Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ


Την εποχή αυτή οι Πέρσες προσπαθούν να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το κράτος τους και έτσι ήρθαν σε σύγκρουση με τους Έλληνες.
Αφορμή… η βοήθεια των Αθηναίων και των Ερετριέων στους Έλληνες της Μ. Ασίας. Έτσι προετοίμασαν μεγάλη εκστρατεία. 



Στρατός και στόλος ετοιμάστηκαν γρήγορα με αρχηγό τον Μαρδόνιο κατά της Ελλάδας. Η Μακεδονία υποτάχτηκε στους Πέρσες, ο στόλος τους όμως καταστράφηκε από θαλασσοταραχή στα παράλια του Άθω. Ο Μαρδόνιος αναγκάζεται να γυρίσει στην Περσία.



Έτσι δυο χρόνια μετά, ξεκίνησαν τη δεύτερη εκστρατεία. Το 490 π. Χ. ο στόλος των Περσών με αρχηγό τον Δάτη και τον Αρταφέρνη φτάνουν στην Ερέτρια και την καταστρέφουν. Στη συνέχεια αγκυροβολούν στα παράλια του Μαραθώνα.


Οι Αθηναίοι ανησυχούν και κάνουν σύσκεψη με το φόβο να μην πλησιάσουν οι Πέρσες στην Αθήνα. Αποφασίζουν να αμυνθούν στον Μαραθώνα. 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς παρατάχτηκαν με αρχηγό τον Μιλτιάδη απέναντι από τους Πέρσες.

Μιλτιάδης


Οι Αθηναίοι πέτυχαν λαμπρή νίκη στον Μαραθώνα ενάντια στους Πέρσες χάρη στον Μιλτιάδη, ο όποίος εφάρμοσε ένα σπουδαίο σχέδιο. Παρέταξε τον στρατό του σε κατηφορικό έδαφος σε μικρή απόσταση από τον περσικό στρατό, έχοντας ενισχύσει περισσότερο τα πλάγια της παράταξης. Στο κέντρο έβαλε λιγότερους στρατιώτες.


Έτσι στη μάχη σώμα με σώμα που έγινε τα δύο άκρα της ελληνικής παράταξης κατάφεραν να νικήσουν γρήγορα και στη συνέχεια να κυκλώσουν το περσικό κέντρο.

Οι Πέρσες υποχώρησαν κι έτρεξαν προς τα πλοία να σωθούν.Ένας Αθηναίος στρατιώτης τρέχοντας μετέφερε τη χαρούμενη είδηση στην Αθήνα.






Δες σε αναπαράσταση, από ταινία, την έναρξη του μαραθώνιου δρόμου κατά τους Α' σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 1896 και συμμετείχε ο Σπύρος Λούης. Παρατήρησε πού βρίσκεται η αφετηρία των αθλητών.



...και λίγο γέλιο (ο Αθηναίος στρατιώτης που μεταφέρει το μήνυμα στους Αθηναίους, σε διαφήμιση)


ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Απάντησε σωστά στις ερωτήσεις και μάζεψε όσα περισσότερα αυγά μπορείς

ΚΛΙΚ