Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Η Αφρική βρίσκεται κυρίως στην τροπική ζώνη.



Βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο θάλασσα, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ανατολικά από την Ερυθρά θάλασσα, την Αραβική θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. Ο Ινδικός Ωκεανός βρέχει και νότια την Αφρική.



Η Αφρική χωρίζεται από την Ευρώπη με τη Μεσόγειο θάλασσα και τον πορθμό του Γιβραλτάρ



και ΒΑ χωρίζεται από την Ασία με την Ερυθρά θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ.



Η Αφρική είναι ένα τεράστιο οροπέδιο το οποίο καταλήγει στη θάλασσα δημιουργώντας έτσι απόκρημνες ακτές οι οποίες δεν ήταν καθόλου εύκολα προσβάσιμες για εξερεύνηση και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που το εσωτερικό της Αφρικής άργησε να εξερευνηθεί.
Η Αφρική είναι η πιο αραιοκατοικημένη ήπειρος της Γης αφού οι έρημοι και οι ημιέρημοι κάνουν αρκετά δύσκολη τη διαβίωση σε αυτή τη χώρα.
Η Αφρική δε διακρίνεται για τη μορφολογία του εδάφους της. Το ηπειρωτικό ανάγλυφο δε παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και συγκεκριμένα στο κέντρο της υπάρχουν μικροί ορεινοί όγκοι, ενώ στην περιφέρεια συναντάμε μικρά και μεγάλα όρη, πολλά από τα οποία είναι ηφαίστεια.



Το ψηλότερο βουνό της Αφρικής είναι το ηφαιστειογενές Κιλιμάντζαρο (5895 μ.), βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό και σχεδόν πάντα οι κορυφές του είναι σκεπασμένες με χιόνι, όχι όμως σε τέτοια ποσότητα όπως στα παλαιότερα χρόνια, λόγω της αύξησης της θερμότητας




Άλλα ηφαιστειογενή βουνά είναι το όρος Κένυα, το Ρουβενζόρι κλπ. Η μοναδική μεγάλη οροσειρά είναι ο Άτλας που βρίσκεται ΒΑ και εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τις ακτές της Μεσογείου.



O μεγαλύτερος ποταμός της Αφρικής αλλά και του κόσμου(μήκος) είναι ο Νείλος που αποτελεί πηγή ζωής για τους Αιγύπτιους και για να εκμεταλλευτούν το νερό του, έχουν κατασκευάσει ένα μεγάλο φράγμα, το γνωστό φράγμα του Ασουάν.




Πηγάζει νότια του Ισημερινού και εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας ένα εύφορο "δέλτα".

Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί ο Νείλος λατρεύτηκε στην αρχαιότητα από τους Αιγύπτιους και σαν "Θεός";
  • Δες τι είχαμε πει για το Νείλο στο μάθημα για τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου


Άλλοι σπουδαίοι ποταμοί είναι: ο Νίγηρας, ο Κόνγκο, ο Σενεγάλης, ο Ζαμβέζης κ. ά.



ΠΑΙΧΝΙΔΙ ...ΠΟΤΑΜΩΝ

ΚΛΙΚ

Γνωστές λίμνες της Αφρικής είναι η Τανγκανίκα, η Βικτόρια(2η στον κόσμο σε έκταση με γλυκό νερό), η Νυάσσα, η Τσαντ κ. ά.
  • Παρατήρησε στην παρακάτω εικόνα ότι το ίδιο φαινόμενο με τον πάγο στο Κιλιμάντζαρο παρατηρείται και στη λίμνη Τσαντ.



ΠΑΙΧΝΙΔΙ ...ΝΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

ΚΛΙΚ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

ΚΛΙΚ

Η Αφρική επίσης είναι πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων, όπως χρυσός και διαμάντια ορυκτά καύσιμα όπως πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο αλλά και διάφορα άλλα μεταλλεύματα όπως σίδηρο, χαλκό κλπ
Ο ορυκτός αυτός πλούτος όμως παραμένει αναξιοποίητος εξαιτίας της έλλειψης τεχνογνωσίας και οικονομικών πόρων των κατοίκων.
Γι αυτό το λόγο δυτικές ευρωπαϊκές χώρες της Ευρώπης(Αγγλία, Γαλλία κ.ά) ίδρυσαν αποικίες με σκοπό την εκμετάλλευση του ορυκτού αυτού πλούτου.
  • Παρατήρησε στην παρακάτω εικόνα ποια ευρωπαϊκά κράτη είχαν αποικίες στην Αφρική



Η ύπαρξη πολύτιμων μετάλλων ήταν επίσης και ένας λόγος που ο άνθρωπος κατέστρεψε το φυσικό περιβάλλον αφού άνοιξε πολλά ορυχεία. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως η παράνομη υλοτομία για την εκμετάλλευση της ξυλείας ή για τη δημιουργία γεωργικών εκτάσεων, οι επεμβάσεις του ανθρώπου στο έδαφος(διάνοιξη δρόμων, κατασκευή φραγμάτων κ. ά.) με συνέπεια η χλωρίδα και η πανίδα να έχει εξαφανιστεί ή να κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Μοναδική "όαση" τα τεράστια εθνικά πάρκα που έχουν δημιουργήσει κάποιες χώρες για την προστασία της άγριας πανίδας, όπου οι τουρίστες μπορούν να κάνουν σαφάρι και να δουν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.



  • Δες το παρακάτω βίντεο και προσπάθησε να αναγνωρίσεις κάποια ζώα και να φανταστείς τις δυσκολίες που θα κρύβει ένα σαφάρι στην Αφρική





Η Πυραμίδα του Χέοπα


Η πυραμίδα του Χεφρήνου ή Κχεφρέν


Το ισλαμικό τέμενος Αλ Αζχάρ


Η μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Στίχοι: Άρης Δαβαράκης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Κότσιρας




Το εκπληκτικό Μουσείο του Καΐρου

ΚΛΙΚ