Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ


Το 1992 στο Μάαστριχ πάρθηκε η απόφαση να υιοθετηθεί ένα κοινό νόμισμα. Από τότε η Ε.Ο.Κ. αναφέρεται ως Ε.Ε. Το 1995 το ενιαίο νόμισμα ονομάστηκε "Ευρώ". Από το 2002 αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του Ευρώ στις συνδιαλλαγές μας. Το σύμβολο αυτό δημιουργήθηκε παίρνοντας ως βάση το πρώτο γράμμα της λέξης Ευρώπη δηλ. το γράμμα "ε", στο οποίο προστέθηκαν δύο οριζόντιες γραμμές (€). Οι γραμμές αυτές συμβολίζουν τη σταθερότητα του νέου νομίσματος και έχουν ως πρότυπο το σύμβολο του δολαρίου "$".
 

Τρία μέλη - κράτη της Ε.Ε. διατηρούν προσωρινά το εθνικό τους νόμισμα: η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία). Η κοινή όψη των κερμάτων είναι δημιούργημα ενός Βέλγου καλλιτέχνη, του Λικ Λικς.
Τα 7 χαρτονομίσματα είναι όμοια σε όλες τις χώρες και έχουν διαφορετικό χρώμα: γκρι, κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί, πράσινο, κίτρινο και μοβ. Απεικονίζουν πύλες, παράθυρα και γέφυρες από διάφορες καλλιτεχνικές τάσεις ώστε να μην υπάρχουν διαφωνίες από τα κράτη - μέλη της Ένωσης.
Επίσης υπάρχει σε κάθε χαρτονόμισμα χάρτης της Ευρώπης και τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής κοινότητας.


Υπάρχουν 8 κέρματα των 1 , 2 , 5 , 10 , 20 , 50 Ευρωσέντς (Λεπτών) και 1 , 2 Ευρώ.
Τα κέρματα έχουν μια Ευρωπαϊκή και μια Εθνική όψη. Η κοινή όψη των κερμάτων αντιπροσωπεύει τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο εγκάρσιες γραμμές όπου εμφανίζονται τα αστέρια της Ευρωπαϊκής σημαίας. Όλα τα κέρματα φέρουν την Ευρωπαϊκή τους όψη ίδια. Η Εθνική όψη ποικίλει από χώρα σε χώρα , ωστόσο όλα τα κέρματα Ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις χώρες της ζώνης Ευρώ.

Τα Ευρώ μπορούμε να τα γράψουμε:
  • χωριστά τα ευρώ και χωριστά τα λεπτά (π.χ. 5 ευρώ και 25 λεπτά)
  • ως δεκαδικό αριθμό (π.χ. 5,25 ευρώ)
  • ως ακέραιο αριθμό,εφόσον τα μετατρέψουμε σε λεπτά (π.χ. 525 λεπτά)

 
Δες πώς γράφονται τα ευρώ και τα λεπτά. Κάνε μετατροπές. Πρόσθεσε - αφαίρεσε.

 
Κάνε μετατροπές σε νομίσματα μικρότερης ή μεγαλύτερης αξίας


Δώσε τα νομίσματα που πρέπει για να αγοράσεις τα προϊόντα

 
Ρέστα παρακαλώ...


Βάλε τα νομίσματα σωστά ώστε να ισχύει ο πίνακας


Προσπάθησε να αγοράσεις οκτώ προϊόντα σε 2 λεπτά δίνοντας ακριβώς τα νομίσματα


ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τρέχα και κέρδισε ευρώ. Πρόσεχε όμως τις παγίδες!