Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ: ΟΣΑ "ΕΦΘΑΣΑΝ" ΣΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ





Μύθοι και θρύλοι



Θυμάσαι σε ποιο μάθημα πέρσι στη Γλώσσα είχαμε πει για την γοργόνα, την αδελφή του Μεγαλέξανδρου;

Άκου απόσπασμα από το βιβλίο του Α. Καρκαβίτσα "Η Γοργόνα" που αναφέρεται σε αυτόν το θρύλο ΚΛΙΚ




To γεφύρι της Άρτας ήταν ένα δύσκολο έργο και με μεγάλη κοινωνική σπουδαιότητα. Όμως όλη την μέρα το έχτιζαν και το βράδυ γκρεμιζόταν. Τη λύση την έδωσε ένα πουλί με ανθρώπινη λαλιά. Ποια ήταν; τραγική για τον πρωτομάστορα. Διαβασέ την στο παρακάτω δημοτικό τραγούδι.

Έθιμα του τόπου μας



Διάβασε για τα έθιμα της Αποκριάς ΚΛΙΚ

Ξέρεις τι είναι αυτά στην παρακάτω εικόνα;

ΚΛΙΚ

Ποια γιορτή σου θυμίζει η παρακάτω εικόνα;

ΚΛΙΚ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

ΚΛΙΚ


Τραγούδια και χοροί με ιστορία

Ξέρεις πώς λέγεται ο χορός που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα;



Το ζεϊμπέκικο δύσκολα χορεύεται. Δεν έχει βήματα είναι ιερατικός χορός με εσωτερική ένταση και νόημα που ο χορευτής οφείλει να το γνωρίζει και να το σέβεται. Λένε πως ΔΕΝ είναι γυναικείος χορός. Σε ολόκληρη την ιστορία του το ζεϊμπέκικο είναι ένας μοναχικός χορός. Το ζεϊμπέκικο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά ποτέ δεν καταγράφηκαν συγκεκριμένα βήματα. Ο ζεϊμπέκικος χορός ήταν ο πανάρχαιος ιερός χορός των αρχαίων Ελλήνων. Η σχέσις του ζεϊμπέκικου με την αρχαιότητα έγκειται εις το ότι είναι ένας πολεμικός χορός, γνωστός και σαν "ο χορός του αετού", γιατί οι χορευτές μιμούνται τον αετό, το ιερό πουλί του Δία. Ο χορευτής κουνάει τις ωμοπλάτες του σαν να είναι φτερούγες και αιωρείται. Πρόκειται για χορό με τέμπο 9/8, τον οποίο χόρευαν αρχικά οι ζεϊμπέκηδες, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Σύμφωνα με την ιστορία, οι ζεϊμπέκηδες ήταν φυλή ανυπότακτων πολεμιστών, τους οποίους χρησιμοποίησε ο Σουλτάνος το 19ο αιώνα ως βοηθητικά αστυνομικά σώματα. Διατηρούσαν δικές τους συνήθειες και φορούσαν μια εθνική ενδυμασία που τόνιζε τη θεματολογία του χορού τους. Κατ’ άλλους, το ζεϊμπέκικο προέρχεται από τις λέξεις «Ζευς» και «Βάκχος» και θεωρείται ότι σαν χορός μιμείται το μάζεμα των σταφυλιών από τα αμπέλια και την τοποθέτησή τους στα πανέρια. Όπως και να ‘χει, ο αρχαϊκός χορός της Θράκης που τον μετέφεραν οι ζεϊμπέκηδες στη Μικρά Ασία και τον επανέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες το 1922, έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο και δε συναντάται πια με τη μορφή που χορευόταν. Στις μέρες μας, θεωρείται λαϊκός χορός και έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, διατηρώντας όμως το βασικό βηματισμό και το ρυθμό των εννέα ογδόων.
 

Ξέρεις ποιοι χορεύουν τον παρακάτω χορό;



ΚΛΙΚ



Ξέρεις το παρακάτω τραγούδι σε τι εκδηλώσεις τραγουδιέται;

 

Λαϊκή τέχνη

Στα έργα της λαϊκής τέχνης συναντάμε συχνά σχέδια που επαναλαμβάνονται, τα μοτίβα. 



Αυτά κατασκευάζονταν συνήθως με τον αργαλειό, ένα οικιακό εργαλείο που τα παλιά χρόνια υπήρχε σε πολλά σπίτια και οι γυναίκες ασχολούνταν πολλές ώρες με την ύφανση. 

  • Θυμάσαι ποια γυναίκα ύφαινε τη μέρα και ξήλωνε τη νύχτα αυτό που κατασκεύαζε;

Ας κατασκευάσουμε και εμείς ένα μοτίβο στο μπλοκ ζωγραφικής μας την ώρα των Εικαστικών.




Παράδοση ακόμα, είναι και τα παιχνίδια των παππούδων μας που τα παίζουμε μέχρι σήμερα, ο τρόπος που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, π. χ. στα καφενεία, στις πλατείες κλπ.

Δες το βίντεο που είχαμε δει πέρσι στη Γλώσσα για τα παλιά παιχνίδια

Δες και από εδώ πάρα πολλά παραδοσιακά παιχνίδια ΚΛΙΚ