Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ



Μέσα σε μια οικογένεια, τα μέλη της, έχουν δικαιώματα αλλά παράλληλα και υποχρεώσεις.


Π. χ. έχουμε την απαίτηση και το δικαίωμα να ζητήσουμε ησυχία από τα άλλα μέλη της οικογένειας μας για να διαβάσουμε το μάθημά μας αλλά έχουμε και την υποχρέωση να φερθούμε ανάλογα μόλις μας το ζητήσει με τη σειρά του κάποιο άλλο μέλος. Την ίδια υποχρέωση και δικαίωμα έχουμε αν αρρωστήσουμε εμείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μας. Ζητούμε φροντίδα όπως και παρέχουμε αυτήν.
Έχουμε δικαίωμα να έχουμε καλό μισθό, που να επαρκεί στις ανάγκες μας. Έχουμε όμως υποχρέωση να προσφέρουμε και καλή εργασία και να μην κάνουμε τον δήθεν έξυπνο, που κοιτάζει πώς να περάσει η ώρα και να ξεγελάσει την υπηρεσία του.
Δε γίνεται να παίρνουμε καλούς βαθμούς και πτυχία ΧΩΡΙΣ διάβασμα!!
Δεν μπορούμε μονομερώς να μιλάμε για τα δικαιώματά μας, εάν ταυτόχρονα δεν εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας και τα καθήκοντά μας.
Μόνο τότε η λειτουργία της οικογένειας είναι εύρυθμη. Όταν δηλαδή συμμετέχουν όλα τα μέλη της και συντελούν οι κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει.

Δες τι είχαμε πει πέρσι για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις ΚΛΙΚ

Δραστηριότητες

Βάλε Δ ή Υ σε κάθε πρόταση ανάλογα με το αν αναφέρεται σε δικαίωμα ή υποχρέωση



Διάβασε από το Ανθολόγιο το κείμενο του Μ. Κοντολέων, "Αποκριάτικη ιστορία" (μόνο τη σελίδα 90) και ανέφερε δικαιώματα και υποχρεώσεις που υπάρχουν στην οικογένεια του σπιτιού. (email)