Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο άνθρωπος δε ζει μόνος του. Ζει κοινωνικά. Έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους στο σχολείο, στη δουλειά, στη διασκέδαση. Η πρώτη του επαφή με τους άλλους ανθρώπους αρχίζει στην οικογένεια.
Οικογένεια είναι πρόσωπα που συνδέονται με δεσμούς συγγένειας. Τα ενήλικα μέλη της οικογένειας αναλαμβάνουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών, αν υπάρχουν. Η σύνθεση της οικογένειας και οι ρόλοι των μελών της αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν γεννήσεις, θάνατοι, διαζύγια. Τις δουλειές του σπιτιού, τα έσοδα της οικογένειας, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αναλαμβάνουν και οι δύο σύζυγοι ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε οικογένειας. Στις οικογένειες με ένα γονέα όλες οι ευθύνες μεταφέρονται σε αυτόν. Αναλλοίωτοι όμως με το πέρασμα του χρόνου μένουν οι συναισθηματικοί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη των οικογενειών.
Δημιουργία της οικογένειας
Οικογένεια δημιουργείται όταν ένας άντρας και μια γυναίκα αποφασίσουν να ζήσουν μαζί και αναλαμβάνουν για το σκοπό αυτό τις ευθύνες της κοινής πορείας τους. Η ένωση αυτή μπορεί να αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα με τον πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο.

Ήδη από την Ομηρική εποχή η οικογένεια κατείχε πολύ σπουδαία θέση στη ζωή των ανθρώπων.Είναι γνωστή η ιστορία του Οδυσσέα που μετά τον Τρωικό πόλεμο πάσχιζε 10 χρόνια να γυρίσει στην πατρίδα του την Ιθάκη και να ξανασμίξει με τη γυναίκα του και το γιο του.
Υπάρχουν συγγενείς "εξ αίματος" και συγγενείς "εξ αγχιστείας". Οι πρώτοι είναι αυτοί που προέρχονται από ίδιους γεννήτορες ενώ οι δεύτεροι είναι οι συγγενείς του πατέρα με τους συγγενείς της μητέρας

Διαφορετικές μορφές οικογένειας (δες την εικόνα)










ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ


Δες το γενεαλογικό δέντρο μιας οικογένειας(κλικ στο διάγραμμα) και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:






  1. Τι είναι μεταξύ τους ο Χαράλαμπος και η Λουκία;
  2. Ο Στάθης και ο Νίκος τι έχουν το Γιώργο και τη Μαρία;
  3. Ποιον έχουν παππού ο Στάθης και ο Νίκος;
  4. Ο Σοφοκλής και η Βενετία είναι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας;
  5. Βρες δυο συγγενείς εξ αίματος
  6. Τι είναι η Νεφέλη στο Σοφοκλή;
  7. Τι είναι ο Νίκος και η Σοφία;
  8. Τι έχει η Λουκία το Μιχάλη;
  9. Τι σχέση έχει η Νεφέλη με τη Φανή;

Η οικογένεια με τα μάτια των καλλιτεχνών

Ένα αγαπημένο θέμα των καλλιτεχνών όλων των εποχών είναι η απεικόνιση οικογενειακών σκηνών. Αναζήτησε παραστάσεις και εικόνες που απεικονίζουν οικογενειακές σκηνές και φτιάξε ένα κολάζ με αυτές