ΜΠΡΑΒΟ ΗΛΙΑΝΑ!! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΕ!!
Το ιστολόγιο που στοχεύει να γίνει το δεξί χέρι του δασκάλου και να βοηθήσει το μαθητή να γνωρίσει, να κατανοήσει και να αγαπήσει όπως πρέπει το μάθημα...
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009
ΚΡΟΝΟΣ
Ρέα,
Ιαπετός, κλπ
Φυσικά δεν έχει ακόμα διευκρινησθεί ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα δαχτυλίδια αυτά. Ίσως, όταν σχηματίστηκε ο Κρόνος, να άφησε κοντά του αχρησιμοποίητα υλικά που δεν κατόρθωσαν να συμπτυχθούν σε κάποιον δορυφόρο. Ίσως πάλι, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου να πλησίασε πάρα πολύ κοντά στον πλανήτη, οπότε η βαρυτική του δύναμη τον διέσπασε σχηματίζοντας το σύστημα των δακτυλίων του. Είναι επίσης πιθανόν το σύστημα των δακτυλίων να "ανανεώνεται" από τη διάλυση κάποιων δορυφόρων του Κρόνου, ενώ σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια δεν πρόκειται να υφίσταται καθόλου αφού τα σώματα που τους αποτελούν έλκονται σιγά σιγά προς την επιφάνεια του Κρόνου όπου και θα καταστραφούν.
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 1.000.000.000 ΚΑΙ ΑΝΩ
- Με λέξεις: π. χ. ένα δισεκατομμύριο εκατόν πενήντα έξι εκατομμύρια
- Με ψηφία: π. χ. 1.156.000.000
- Με ψηφία και με λέξεις: π. χ. 1 δισ. 156 εκατ.
- Με δεκαδικούς: π. χ. 1,156 δισ.
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009
ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΕΡΜΗΣ
Τους πλανήτες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όμοια με αυτά της Γης, όπως είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης, τους οποίους γι' αυτό τον λόγο ονομάζουμε γήινους ή εσωτερικούς πλανήτες, επειδή βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο Οι πλανήτες αυτοί έχουν μικρή μάζα, μεγάλη πυκνότητα, σχετικά μικρές διαστάσεις και στερεή επιφάνεια με μεταλλική ή βραχώδη υφή.
Τους εξωτερικούς γίγαντες πλανήτες ή πλανήτες της οικογένειας του Διός, οι οποίοι έχουν μεγάλη μάζα και πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τους γήινους πλανήτες, ενώ η πυκνότητα της ύλης τους μόλις που ξεπερνά εκείνη του ύδατος. Συνεπώς είναι τεράστιες αέριες σφαίρες, αποτελούμενες κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πλανήτες Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας.
Ο πλανήτης Πλούτωνας, ο μικρότερος απ' όλους τους πλανήτες, μοιάζει περισσότερο με τους γήινους πλανήτες. Και έχει μάζα το 1/400 της μάζας της Γης, ενώ απέχει από τον Ήλιο 40πλάσια απόσταση απ' όσο η Γη.
Ο Ερμής είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο αλλά και ο 2ος μικρότερος πλανήτης, ελάχιστα μόνο πιο μεγάλος από τον Πλούτωνα.
Ονομάστηκε έτσι από το όνομα του θεού Ερμή, ο οποίος ήταν ο αγγελιοφόρος των Θεών. Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο.
Ο Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε είναι πολύ δύσκολο να τον διακρίνουμε καθαρά από τη Γη. Ο Ερμής μπορεί να παρατηρηθεί μόνο, χαμηλά στον ουρανό, στις ώρες του λυκόφωτος (αυγή και ηλιοβασίλεμα).
Η ηλιακή του ημέρα (από ανατολή σε ανατολή) διαρκεί διπλάσιο χρόνο (176 γήινες ημέρες) απ' ότι το έτος του, αν και μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του διαρκεί 59 ημέρες, ενώ μια πλήρης περιφορά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 88 μόνο ημέρες.
