Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΝΝΑΒΟ

ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΣΙΛΗ!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΦΙΑ!!


ΜΠΡΑΒΟ ΝΕΦΕΛΗ!! ΜΠΡΑΒΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!


ΜΠΡΑΒΟ ΗΛΙΑΝΑ!! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΕ!!

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΚΡΟΝΟΣ

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος του Ηλιακού Συστήματος μετά το Δία, με διάμετρο στον ισημερινό του 120.660 χιλιόμετρα.


Για αιώνες τον θεωρούσαν τον τελευταίο (εξώτατο) πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, καθώς είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Πολλά από αυτά που σήμερα γνωρίζουμε για τον πλανήτη και τους δορυφόρους του, μας έγιναν γνωστά από την εξερεύνηση των Βόγιατζερ 1 και 2 το 1980-81.


Από το 2004, η διαστημοσυσκευή Cassini βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ' τον πλανήτη, μελετώντας τον διεξοδικά.
Ο Κρόνος ανήκει στους λεγόμενους γίγαντες αερίων, στους εξωτερικούς δηλαδή πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος που αποτελούνται από ένα μικρό βραχώδη πυρήνα (στο μέγεθος της Γης περίπου) που σκεπάζεται από τεράστιες μάζες αερίων. Παρά το μέγεθός του, η πυκνότητά του είναι χαμηλότερη από αυτή του Δία και από αυτή του νερού· αν υπήρχε μια δεξαμενή αρκετά μεγάλη ώστε να μπει μέσα ο Κρόνος, τότε θα επέπλεε. Όπως και ο Δίας, έτσι και ο Κρόνος ακτινοβολεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που παίρνει από τον Ήλιο. Το φαινόμενο αυτό πιθανώς οφείλεται στις κινήσεις του υδρογόνου και του ήλιου στο εσωτερικό του. Κάθε τριάντα χρόνια μια μεγάλη καταιγίδα, γνωστή με το όνομα Μεγάλη Λευκή Κηλίδα, καλύπτει ένα μέρος της επιφάνειάς του.


Οι πόλοι του Κρόνου είναι εμφανώς συμπιεσμένοι και αυτό οφείλεται στην πολύ γρήγορη περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.



Η περιστροφή των αερίων που σκεπάζουν τον πλανήτη δε γίνεται ομοιόμορφα. Η περιστροφή των περιοχών στον ισημερινό διαρκεί 10 ώρες και 14 λεπτά και αυτή των υπόλοιπων περιοχών 10 ώρες και 39 λεπτά, ενώ μια πλήρης περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 29,5 χρόνια. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και σε ελάχιστες ποσότητες ήλιο και μεθάνιο



Έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη 60 δορυφόρων διαφόρων μεγεθών σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, 52 από τους οποίους έχουν λάβει ονόματα. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Τιτάνας που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό Σύστημα και ο μοναδικός με πυκνή ατμόσφαιρα (αποτελούμενη από υδρογονάνθρακες και άζωτο). Είναι μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή.
Ονόματα μερικών από τους υπόλοιπους δορυφόρους είναι :
Αιγαίων, 
Μίμας,
Εγκέλαδος,




Τηθύς,
Διώνη,
Ρέα,
Υπερίων, 
Ιαπετός, κλπ
Οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι γύρω από τον Κρόνο, τον κάνουν έναν από τους ομορφότερους πλανήτες. Συνολικά, θα πρέπει να υπάρχουν δέκα χιλιάδες δακτύλιοι που περικυκλώνουν τον πλανήτη, όπως οι ραβδώσεις ενός δίσκου γραμμοφώνου. Υπάρχουν κυκλικοί δακτύλιοι, ογκώδεις δακτύλιοι, και δακτύλιοι-πλεξούδες, οι οποίοι περιλαμβάνουν μόρια σκόνης, αμέτρητα κομμάτια πάγου και βράχους με μέγεθος λεωφορείων. Αρχίζουν από την κορυφή σχεδόν των νεφών του Κρόνου και εκτείνονται μέχρι την απόσταση των 274.000 χιλιομέτρων, ενώ το πάχος τους δεν ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο. Συγκριτικά είναι σαν να είχαμε μια πίτα με διάμετρο 1.400 μέτρων και πάχος πέντε χιλιοστών.





