Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ:ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η παρουσία των Ελλήνων στο σημερινό γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας ξεκινά από τη 2η χιλιετία π. Χ.(Πύλη Λεόντων στις Μυκήνες κλπ) και είναι συνεχής μέχρι σήμερα. Αυτό το μαρτυρούν τα διάφορα μνημεία που έχουν βρεθεί(αγάλματα, τοιχογραφίες, αγγεία κλπ), όπως επίσης μαρτυρούν και τη συνεχή χρήση της ελληνικής γλώσσας μέχρι τις μέρες μας.
Δες το παρακάτω βίντεο: Η ιστορία της Ελλάδας σε 10 '.





Όταν μιλάμε για υλικό μνημείο εννοούμε για ένα αρχιτεκτονικό, γλυπτό ή έργο τέχνης παλιάς εποχής προς τιμή κάποιου προσώπου ή κάποιου γεγονότος(ανάκτορο, ναός, τάφος, αμφορείς, αγιογραφίες κλπ)


Ενώ όταν λέμε γραπτό μνημείο εννοούμε έργο λόγου παλιάς εποχής(κείμενα λαϊκής παράδοσης, επιστημονικά, λογοτεχνικά κλπ)


Και τα δυο είδη μνημείων μας δίνουν πληροφορίες για τη ζωή και τον πολιτισμό ενός λαού στο πέρασμα των αιώνων και έτσι υποχρέωσή μας είναι να τα διατηρούμε και να τα αναδεικνύουμε όποτε μας δίνετε η ευκαιρία.


Οι Έλληνες ασχολήθηκαν από τα αρχαία χρόνια με το εμπόριο και τη ναυτιλία, λόγω της προνομιακής θέσης του ελλαδικού χώρου σα σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Ίδρυσαν αποικίες από τη Μαύρη θάλασσα ως τη Σικελία και την Ισπανία. Κατά την Κλασική εποχή οι Έλληνες καλλιέργησαν τα γράμματα και τις τέχνες, δημιουργώντας σπουδαία μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.Ήρθαν από νωρίς σε επαφή με άλλους λαούς και με μεγάλους πολιτισμούς της Μεσογείου και διαμόρφωσαν μαζί με αυτούς το σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Παρόλο που οι Έλληνες υποδουλώθηκαν σε Ρωμαίους, Φράγκους, Τούρκους, δε δέχτηκαν παθητικά τη σκλαβιά αλλά με αγώνες και δίνοντας το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή τους, πέτυχαν το ακατόρθωτο: εμπνέονται από το φως του πνευματικού τους πολιτισμού και καταφέρνουν να κερδίσουν την ελευθερία τους. Έτσι σιγά σιγά με το πέρασμα των χρόνων(εικόνα), διαμορφώθηκε η σημερινή της έκταση και για να υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη του πολιτισμού μας, θα πρέπει καταρχήν να καλλιεργούμε τη γλώσσα μας, να γνωρίσουμε την ιστορία μας. να σεβόμαστε τον πολιτισμό μας να τηρούμε τα ήθη και έθιμά μας και γενικά να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας ώστε να μεγαλουργήσουμε και στο μέλλον


Ο ελληνικός πολιτισμός διαμορφώθηκε αφομοιώνοντας και στοιχεία ξένων πολιτισμών που ήρθε σε επαφή. Τέτοια μπορούμε να εντοπίσουμε σε διάφορους τομείς. Εκτός από τη γλώσσα, ομοιότητα θα διαπιστώσουμε στη μουσική(ρεμπέτικα), στο χορό(καρσιλαμάς), στην αρχιτεκτονική(ναοί με τρούλο), στην ενδυμασία, στα έθιμα, στις τελετές γάμου κλπ

Οι Έλληνες είναι αυτοί ακόμα που με τη διεξαγωγή Ολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα ως σήμερα, δημιουργούν συγκίνηση και προβάλλουν έντονα αξίες όπως η ομαδικότητα, η δικαιοσύνη, η ομόνοια, η αγάπη και η ευγενής άμιλλα.



Η ωραιότερη χώρα του κόσμου: Μια χώρα "ΦΩΣ"