Οι εικόνες του Ερμή λήφθηκαν από το Mariner 10,
ο οποίος έκανε τρεις στενές προσεγγίσεις στον Ερμή το 1974 και το 1975, στέλνοντάς μας 10.000 περίπου φωτογραφίες καλύπτοντας το 57% του πλανήτη. Κατεγράφησαν θερμοκρασίες από -183 έως +187 βαθμούς Κελσίου και ενός ασθενούς μαγνητικού πεδίου. Ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά της επιφάνειας ήταν και ένα τεράστιο λεκανοπέδιο που ονομάστηκε Λεκανοπέδιο των Θερμίδων (Caloris).
Εάν κοιτάξετε πολύ με το τηλεσκόπιο, μπορείτε να δείτε ότι ο Ερμής μοιάζει με το φεγγάρι, δεδομένου ότι έχει μια επιφάνεια γεμάτη από κρατήρες και ενδιάμεσα στρώματα ηφαιστειακής πλημμύρας (Maria).
Πράγματι, η επιφάνεια του είναι κυριολεκτικά σκαμμένη και παντού υπάρχουν κρατήρες από πτώσεις μετεωριτών. Αυτό οφείλεται κυρίως στη άμεση γειτνίασή του με τον Ήλιο. Η τεράστια βαρύτητα του Ήλιου προσελκύει μικρούς και μεγάλους μετεωρίτες και άλλους διαστημικούς βράχους, με αποτέλεσμα η επιφάνειά του να βομβαρδίζεται συνεχώς.
Η επιφάνειά του την ημέρα, λόγω της πολύ μικρής απόστασής του από τον Ήλιο, βρίσκεται σε θερμοκρασίες τέτοιες που λιώνουν ακόμη και τα μέταλλα, ενώ την νύχτα παγώνει από το κρύο λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε ατμόσφαιρας. Ο Ερμής έχει πολύ λεπτή ατμόσφαιρα, με το οξυγόνο και το Ήλιο σε μεγάλη αναλογία, περίπου 40% το καθένα.
Χωρίς ατμόσφαιρα γύρω του, δεν υπάρχει προστασία ούτε από τη ζέστη, ούτε από το κρύο. Έτσι στο αφήλιο του οι θερμοκρασίες το μεσημέρι, στην επιφάνεια του, φθάνουν σε 285 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο περιήλιο φθάνουν σε 430 βαθμούς Κελσίου. Στην παρακάτω εικόνα εμφανίζεται ο Ερμής, όπως φαίνεται από το Ραδιοτηλεσκόπιο VLA και καταγράφεται η θερμοκρασία της επιφάνειάς του. Το σκούρο κόκκινο χρώμα έχει πάνω από 400 βαθμούς Κελσίου και το γαλαζοκίτρινο λιγότερους βαθμούς.
Για σύγκριση η μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης είναι 57,7 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, τον Σεπτέμβριο του 1922. Αντίθετα οι νύχτες του Ερμή είναι ιδιαίτερα παγερές και ξεπερνούν τους 180 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Στον Ερμή βρέθηκε ότι έχει ένα μικρό μαγνητικό πεδίο, περίπου το 1% της Γης. Δεν γνωρίζουμε αν παράγεται από τον πυρήνα ή το μαγνητισμό του φλοιού. Η πυκνότητα του Ερμή πάντως υπονοεί ότι έχει έναν πυρήνα από σίδηρο και νικέλιο.
Η μοίρα πάντως του Ερμή είναι διαγεγραμμένη από τώρα. Αφού σε πέντε περίπου δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, όταν ο Ήλιος θα αρχίσει να διογκώνεται μετατρεπόμενος σε κόκκινο γίγαντα, η επιφάνειά του θα φτάσει τον Ερμή και θα τον εξαερώσει.
Τρίτη 9 Ιουνίου 2009
Ο ΚΥΚΛΟΣ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Καλαβρία η νοτιοανατολική Χερσόνησος της Νοτίου Ιταλίας που κείται μεταξύ του Κόλπου του Τάραντα και της Αδριατικής θάλασσας.
