Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Τα 48 κράτη της Ευρώπης εξετάζονται σε τέσσερις περιοχές, τις οποίες χωρίζουμε σύμφωνα με το κλίμα, το φυσικό πλούτο και το ανάγλυφό τους. Έτσι η Ευρώπη εξετάζεται σε:
  1. Νότια περιοχή(πράσινο στο χάρτη)
  2. Βορειοκεντρική περιοχή(γαλάζιο)
  3. Ανατολική περιοχή(ροζ) και
  4. Σκανδιναβία(κόκκινο)
Οι χώρες της Ευρώπης, η έκτασή τους, ο πληθυσμός και οι πρωτεύουσές τους ΚΛΙΚ



ΠΑΙΧΝΙΔΙ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ

Βρες με όσο το δυνατό λιγότερες προσπάθειες τα κράτη

ΚΛΙΚ


ΠΑΙΧΝΙΔΙ - ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΧΩΡΩΝ

Κατέβασε την παρουσίαση στον υπολογιστή σου και συναγωνίσου με συμμαθητή σου ποιος θα πέσει πιο λίγα χιλιόμετρα μακριά στην εύρεση ευρωπαϊκών πρωτευουσών


Η Ευρώπη ονομάζεται και Γηραιά Ήπειρος αφού κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ εδώ αναπτύχθηκαν όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα μαθήματα σπουδαίοι πολιτισμοί, όπως ο αρχαιοελληνικός ο ρωμαϊκός, ο βυζαντινός κ. ά.

Τα σπουδαιότερα ανθρωπολογικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί στο Νεάντερταλ της Γερμανίας, στο Κρομανιόν της Γαλλίας και στο χωριό Πετράλωνα της Χαλκιδικής.


Αναπαράσταση του ανθρώπου του Νεάντερταλ


Πιστή αναπαράσταση του Μαυσωλείου του χώρου που βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος(το κρανίο του κολλημένο στον βράχο και ο σκελετός του κάτω από το σταλαγμιτικό υλικό)στα Πετράλωνα



Με μελέτες μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι αυτοί είναι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων και με σύγχρονες μεθόδους έρευνας πληροφορούμαστε για την καθημερινή τους ζωή, τον τρόπο διαβίωσης κλπ Τα κράτη της Ευρώπης δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένα οικονομικά και τεχνολογικά. Υπάρχουν λαοί με ψηλό βιοτικό επίπεδο και πολιτιστική δραστηριότητα αλλά υπάρχουν και λαοί που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια αφού τώρα έγιναν και ανεξάρτητα κράτη, ιδίως σε νότια και ανατολική Ευρώπη. Παρόλα ταύτα μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ανήκουν στη μεσαία κοινωνική τάξη.

Στον Ευρωπαϊκό χώρο έγιναν αρκετοί πόλεμοι και συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι σπουδαιότεροι ασφαλώς και είναι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι με εκατομμύρια τραυματίες και θύματα. Μεγάλες περιουσίες χάθηκαν, πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες ηπείρους και για πολλά χρόνια μετά των πολέμων, οι λαοί αντιμετώπισαν προβλήματα σίτισης, ιατρικής περίθαλψης και εύρεσης εργασίας.






Επίσης είναι γνωστό ότι οι πόλεμοι φέρουν κοινωνικές και πολιτικές αντιπαλότητες ακόμα και για πολλά χρόνια μετά το τέλος των πολέμων και χρειάζονται πολλά χρόνια για να μπορέσει μια χώρα να προοδεύσει και να δημιουργήσει.
Τελευταίο παράδειγμα η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σε 6 κράτη. Οι λαοί αυτών των χωρών καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανοικοδομήσουν τις κατεστραμμένες περιοχές και να φτάσουν το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο άλλων λαών.

Δραστηριότητα(email)

Διάλεξε
μία από τις 4 περιοχές που εξετάζουμε την Ευρώπη και κάνε μια παρουσίαση των κρατών που ανήκουν σε αυτήν. Να αναφέρεται το όνομα της χώρας, η έκταση, ο πληθυσμός, η πρωτεύουσα της καθώς και να παρουσιάζεται η σημαία της.