Φυσικά δεν έχει ακόμα διευκρινησθεί ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα δαχτυλίδια αυτά. Ίσως, όταν σχηματίστηκε ο Κρόνος, να άφησε κοντά του αχρησιμοποίητα υλικά που δεν κατόρθωσαν να συμπτυχθούν σε κάποιον δορυφόρο. Ίσως πάλι, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου να πλησίασε πάρα πολύ κοντά στον πλανήτη, οπότε η βαρυτική του δύναμη τον διέσπασε σχηματίζοντας το σύστημα των δακτυλίων του. Είναι επίσης πιθανόν το σύστημα των δακτυλίων να "ανανεώνεται" από τη διάλυση κάποιων δορυφόρων του Κρόνου, ενώ σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια δεν πρόκειται να υφίσταται καθόλου αφού τα σώματα που τους αποτελούν έλκονται σιγά σιγά προς την επιφάνεια του Κρόνου όπου και θα καταστραφούν.



Η σύνθεση των δακτυλίων αφορά κυρίως σημαντικές ποσότητες πάγου νερού. Κομμάτια πάγου δείχνουν να περιστρέφονται μαζί με θραύσματα μετάλλων, κόκκους σκόνης και κομμάτια βράχων. Τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι οι δακτύλιοι είναι σχετικά ασταθείς στην πυκνότητα και την περιστροφή τους, κι αυτό σημαίνει αφενός ότι δημιουργήθηκαν σχετικά «πρόσφατα» (μιλώντας με αστρονομικές χρονικές κλίμακες) και αφετέρου ότι κάποια στιγμή θα διαλυθούν. 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 1.000.000.000 ΚΑΙ ΑΝΩ

Μπορούμε να γράψουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό με διαφορετικούς τρόπους:

  • Με λέξεις: π. χ. ένα δισεκατομμύριο εκατόν πενήντα έξι εκατομμύρια
  • Με ψηφία: π. χ. 1.156.000.000
  • Με ψηφία και με λέξεις: π. χ. 1 δισ. 156 εκατ.
  • Με δεκαδικούς: π. χ. 1,156 δισ.
Μπορούμε να ελέγξουμε τη γραφή ενός μεγάλου αριθμού χρησιμοποιώντας τον άβακα όπου φαίνονται εύκολα οι αξίες των αριθμών ανάλογα με την θέση τους. Μάλιστα έτσι μπορούμε να τους συγκρίνουμε και εύκολα, ξεκινώντας από τα αριστερά των αριθμών και κοιτώντας ψηφίο - ψηφίο.

Παρατήρησε προσεκτικά τις παρακάτω εικόνες. Τους αριθμούς απόστασης των πλανητών από τον ήλιο, διέταξε τους σε αύξουσα σειρά. Στη συνέχεια κάνε το ίδιο και για την απόστασή τους από τη γη.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΕΡΜΗΣ

Το ηλιακό ή πλανητικό μας σύστημα, αποτελείται βασικά από τον Ήλιο, που συγκεντρώνει το 99,8% της όλης μάζας του και από τους εννέα πλανήτες, που συγκεντρώνουν το υπόλοιπο 0,13%. Αυτοί κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο είναι: ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο μας πάνω σε ελλειπτικές τροχιές.


Αν αναφερθούμε ειδικότερα στην οικογένεια των πλανητών, θα παρατηρήσουμε ότι μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Τους πλανήτες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όμοια με αυτά της Γης, όπως είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης, τους οποίους γι' αυτό τον λόγο ονομάζουμε γήινους ή εσωτερικούς πλανήτες, επειδή βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο Οι πλανήτες αυτοί έχουν μικρή μάζα, μεγάλη πυκνότητα, σχετικά μικρές διαστάσεις και στερεή επιφάνεια με μεταλλική ή βραχώδη υφή.
Τους εξωτερικούς γίγαντες πλανήτες ή πλανήτες της οικογένειας του Διός, οι οποίοι έχουν μεγάλη μάζα και πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τους γήινους πλανήτες, ενώ η πυκνότητα της ύλης τους μόλις που ξεπερνά εκείνη του ύδατος. Συνεπώς είναι τεράστιες αέριες σφαίρες, αποτελούμενες κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πλανήτες Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας.
Ο πλανήτης Πλούτωνας, ο μικρότερος απ' όλους τους πλανήτες, μοιάζει περισσότερο με τους γήινους πλανήτες. Και έχει μάζα το 1/400 της μάζας της Γης, ενώ απέχει από τον Ήλιο 40πλάσια απόσταση απ' όσο η Γη.

