Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

ΠΩΣ ΖΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μέσα στην οικογένεια μεταφέρονται μνήμες και εμπειρίες από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες συνειδητά ή ασυνείδητα στα παιδιά. Η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί κοινωνικοποιείται, δηλαδή μαθαίνει να μοιράζεται με τους ανθρώπους που είναι γύρω του συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, γνώσεις.
Η οικογένεια καλύπτει τις ανάγκες των μελών της, υλικές (φαγητό, στέγη κ.λ.π.), τις συναισθηματικές (αγάπη, στοργή, συμπεριφορά κ.λ.π.) ιδίως των μικρότερων παιδιών και τις κοινωνικές (οικογενειακές εκδηλώσεις). Οι γονείς ειδικότερα προσφέρουν στα παιδιά το "αίσθημα" της ασφάλειας. Αυτοί προστατεύουν τα παιδιά και σε αυτούς καταφεύγουν αυτά, για να πουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Τα μέλη μιας οικογένειας δείχνουν ευαισθησία για τις ανάγκες των άλλων μελών, αντιλαμβάνονται την τυχόν δύσκολη θέση τους, συμπαραστέκονται σε αυτούς και τους βοηθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.


Κάθε μέλος της οικογένειας μοιράζεται τα συναισθήματα με τα άλλα μέλη. Χαίρεται με τη χαρά τους και τους υποστηρίζει στις δύσκολες καταστάσεις. Ακόμη και μέσα στην οικογένεια μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις ή ακόμη και προβλήματα. Οι δύσκολες αυτές καταστάσεις διαχειρίζονται με διάλογο και συνεργασία. Είναι σημαντικό τα μέλη της οικογένειας να εντοπίσουν τις αιτίες που τις προκάλεσαν.




Διάβασε το παρακάτω απόσπασμα από το ημερολόγιο ενός παιδιού:

[...Ήθελα να πάω στο Λούνα Παρκ. Το είπα στη μαμά μου και μου είπε ότι δε μπορούσε να με πάει και να το πω στο μπαμπά. Το 'πα και στο μπαμπά αλλά, ούτε αυτός μπορούσε. Τους ζήτησα τότε να με πάνε στο φίλο μου τον Μιχάλη να παίξω. Αλλά δε μπορούσαν, ο μπαμπάς έπρεπε να φύγει και δεν προλάβαινε και η μαμά είχε δουλειές. Πήγα και εγώ τότε άραξα στον καναπέ και άνοιξα τηλεόραση. Και μου βάζουν κάτι φωνές..."Πήγαινε γρήγορα στο δωμάτιό σου να παίξεις ή να διαβάσεις. Όλο τηλεόραση βλέπεις".]


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Γιατί παραπονιέται το παιδί;

Είναι δικαιολογημένα τα παράπονά του;

Τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να γίνει;

Σε κάθε οικογένεια ποιος είναι ο ρόλος των μελών της;