Η χερσόνησος αυτή αποτέλεσε από πολύ νωρίς τμήμα της κατά την αρχαιότητα Μεγάλης Ελλάδας, μεταξύ δε των πολλών αποικιών, τις οποίες περιελάμβανε ήτανε ο Τάρας, το Βρουνδούσιον, η Καλλίπολη, η Ουθία, ο Υδρούς και η Λουπία.
Στην Αλεξάνδρεια υπάρχει και το σπίτι του Καβάφη του μεγάλου αυτού ποιητή, που περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα του ποιητή, έπιπλα και φωτογραφίες του.
Η Έφεσος ήταν ακόμα μια από τις μεγάλες αρχαίες ελληνικές αποικίες. Βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας και μεγάλο οικονομικό κέντρο της εποχής. Η Έφεσος ήταν πόλη αφιερωμένη στην Άρτεμη. Η πόλη είχε στην αρχή ένα μικρό ναό, που αργότερα καταστράφηκε, για να κτιστεί το μεγαλόπρεπο Αρτεμίσιο, που η κατασκευή του κράτησε 120 χρόνια. Ο ναός αυτός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Ιωνίας. Τώρα απομένουν μόνο ερείπια της αρχαίας πόλης και του ναού, που τα περισσότερα έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές, όπως ερείπια θεάτρου, της βιβλιοθήκης του Κέλσου, το ωδείο, το γυμνάσιο, τα λουτρά κλπ
ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ, 7/6/2009
Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Μόνο αρκετά μακριά, φαίνεται ένας γαλάζιος πλανήτης, η Γη μας!
Αλήθεια τι παράξενη αίσθηση θα είναι να αντικρίζει κανείς τη Γη από τη Σελήνη!Τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι πολύ έντονα. Ένα σφίξιμο στην καρδιά, για το άγνωστο που περιβάλλει το Σύμπαν, "σοφά" τα λόγια των πρώτων αστροναυτών: "Εκπληκτική θέα", "Απερίγραπτη μελαγχολία".
Η προσγείωση έγινε με λίγες ώρες καθυστέρησης καθώς υπήρχαν ανησυχίες εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.
Το Discovery ξεκίνησε την αποστολή του στις 15 Μαρτίου. Κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 7μελές πλήρωμα εγκατέστησε ένα επιπλέον ζευγάρι ηλιακών πτερυγίων. Στον γυρισμό μετέφερε μαζί του την αστροναύτη Sandra Magnus η οποία επέστρεψε στη Γη μετά από τέσσερις μήνες.
Το διαστημικό λεωφορείο αποσυνδέθηκε από τον ΔΔΣ την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη το πλήρωμα αφιέρωσε πέντε ώρες επιθεωρώντας την εξωτερική επιφάνεια του σκάφους και την ακεραιότητα της θερμικής ασπίδας.
«Οι τροχοί σταμάτησαν» ανακοίνωσε ο Διοικητής Lee Archambault όταν το σκάφος εντέλει ακινητοποιήθηκε. Το κέντρο ελέγχου στο Χιούστον απάντησε: «Καλώς όρισες Discovery, μετά τη σπουδαία αποστολή τροφοδότησης με ενέργεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού».
Η NASA προετοιμάζει τώρα για εκτόξευση το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, το οποίο αναμένεται ότι θα απογειωθεί στις 31 Μαρτίου, με προορισμό το τηλεσκόπιο Χαμπλ. Η αποστολή έχει ήδη αναβληθεί αρκετές φορές, από τον Οκτώβριο του 2008. ( focus )
Είναι ένα ταξίδι υψηλών ταχυτήτων, με άλματα επί 10.
Αργότερα θα επιστρέψουμε, λίγο γρηγορότερα, μέχρι το σημείο αφετηρίας μας και θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην αντίθετη κατεύθυνση, δια του 10 κάθε φορά στον μικρόκοσμο.
Παρατήρησε στις σταθερές των νόμων του σύμπαντος και σκέψου πόσα πράγματα απομένουν να ανακαλύψουμε...