Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ




ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ


Η Εγνατία οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χλμ. Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στους Κήπους.
  • Ποια γεωγραφικά διαμερίσματα δηλαδή καλύπτει;


Το όνομά της το πήρε από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια περίπου περιοχή και είχε κατασκευαστεί από τους Ρωμαίους το 146 - 120 π.Χ. Ένα μέρος της σύγχρονης Εγνατίας οδού διασχίζει περίπου την ίδια περιοχή με την αρχαία οδό.

Ποια είναι η σημασία του μεγάλου αυτού έργου για τους ανθρώπους;
 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ταξίδεψε στην Εγνατία οδό

ΚΛΙΚ


Από εδώ μπορείς να μάθεις τα πάντα για την Εγνατία οδό ΚΛΙΚ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"



Το διεθνές αεροδρόμιο"ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" εξυπηρετεί την Αττική και ιδίως την πρωτεύουσα Αθήνα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Μαρτίου 2001. Διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα για την ασφαλή πτήση των αεροσκαφών.
Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες επιβάτες καθώς και τόνους φορτίου και ταχυδρομείου που ταξιδεύουν από ή προς την Ελλάδα

Από εδώ μπορείς να πάρεις πληροφορίες για πτήσεις, αφίξεις, αναχωρήσεις κλπ για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ΚΛΙΚ

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  
Ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος της Αθήνας (ή Μετρό Αθήνας) είναι το σύστημα υπόγειου και επίγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης των Αθηνών. Το δίκτυο του μετρό αποτελείται από τρεις γραμμές.


 
Το μετρό λειτούργησε για πρώτη φορά το 2000. Κάθε τόσο παραδίδονται στην κυκλοφορία όλο και περισσότεροι σταθμοί, αφού το έργο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πάνω από 1.000.000 Αθηναίοι εξυπηρετούνται από τις 3 γραμμές του μετρό και μάλιστα με πολύ συντομία στις μετακινήσεις τους. Η απόσταση Χαλάνδρι - Σύνταγμα ενώ με το αυτοκίνητο χρειάζεται 45 λ. με το μετρό φτάνουν 14 λ. ακριβώς για να καλύψουν την απόσταση. Μπορείς να σκεφτείς το λόγο που κάνει τόσο μεγάλη διαφορά;


 
Από τις ιδιαιτερότητες του μετρό είναι ότι αποτελεί και ένα αρχαιολογικό έργο. Ξέρεις γιατί;


 
Από εδώ τα πάντα για το μετρό Αθηνών ΚΛΙΚ

Δες και τι είχαμε πει πέρσι για το Αττικό μετρό στο μάθημα της Γλώσσας
  • Σε ποιο γεωγραφικό διαμέρισμα βρίσκεται το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και το μετρό Αθηνών;
Η ΓΕΦΥΡΑ "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ" (ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ)


 
Η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου είναι μια καλωδιωτή γέφυρα που συνδέει την Πελοπόννησο με την απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας.

Η ιδέα ανήκε στον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη που το πρότεινε στη Βουλή το 1889 - γι΄αυτό και πήρε το όνομά του - αν και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να κατασκευαστεί. Συγκεκριμένα δόθηκε στην κυκλοφορία το 2004 δηλ. πάνω από 100 χρόνια μετά την ιδέα του Τρικούπη.

  • Γιατί λες να καθυστέρησε τόσο πολύ να κατασκευαστεί αυτό το σημαντικό έργο;
Η γέφυρα έχει συνολικό μήκος 2.880 μ. και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες


 
Το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 65 μ. μέσα στη θάλασσα και έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε σεισμούς, ανέμους και πιθανές μετατοπίσεις. Διαθέτει ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο και προς τις δύοκατευθύνσεις.
  • Μπορείς να σκεφτείς σε τι είναι σημαντικό αυτό το έργο;
Τα πάντα για τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου ΚΛΙΚ

H διάθεση χρημάτων από το κράτος ή από ιδιώτες για την κατασκευή ενός έργου λέγεται χρηματοδότηση.

  • Στην παρακάτω πινακίδα ποιος λέει ότι είναι ο χρηματοδότης;
  • Πόσα χρήματα θα διατεθούν;
  • Τι έργο θα κατασκευαστεί;

  • Αν είχες εσύ στη διάθεσή σου αυτά τα χρήματα τι θα αποφάσιζες να κατασκευάσεις για τον τόπο μας;