Όλοι όμως οι πλανήτες υπολείπονται σε μέγεθος του Ήλιου, που με τη σειρά του πάλι είναι πολύ μικρότερος άλλων γνωστών ήλιων του Σύμπαντος.


Ο Ερμής είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο αλλά και ο 2ος μικρότερος πλανήτης, ελάχιστα μόνο πιο μεγάλος από τον Πλούτωνα.

Ονομάστηκε έτσι από το όνομα του θεού Ερμή, ο οποίος ήταν ο αγγελιοφόρος των Θεών. Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο.



Ο Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε είναι πολύ δύσκολο να τον διακρίνουμε καθαρά από τη Γη. Ο Ερμής μπορεί να παρατηρηθεί μόνο, χαμηλά στον ουρανό, στις ώρες του λυκόφωτος (αυγή και ηλιοβασίλεμα).

Η ηλιακή του ημέρα (από ανατολή σε ανατολή) διαρκεί διπλάσιο χρόνο (176 γήινες ημέρες) απ' ότι το έτος του, αν και μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του διαρκεί 59 ημέρες, ενώ μια πλήρης περιφορά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 88 μόνο ημέρες.

Οι εικόνες του Ερμή λήφθηκαν από το Mariner 10,

ο οποίος έκανε τρεις στενές προσεγγίσεις στον Ερμή το 1974 και το 1975, στέλνοντάς μας 10.000 περίπου φωτογραφίες καλύπτοντας το 57% του πλανήτη. Κατεγράφησαν θερμοκρασίες από -183 έως +187 βαθμούς Κελσίου και ενός ασθενούς μαγνητικού πεδίου. Ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά της επιφάνειας ήταν και ένα τεράστιο λεκανοπέδιο που ονομάστηκε Λεκανοπέδιο των Θερμίδων (Caloris).



Εάν κοιτάξετε πολύ με το τηλεσκόπιο, μπορείτε να δείτε ότι ο Ερμής μοιάζει με το φεγγάρι, δεδομένου ότι έχει μια επιφάνεια γεμάτη από κρατήρες και ενδιάμεσα στρώματα ηφαιστειακής πλημμύρας (Maria).

Πράγματι, η επιφάνεια του είναι κυριολεκτικά σκαμμένη και παντού υπάρχουν κρατήρες από πτώσεις μετεωριτών. Αυτό οφείλεται κυρίως στη άμεση γειτνίασή του με τον Ήλιο. Η τεράστια βαρύτητα του Ήλιου προσελκύει μικρούς και μεγάλους μετεωρίτες και άλλους διαστημικούς βράχους, με αποτέλεσμα η επιφάνειά του να βομβαρδίζεται συνεχώς.




Η επιφάνειά του την ημέρα, λόγω της πολύ μικρής απόστασής του από τον Ήλιο, βρίσκεται σε θερμοκρασίες τέτοιες που λιώνουν ακόμη και τα μέταλλα, ενώ την νύχτα παγώνει από το κρύο λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε ατμόσφαιρας. Ο Ερμής έχει πολύ λεπτή ατμόσφαιρα, με το οξυγόνο και το Ήλιο σε μεγάλη αναλογία, περίπου 40% το καθένα.

Χωρίς ατμόσφαιρα γύρω του, δεν υπάρχει προστασία ούτε από τη ζέστη, ούτε από το κρύο. Έτσι στο αφήλιο του οι θερμοκρασίες το μεσημέρι, στην επιφάνεια του, φθάνουν σε 285 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο περιήλιο φθάνουν σε 430 βαθμούς Κελσίου. Στην παρακάτω εικόνα εμφανίζεται ο Ερμής, όπως φαίνεται από το Ραδιοτηλεσκόπιο VLA και καταγράφεται η θερμοκρασία της επιφάνειάς του. Το σκούρο κόκκινο χρώμα έχει πάνω από 400 βαθμούς Κελσίου και το γαλαζοκίτρινο λιγότερους βαθμούς.


