Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ


Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821. Κόρη του εγκατεστημένου στην Τεργέστη Έλληνα μεγαλέμπορου Νικολάου Μαυρογένους, γεννήθηκε το 1796 στην Πάρο. Μεγαλώνει στο άνετο αστικό περιβάλλον του πατρικού σπιτιού, που την εξοπλίζει με ξεχωριστή μόρφωση και την επηρεάζει με τις ιδέες του διαφωτισμού. Η μόρφωσή της, ο εκρηκτικός χαρακτήρας της και η φλόγα για την ελευθερία της Ελλάδας την ανέδειξαν σε μια ξεχωριστή μορφή της επανάστασης.
Με την έναρξη της επανάστασης έρχεται στη Μύκονο και ξεσηκώνει τους Μυκονιάτες. Με τα καράβια που εξοπλίζει, συμμετέχει στο ναυτικό αγώνα και τις συγκρούσεις με τον τουρκικό στόλο, αλλά ξεκαθαρίζει και την ευρύτερη περιοχή από τους πειρατές. Συντηρεί με δικά της έξοδα εκτός από τα πλοία με τα πληρώματα και σώμα πεζικού. Παίρνει μέρος στις μάχες του Πηλίου, της Φθιώτιδας και της Λιβαδειάς.
Γνωρίζοντας τη γαλλική γλώσσα ήταν η συντάκτρια της συγκινητικής έκκλησης προς τις γυναίκες της Γαλλίας, ζητώντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα και τα δεινά των Ελλήνων.

Έδωσε για τον αγώνα 700.000 γρόσια ενώ δε δίστασε να πουλήσει ακόμα και κοσμήματά της για να περιθάλψει 2.000 Μεσολογγίτες που σώθηκαν από την Έξοδο...
Τιμήθηκε με το βαθμό του αντιστρατήγου από τον Καποδίστρια και της παραχωρήθηκε σπίτι στο Ναύπλιο. Στην απελευθερωμένη Ελλάδα, οι πολιτικές ίντριγκες του Κωλέτη έχουν σαν στόχο και τη Μαντώ. Αποσύρεται απογοητευμένη στην Πάρο το 1840, όπου πέθανε το 1848, φτωχή και λησμονημένη, έχοντας διαθέσει όλη της την περιουσία στον αγώνα της Ελλάδας για απελευθέρωση. 


  • Η πατρίδα γύρισε τα πλούτη της Μαντώς "διπλά και τρίδιπλα"; Τι δείχνει αυτό από την πολιτεία προς το πρόσωπο ανθρώπων που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα;
Προς τιμήν της είχε κοπεί στο παρελθόν νόμισμα δύο δραχμών με τη μορφή της

Σήμερα, ένα άγαλμά της έχει στηθεί στη Μύκονο, στο παλιό λιμάνι, στη μέση της πλατείας που φέρει το όνομά της (πλατεία Μαντώς Μαυρογένους)


Εκεί βρίσκεται και "πιάτσα" ταξί και οι ξένοι αλλά και οι ΈΛληνες την ονομάζουν "πλατεία ταξί"!! Μάλιστα οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι το άγαλμα ανήκει στην Ελληνίδα ηρωίδα και ούτε καν ότι υπαρχει άγαλμα...
  • Τι δείχνει αυτό από σημερινούς ανθρώπους προς πρόσωπα που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα;
Η ακροστιχίδα της Μαντώς Μαυρογένους