Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡΧΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (800 - 479 π.Χ.)



Έτσι δημιουργήθηκαν οι πόλεις - κράτη

Παρατήρησε τον παρακάτω χάρτη και πες πού δημιουργήθηκαν οι πόλεις - κράτη. Ποιες από αυτές τις είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα μαθήματα;







Κέντρο της νέας πόλης ήταν η ακρόπολη, που βρίσκονταν στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής. Εκεί βρίσκονταν οι ναοί των Θεών και τα δημόσια κτίρια. Γύρω από την ακρόπολη χτίστηκαν οι κατοικίες των ανθρώπων.

Παρατήρησε το παρακάτω σκίτσο. Τι αλλάζει στις ακροπόλεις;



Έτσι λοιπόν, αυτή η πόλη - κράτος (ακρόπολη και σπίτια) είχε πλέον γύρω γύρω τείχη, ώστε να νιώθουν οι πολίτες πιο ασφαλείς.Κάποιοι βέβαια έμειναν και γύρω από την πόλη – κράτος, ιδίως στα χωριά, καλλιεργώντας τη γη.



Σιγά σιγά όμως ο πληθυσμός αυξήθηκε και η γη δεν έφτανε να τους θρέψει όλους. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους - οργανωμένα αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον Α' Αποικισμό - για να ζήσουν αλλού.
Η πόλη ρωτούσε το Μαντείο των Δελφών για τον τόπο της εγκατάστασης και με μια συγκινητική τελετή αναχώρησης, έφευγαν για την καινούρια τους πατρίδα



Στη νέα πατρίδα ο αρχηγός έπαιρνε μαζί του το ιερόν πυρ (φωτιά από τον τόπο τους), με το οποίο θα άναβε τον καινούριο βωμό της αποικίας. Αυτό συμβόλιζε τους στενούς δεσμούς της μητρόπολης με την αποικία.


Αποικίες πολλές δημιουργήθηκαν στα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου. Οι πιο πολλές δημιουργήθηκαν στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία και γι΄ αυτό η περιοχή ονομάστηκε Μεγάλη Ελλάδα.
Δες τον παρακάτω χάρτη και πες πού ακριβώς δημιουργήθηκαν ελληνικές αποικίες



ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ


Πριν τα νομίσματα, το εμπόριο γινόταν με ανταλλαγή προϊόντων, π.χ. έδιναν κρασί και έπαιρναν λάδι. Ο τρόπος αυτός όμως ήταν δύσκολος και χρονοβόρος. Με τη χρήση των νομισμάτων οι άνθρωποι υπολόγιζαν με ακρίβεια την αξία των προϊόντων, διευκόλυναν τις συναλλαγές τους κι έτσι αναπτύχθηκε το εμπόριο