Για σύγκριση η μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης είναι 57,7 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, τον Σεπτέμβριο του 1922. Αντίθετα οι νύχτες του Ερμή είναι ιδιαίτερα παγερές και ξεπερνούν τους 180 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Στον Ερμή βρέθηκε ότι έχει ένα μικρό μαγνητικό πεδίο, περίπου το 1% της Γης. Δεν γνωρίζουμε αν παράγεται από τον πυρήνα ή το μαγνητισμό του φλοιού. Η πυκνότητα του Ερμή πάντως υπονοεί ότι έχει έναν πυρήνα από σίδηρο και νικέλιο.
Η μοίρα πάντως του Ερμή είναι διαγεγραμμένη από τώρα. Αφού σε πέντε περίπου δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, όταν ο Ήλιος θα αρχίσει να διογκώνεται μετατρεπόμενος σε κόκκινο γίγαντα, η επιφάνειά του θα φτάσει τον Ερμή και θα τον εξαερώσει.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ο ΚΥΚΛΟΣ


Κύκλος λέγεται μια κλειστή καμπύλη γραμμή, όλα τα σημεία της οποίας ισαπέχουν εξίσου από ένα σημείο (0) που βρίσκεται στο εσωτερικό της (κέντρο κύκλου).
Ακτίνα του κύκλου λέγεται το ευθύγραμμο τμήμα (ΟΑ ή ΟΒ ή ΟΓ) που ενώνει το κέντρο με ένα σημείο του κύκλου
Διάμετρος λέγεται το ευθύγραμμο τμήμα (ΒΓ), που ενώνει δυο σημεία του κύκλου και περνά από το κέντρο του(0)
Ο κύκλος έχει άπειρες ακτίνες και διαμέτρους.
Στον ίδιο κύκλο όλες οι ακτίνες και οι διάμετροι είναι ίσοι μεταξύ τους.
Η διάμετρος είναι πάντα το διπλάσιο της ακτίνας.
Δηλ. δ = 2 . α ή α = δ : 2

Για να βρούμε το μήκος κύκλου(κ) πολλαπλασιάζουμε τη διάμετρο (δ) επί 3,14 (είναι το πηλίκο που βγάζουμε πάντα, αν διαιρέσουμε το μήκος του με τη διάμετρο σε κάθε κύκλο)

Δηλ. κ = δ . 3,14

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Από την αρχαία Ελλάδα κατά τον Α' και Β' Αποικισμό, Έλληνες δημιούργησαν εστίες δίνοντας τη σφραγίδα του πολιτισμού τους σε πολλά μέρη του τότε γνωστού κόσμου.
Σε διάφορα μέρη του κόσμου κατοικούν Έλληνες εδώ και πάρα πολλούς αιώνες.
Αυτοί βέβαια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί, όπως και οι πρόγονοί τους. Το ελληνικό στοιχείο όμως επιβίωσε μέσα τους και κράτησε "ζωντανό"το δέσιμο τους με την Ελλάδα. Οι Έλληνες αυτοί δεν ανήκουν στους Έλληνες της διασποράς, αφού δεν είναι μετανάστες ούτε παλιών ούτε νεώτερων μετακινήσεων.
Τέτοιες εστίες βρίσκουμε σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως στην Κάτω Ιταλία(Καλαβρία), στην Αίγυπτο, στην Αρμενία και στις γύρω περιοχές του Εύξεινου Πόντου, όπως ακόμα και στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, στην Τουρκία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι κάτοικοι αυτοί διατηρούν πολλά στοιχεία της ελληνικής τους ταυτότητας, παρότι δεν έχουν σχέσεις και επαφές με την Ελλάδα. Η γλώσσα π. χ. διατηρείται από τις αρχαίες διαλέκτους και δε μοιάζει πολύ με τη σύγχρονη ελληνική.

Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Καλαβρία η νοτιοανατολική Χερσόνησος της Νοτίου Ιταλίας που κείται μεταξύ του Κόλπου του Τάραντα και της Αδριατικής θάλασσας.

