Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Την περίοδο που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους στην Ευρώπη σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα για την ανθρωπότητα.
Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκε η μπαρούτη(Κίνα 11ο αι.) και τα νέα όπλα έγιναν πιο ισχυρά κάνοντας τους βασιλιάδες να αποκτήσουν ισχυρό στρατό και να συγκεντρώσουν τις εξουσίες στα χέρια τους.



Έτσι άρχισαν να συναγωνίζονται ποιος θα επικρατήσει στις περισσότερες χώρες, γεγονός που τους οδήγησε σε εξερευνητικά ταξίδια.

Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος ύστερα από μεγάλη ταλαιπωρία και δυσκολίες ανακαλύπτει την Αμερική



και το 16ο αιώνα ο Μαγγελάνος πραγματοποιεί το γύρο της Γης, κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες.




Έτσι υπήρξε οικονομική ανάπτυξη αλλά και περισσότερες γνώσεις για τον κόσμο. Εδώ έπαιξε μεγάλο ρόλο και η ανακάλυψη της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο(1440)


Επίσης πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι δε δέχονταν πια κάποια από αυτά που είχε επιβάλλει ο πάπας, γεγονός που οδήγησε στη Θρησκευτική μεταρρύθμιση και στη διάσπαση της Δυτικής Εκκλησίας.


Ακολουθεί άνθηση των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών, που ονομάστηκε Αναγέννηση.
Διακρίθηκαν σπουδαίοι αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, γλύπτες και συγγραφείς και πολλοί προσπάθησαν να διαφωτίσουν και τους άλλους λαούς για να καταλάβουν τα δικαιώματά τους. Είναι οι λεγόμενοι Διαφωτιστές(Λοκ, Βολτέρος,Ρουσό κ.ά), που επηρέασαν πολύ τη σκέψη και τις ενέργειες των ευρωπαϊκών λαών με σημαντικότερο αποτέλεσμα τη Γαλλική Επανάσταση(1789). Μάλιστα μέχρι ένα σημείο επηρεάστηκε και η Ελληνική Επανάσταση από αυτήν.


Κατά τη Γαλλική Επανάσταση αναδείχτηκε η μεγάλη μορφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που όμως νικήθηκε το 1815 στο Βατερλό από Ευρωπαίους ηγεμόνες που είχαν συμμαχήσει εναντίον του. Τότε δημιουργήθηκε η Ιερή Συμμαχία(1815) που απαγόρευε σε οποιονδήποτε κατακτημένο λαό να κάνει οποιαδήποτε απόπειρα επανάστασης ενάντια των κατακτητών του.


Πάμε να ζωντανέψουμε τα ταξίδια του Κολόμβου

Στον παρακάτω πίνακα βλέπεις τα λιμάνια που επισκέφτηκε ο Κολόμβος στο δεύτερο ταξίδι του



Θα οργανώσουμε μία περιήγηση στα σημεία από τα οποία πέρασε ο Χριστόφορος Κολόμβος και θα δούμε τη συνολική απόσταση σε χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια που πραγματοποίησε με την βοήθεια του λογισμικού Google Earth. ΚΛΙΚ

Στην περιοχή Search panel/ Fly to μπορούμε να πληκτρολογήσουμε το όνομα της περιοχής και να πατήσουμε Search. Ο τρισδιάστατος προβολέας κινείται και μας εντοπίζει το σημείο που αναζητήσαμε.

Πατάμε το κουμπί (Placemark). Ανοίγει τότε το πλαίσιο διαλόγου και
εμφανίζεται μία πινέζα πάνω στο χάρτη. Μετακινούμε την πινέζα με την
βοήθεια του ποντικιού σε όποιο σημείο θέλουμε πάνω στο χάρτη.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο έχουμε όλο το ταξίδι του Κολόμβου και μπορούμε να υπολογίσουμε από λιμάνι σε λιμάνι και την ακριβή απόσταση από τα εργαλεία που βρίσκονται πάνω επιλέγοντας το εργαλείο Ruler(χάρακας)