Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Κύπρος αποτελείται από:

  • Ελληνοκύπριους (80%), απόγονους των αρχαίων Ελλήνων που εποίκισαν το νησί από το 15ο ως τον 12ο αιώνα π. Χ.
  • Τουρκοκύπριους (18%), απόγονους των Τούρκων που κατέκτησαν το νησί το 1571 μ. Χ.
  • Μαρωνίτες, που κατάγονται από το Λίβανο και τη Συρία και κατέφυγαν στην Κύπρο τον 7ο αιώνα μ. Χ. για να γλιτώσουν από τους Άραβες
  • Αρμένιους, που κατοίκησαν από τον 5ο αιώνα μ. Χ. το νησί
  • Λατίνους, που είναι απόγονοι των Φράγκων και των Ενετών που είχαν κατακτήσει την Κύπρο(1192 - 1571 μ. Χ.)

Η Οθωμανική αυτοκρατορία πούλησε την Κύπρο στους Άγγλους το 1878.

Το 1960 απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Από το 1974, μετά την τουρκική εισβολή, το νησί διχοτομήθηκε.

Συγκεκριμένα στις 20/7/1974 με αφορμή το πραξικόπημα που είχαμε 5 μέρες νωρίτερα ενάντια στον πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Και με μια δεύτερη επίθεση στις 14 Αυγούστου και ενώ γίνονταν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη οι Τούρκοι κατέλαβαν όλο το βόρειο τμήμα του νησιού(36,4%). Και η προέλαση σταμάτησε σε μια γραμμή που οι Τούρκοι είχαν προτείνει από το 1964 να είναι η διαχωριστική γραμμή του νησιού. Έτσι από το 1974 η λεγόμενη "γραμμή του Αττίλα" (σήμερα πράσινη γραμμή και φυλάγεται από τους Κυανόκρανους) χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα. Σε δύο ομάδες που ως τότε ζούσαν ειρηνικά μεταξύ τους. Τους Ελληνοκύπριους που κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα και τους Τουρκοκύπριους που κατοικούν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.








Όμως τα σημάδια που έμειναν από την επίθεση των Τούρκων ήταν πολλά. Μοναδικά αρχαία κατάλοιπα κλάπηκαν, εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά ή σε στάβλους ζώων ή κατεδαφίστηκαν. Χιλιάδες Κύπριοι έγιναν πρόσφυγες στη χώρα τους,έχασαν τις περιουσίες τους και χιλιάδες θεωρούνται αγνοούμενοι ακόμα και ως σήμερα.


Το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ε. Ε.


Ο πολιτισμός της Κύπρου αποτελείται πλέον από πολλούς λαούς με κυρίαρχο όμως το ελληνικό στοιχείο.

Η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι η Λευκωσία η οποία είναι διχοτομημένη με την ¨πράσινη γραμμή" που χωρίζει τις δύο κοινότητες. Άλλες σπουδαίες πόλεις είναι η Πάφος νοτιοδυτικά, η Λεμεσός στα νότια και η Λάρνακα στα νοτιοανατολικά, πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Η Κερύνεια βρίσκεται στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα και η Αμμόχωστος στο ανατολικό.