Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ(1)

Τι είναι αυτό που κάνει εντυπωσιακά τα πυροτεχνήματα;Τι μας αποδεικνύει για το φως του ήλιου το ουράνιο τόξο;Πράγματι, η λευκή ακτίνα του φωτός αναλύεται σε διάφορα χρώματα(7), όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο(κυανό), μπλε, μοβΑλλά τι χρειάζεται να υπάρχει για να εμφανιστεί ουράνιο τόξο;

Το λευκό φως αποτελείται από από πολλά χρώματα τα οποία όμως όταν τα βλέπουμε ανακατεμένα μας δίνουν την αίσθηση του λευκού. Το λευκό φως αναλύεται όταν περάσει υπό κατάλληλη γωνία μέσα από ένα διάφανο υλικό που έχει κατάλληλο σχήμα. Το φαινόμενο αυτό λέγεται ανάλυση του λευκού φωτός.

Διαδραστικά

ΚΛΙΚ


ΚΛΙΚ

Τα υλικά σώματα που χρησιμοποι
ούνται για την ανάλυση του λευκού φωτός είναι διαφανείς γυάλινες πυραμίδες που ονομάζονται πρίσματα(γενικά πρίσματα λέγονται σώματα κατασκευασμένα από διαφανές υλικό, που μπορούν να προκαλέσουν διάθλαση και ανάλυση του φωτός)
Η ανάλυση του φωτός μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσα από πολύτιμους λίθους(διαμάντια), από κρύσταλλα ακόμα και από σταγόνες νερού


Από τα παραπάνω μπορείς να καταλάβεις για το τι χρειάζεται να υπάρχει για να εμφανιστεί ουράνιο τόξο

Το ουράνιο τόξο είναι αποτέλεσμα της διάθλασης και της ανάκλασης του φωτός στα σταγονίδια της βροχής που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, τα οποία λειτουργούν σαν πρίσματα.

Έτσι το ουράνιο τόξο για να εμφανιστεί θα πρέπει:
  1. να υπάρχει ηλιοφάνεια την ώρα που σταματά η βροχή ή πέφτουν λίγες ψιχάλες
  2. να βρίσκεται ο ήλιος πίσω από τον παρατηρητή