Η χερσόνησος αυτή αποτέλεσε από πολύ νωρίς τμήμα της κατά την αρχαιότητα Μεγάλης Ελλάδας, μεταξύ δε των πολλών αποικιών, τις οποίες περιελάμβανε ήτανε ο Τάρας, το Βρουνδούσιον, η Καλλίπολη, η Ουθία, ο Υδρούς και η Λουπία.
Από την ελληνική εποχή και ως τα βαθιά χρόνια της ρωμαϊκής εποχής και μετά το τέλος της βυζαντινής εποχής, ήταν η ελληνική γλώσσα από τις περισσότερες ομιλούμενες γλώσσες της Νότιας Ιταλίας.
Μερικά ελληνόφωνα χωριά, που ακόμα και οι επιγραφές δρόμων φέρουν δύο γλώσσες είναι: Roghudi, Chorio di Roghudi, Roccaforte del Greco, Condofuri, Galliciano, Bova,Gerace, Ressegiata delle Bombarde, Largo delle Tre Chiese, όπου οι ηλικιω­μένοι κάτοικοι μιλούν ακόμα γκρεκάνικο ελληνικά και λόγω της απομόνωσης των χωριών τους κρατούν με τραγούδια και χορούς ζωηρή την ελληνική παρά­δοση, που τώρα η ελληνική γλώσσα είναι των γιορτών και της ποίησης, ακόμα και για τους νέους που ανακάλυψαν την πολιτιστική τους παράδοση, που πρέπει μα κάθε δυνατότητα να προωθηθεί, αντί να εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.
Δες ένα απόσπασμα από τραγούδι στη γλώσσα των Ελλήνων της Καλαβρίας
I glossama en ecchi na petheni. [H γλώσσα μου δεν αξίζει να πεθάνει.]
O pappumma viata mu leghi [Ο παππούς μου πάντα μου λέγει ]
ti sta keru dicatu [ότι στους καιρούς τούς δικούς του]
ti glossa ti eplatega [η γλώσσα που μιλούσαν]
Εμφανή είναι και τα στοιχεία τα αρχιτεκτονικά, τα ήθη και έθιμα, η ενδυμασία κλπ και σε κάποιες περιπτώσεις αρχαιοελληνικές λατρευτικές συνήθειες.
Το ελληνικό κράτος και εδώ προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς με τους κατοίκους αυτών των περιοχών


Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ήταν επίσης μια από τις αρχαίες ελληνικές εστίες.

Η βιβλιοθήκη της, με την πλουσιότερη συλλογή χειρόγραφων βιβλίων της αρχαιότητας, καταστράφηκε το 48 π. Χ. στερώντας από τον πολιτισμό τουλάχιστο 40.000 παπύρους με πλούσια ακαδημαϊκή κληρονομιά. Η σύγχρονη βιβλιοθήκη διαθέτει μεγάλη συλλογή από ελληνορωμαϊκή εποχή όπως αγάλματα, κοσμήματα, μούμιες, σαρκοφάγους κ. ά.



Στην Αλεξάνδρεια υπάρχει και το σπίτι του Καβάφη του μεγάλου αυτού ποιητή, που περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα του ποιητή, έπιπλα και φωτογραφίες του.


Η Έφεσος ήταν ακόμα μια από τις μεγάλες αρχαίες ελληνικές αποικίες. Βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας και μεγάλο οικονομικό κέντρο της εποχής. Η Έφεσος ήταν πόλη αφιερωμένη στην Άρτεμη. Η πόλη είχε στην αρχή ένα μικρό ναό, που αργότερα καταστράφηκε, για να κτιστεί το μεγαλόπρεπο Αρτεμίσιο, που η κατασκευή του κράτησε 120 χρόνια. Ο ναός αυτός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Ιωνίας. Τώρα απομένουν μόνο ερείπια της αρχαίας πόλης και του ναού, που τα περισσότερα έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές, όπως ερείπια θεάτρου, της βιβλιοθήκης του Κέλσου, το ωδείο, το γυμνάσιο, τα λουτρά κλπ

Το 1989 στη Μαριούπολη της Ουκρανίας ιδρύθηκε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος. Στόχοι του η αναγέννηση της ελληνικής διαλέκτου της Μαριούπολης και η εκμάθηση της νέας ελληνικής γλώσσας. Το 1991 ιδρύθηκε το Κολέγιο Ανθρωπιστικών Σπουδών, που εξελίχτηκε σε Ινστιτούτο. Από τον Οκτώβριο του 1996 άρχισε να λειτουργεί στη Μαριούπολη το Ελληνικό Προξενείο. Σήμερα, στα 23 σχολεία της περιοχής διδάσκεται η ελληνική γλώσσα

Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μαριούπολη ΚΛΙΚ

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Σύμφωνα με επιστήμονες, η μακρόχρονη παραμονή στο Διάστημα μπορεί να αλλοιώσει δραματικά την εμφάνιση των επίδοξων αστροναυτών, που μάλλον θα γίνουν κοντοί, χοντροί και φαλακροί. H σχεδόν μηδενική βαρύτητα θα εμποδίσει την ανθρώπινη ανάπτυξη, οδηγώντας στην ατροφία των μυών και των οστών, όπως δήλωσε ο αστροβιολόγος Δρ Λιούις Nτάρτνελ: «Mε τις λίγες κινήσεις σε συνθήκες μικρο βαρύτητας κι ένα περιβάλλον που δεν είναι ποτέ ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο, οι μελλοντικοί κάτοικοι του Διαστήματος μάλλον θα είναι αρκετά στρουμπουλοί. Επιπλέον, η έλλειψη βαρύτητας θα προκαλέσει συγκέντρωση υγρού στο κεφάλι, το οποίο θα μοιάζει πρησμένο, ενώ οι τρίχες πιθανόν να εξαφανιστούν».


Πηγή: ΕΘΝΟΣ, 7/6/2009

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Οι εικόνες που αντικρίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα είναι εντυπωσιακές και προς τη γη και προς το διάστημα. Μια απέραντη μοναξιά βασιλεύει... Ένα απέραντο γκρίζο απλώνεται παντού.





Μόνο αρκετά μακριά, φαίνεται ένας γαλάζιος πλανήτης, η Γη μας!




Αλήθεια τι παράξενη αίσθηση θα είναι να αντικρίζει κανείς τη Γη από τη Σελήνη!Τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι πολύ έντονα. Ένα σφίξιμο στην καρδιά, για το άγνωστο που περιβάλλει το Σύμπαν, "σοφά" τα λόγια των πρώτων αστροναυτών: "Εκπληκτική θέα", "Απερίγραπτη μελαγχολία".




To Discovery έρχεται, το Atlantis φεύγει
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 15:05
To διαστημικό λεωφορείο της NASA προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι μετά την 13ήμερη αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αύριο, προγραμματίζεται η εκτόξευση του Atlantis.
Η προσγείωση έγινε με λίγες ώρες καθυστέρησης καθώς υπήρχαν ανησυχίες εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.
Το Discovery ξεκίνησε την αποστολή του στις 15 Μαρτίου. Κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 7μελές πλήρωμα εγκατέστησε ένα επιπλέον ζευγάρι ηλιακών πτερυγίων. Στον γυρισμό μετέφερε μαζί του την αστροναύτη Sandra Magnus η οποία επέστρεψε στη Γη μετά από τέσσερις μήνες.
Το διαστημικό λεωφορείο αποσυνδέθηκε από τον ΔΔΣ την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη το πλήρωμα αφιέρωσε πέντε ώρες επιθεωρώντας την εξωτερική επιφάνεια του σκάφους και την ακεραιότητα της θερμικής ασπίδας.
«Οι τροχοί σταμάτησαν» ανακοίνωσε ο Διοικητής Lee Archambault όταν το σκάφος εντέλει ακινητοποιήθηκε. Το κέντρο ελέγχου στο Χιούστον απάντησε: «Καλώς όρισες Discovery, μετά τη σπουδαία αποστολή τροφοδότησης με ενέργεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού».
Η NASA προετοιμάζει τώρα για εκτόξευση το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, το οποίο αναμένεται ότι θα απογειωθεί στις 31 Μαρτίου, με προορισμό το τηλεσκόπιο Χαμπλ. Η αποστολή έχει ήδη αναβληθεί αρκετές φορές, από τον Οκτώβριο του 2008. ( focus )
Δες στα παρακάτω βίντεο την προετοιμασία και την εκτόξευση πυραύλων από τη ΝΑΣΑ στο διάστημα
Πολλά ερωτήματα γεννιούνται στο μυαλό μας: "Είμαστε άραγε μόνοι στο Σύμπαν;" "Από πού ήρθαμε;" "Πώς βρεθήκαμε στη Γη;" "Ποιο θα ναι το μέλλον μας;" "Πόσο μικροί είμαστε απέναντι στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος;"
Δες το παρακάτω βίντεο. Τι σκέψεις και συναισθήματα σου προκαλεί;
Ταξίδι από το άπειρο στο απειροελάχιστο!

