Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (ΔΕΙΓΜΑ)

Ανάμεσα στη Βραζιλία στη Βολιβία και στην Παραγουάη βρίσκεται το Pantanal, ο μεγαλύτερος υγρότοπος γλυκού νερού στον κόσμο, που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη φυτών, πουλιών και άγριων ζώων. Αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις, είναι περίπου μιάμιση φορά σε έκταση η Ελλάδα! 


Έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO Φυσική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας και όχι άδικα αφού την εποχή των βροχών (Οκτώβριο - Μάρτιο) πλημμυρίζει - γι΄αυτό και οι πρώτοι εξερευνητές που το είδαν νόμισαν ότι έβλεπαν μια εσωτερική θάλασσα - και επίσης εδώ ζουν περισσότερα είδη πουλιών από ότι σε όλη την Ευρώπη! (ανάμεσα τους και ο Μακάο, ο πολύχρωμος παπαγάλος της Βραζιλίας). Υπάρχουν ακόμα 50 είδη ερπετών, 250 ψαριών (ανάμεσα τους και 20 είδη πιράνχας) και 80 θηλαστικών (να πούμε ότι εδώ ζουν και περίπου 10.000.000 κροκόδειλοι Καϊμάν)
Τελευταίο να πούμε, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ότι η μεγαλύτερη έκταση ανήκει σε ιδιώτες! (98%). Είχαν έρθει τον 18ο αιώνα, μαζί με τους χρυσοθήρες, τεμάχισαν τον υγρότοπο σε τεράστιες ιδιοκτησίες και απέκτησαν την κυριότητά του.

Ας πάρουμε μια γεύση από το Pantanal 
 
 
Αντιστοίχισε (με τη βοήθεια του χάρτη) τα κράτη της Νότιας Αμερικής με τις πρωτεύουσές τους