταία λεπτομερή παρατήρηση με σκοπό τον εντοπισμό μεμονωμένων ζώων ή μικρών κοπαδιών αγριόγιδου. Αντί όμως για κοπάδια αγριόγιδου η ερευνητική ομάδα εντόπισε δύο κυνηγούς και τρία κυνηγόσκυλα που βρίσκονταν στην άκρη του αχανούς και φαινομενικά έρημου από ανθρώπινη παρουσία οροπεδίου, εκεί ακριβώς όπου αρχίζουν οι μεγάλοι γκρεμοί που βρίσκονται μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Σχεδόν αμέσως, με τη βοήθεια του ανάλογου εξοπλισμού (κιάλια και τηλεσκόπια μεγάλης ευκρίνειας), διαπιστώθηκε πως οι δύο λαθροκυνηγοί τη στιγμή εκείνη έγδερναν ένα αγριόγιδο που είχαν σκοτώσει πριν λίγη ώρα. Στη συνέχεια, αφού τεμάχισαν το ζώο, έβαλαν τα κομμάτια κρέατος σε σάκους, πέταξαν το δέρμα του για να μην υπάρχει πάνω τους κάποιο εμφανές αποδεικτικό στοιχείο, και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα πήραν το δρόμο της επιστροφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του WWF Ελλάς, στην παράνομη αγορά το κρέας αγριόγιδου κοστίζει μέχρι και 50 Ευρώ το κιλό!!
Χάρη στη ψυχραιμία των μελών της ερευνητικής αποστολής το γεγονός βιντεοσκοπήθηκε. Αμέσως τα μέλη της αποστολής απομακρύνθηκαν με σκοπό την αναζήτηση σημείου όπου με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου θα μπορούσαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για το παράνομο γεγονός.
Έπειτα από αρκετή προσπάθεια κατάφεραν να ενημερώσουν κάποια σωματεία που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή (Σύλλογος Προστασίας της Ηπειρωτικής Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική), καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν λόγω του τριημέρου. Επίσης, επικοινώνησαν και με τη θηροφυλακή της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, οι θηροφύλακες της οποίας έσπευσαν στην περιοχή. Δυστυχώς όμως, παρά την προσπάθεια των παραπάνω και ιδιαίτερα της θηροφυλακής, το σκοτάδι κάλυψε πλήρως τα ίχνη των παράνομων δραστών και για μια ακόμα φορά δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή τους.
Διαβάζοντας λοιπόν το παραπάνω Δελτίο Τύπου και βλέποντας την παρακάτω εικόνα τι νομίζεις ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα αγριόγιδα της Πίνδου και όχι μόνο;