Είναι ένα ταξίδι υψηλών ταχυτήτων, με άλματα επί 10.
Ξεκινάμε το ταξίδι μας με απόσταση 1 μέτρου, και αυξάνοντας 10 φορές σε κάθε βήμα , 10 μέτρα, 10x10 = 100μ., 10x10x10 = 1.000μ., 10x10x10x10 = 10.000μ., κ.ο.κ., μέχρι …..τα όρια των γνώσεών μας σε περιοχές εκτός του γαλαξία μας.

Αργότερα θα επιστρέψουμε, λίγο γρηγορότερα, μέχρι το σημείο αφετηρίας μας και θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην αντίθετη κατεύθυνση, δια του 10 κάθε φορά στον μικρόκοσμο.

Παρατήρησε στις σταθερές των νόμων του σύμπαντος και σκέψου πόσα πράγματα απομένουν να ανακαλύψουμε...
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό ή οι πολίτες άλλων χωρών με ελληνική καταγωγή λέγονται απόδημοι, ομογενείς ή Έλληνες της διασποράς.
Το φαινόμενο της αποδημίας των Ελλήνων ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια, ακόμα και στη μυθολογία συναντάμε στοιχεία παρόμοια(Ιάσονας). Από τον 6ο αιώνα π. Χ. έχουμε την πρώτη φάση της διασποράς των Ελλήνων, σε εδάφη της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου. Φυσικά ο κυριότερος λόγος ήταν η αναζήτηση καλύτερης τύχης και οι πολεμικές συγκρούσεις στις περιοχές που έμεναν.
Η μεγάλη μετακίνηση των ανθρώπων σε ξένες χώρες έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Τότε η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, οι πολιτικές και πολεμικές αναταραχές ήταν τα αίτια που ώθησαν πολλούς Έλληνες στην αναζήτηση εργασίας σε χώρες της Αμερικής,


της Αφρικής, στην Αυστραλία, στον Καναδά αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία.


Οι Έλληνες της διασποράς υπολογίζονται σε 4 με 5 εκατομμύρια. Προσπαθούν εκεί που ζουν να έχουν "ζωντανή" την εθνική τους ταυτότητα και το σύνδεσμο με την Ελλάδα.
Τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, η συμμετοχή σε θρησκευτικές και εθνικές επετείους, η οργάνωση σε συλλόγους είναι μερικά από τα "εφόδια" των Ελλήνων της διασποράς ώστε να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία και την εθνική συνείδηση των παλιών αλλά και νέων Ελλήνων.


Η Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση (A.H.E.P.A.) είναι ο μεγαλύτερος Ελληνοαμερικανικός Οργανισμός που περιλαμβάνει τις Η. Π. Α., τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και έχει σκοπό να προστατέψει τους μετανάστες από τις προκαταλήψεις και την ξενοφοβία. Προωθεί τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, την καλλιέργεια υπεύθυνων πολιτών καθώς και την οικογενειακή πρόοδο των μελών της.
Αλλά και το ελληνικό κράτος ενδιαφέρεται γι αυτούς μέσω διαφόρων θεσμών, όπως η Γενική Γραμματεία και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού(Σ.Α.Ε.). Το Σ.Α.Ε. έχει μόνιμη έδρα τη Θεσ/νίκη, ιδρύθηκε το 1995 με Προεδρικό Διάταγμα και λειτουργεί ως αυτόνομος μη κυβερνητικός οργανισμός και ασχολείται με όλα τα θέματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό.


Ακόμα το κράτος φροντίζει για τη γλωσσική εκπαίδευση και γενικότερα για την μορφωτική υποστήριξη των νέων, παρέχει διευκολύνσεις(μειωμένα εισιτήρια - προγράμματα ανταλλαγής) ιδίως στους νέους της διασποράς, ώστε να επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα.

ΚΑΝΝΑΒΟΣ ΜΕ ΤΡΙΓΩΝΑ

ΜΠΡΑΒΟ ΗΛΙΑΝΑ!! ΜΠΡΑΒΟ ΝΕΦΕΛΗ!!

ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΗΤΡΗ!! ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΣΙΛΗ!!

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΦΙΑ!! ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΛΥΨΩ!!

ΜΠΡΑΒΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!! ΜΠΡΑΒΟ ΒΕΝΕΤΙΑ!!