Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τα σώματα που αποθηκεύουν κάποια μορφή ενέργειας ονομάζονται αποθήκες ενέργειας και, όταν αυτή αρχίζει να απελευθερώνεται, τα σώματα μετατρέπονται σε πηγές ενέργειας.

Η ενέργεια στη φύση αποθηκεύεται με διάφορες μορφές. Πολλές φορές αποθηκεύουμε εμείς ενέργεια, για να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Π. χ. Η αποθηκευμένη χημική ενέργεια της μπαταρίας μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική σε πολλές συσκευές, που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Χρησιμοποιούμε πολλές διαφορετικές πηγές ενέργειας για να εκτελέσουμε τις εργασίες μας.


Να πώς χρησιμοποιούμε την ενέργεια της κάθε πηγής:


Ήλιος
Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο και τη Γη. Ο ήλιος ακτινοβολεί ενέργεια στο σύμπαν. Ένα πολύ μικρό μέρος της ενέργειας αυτής φτάνει στη γη, τη θερμαίνει, τη φωτίζει, πραγματοποιείται η διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποθηκεύεται στα υλικά σώματα με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ζωής

Τρόφιμα

Περιέχουν αποθηκευμένη χημική ενέργεια που τη χρησιμοποιούν οι ζωντανοί οργανισμοί για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Βέβαια κάποια τρόφιμα περιέχουν περισσότερη ενέργεια από άλλα. Πλούσια σε ενέργεια είναι τα λίπη και οι υδατάνθρακες


Γαιάνθρακας(κάρβουνο)

Σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια από φυτά που καταπλακώθηκαν από πετρώματα. Είναι αποθήκες χημικής ενέργειας και με την καύση μετατρέπεται η ενέργεια σε θερμότητα και φωτεινή ενέργεια. Ο λιγνίτης και ο λιθάνθρακας είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές γαιάνθρακα
Πετρέλαιο
Σχηματίστηκε από ζωικούς και φυτικούς μικροοργανισμούς που θάφτηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στο υπέδαφος και έχει αποθηκευμένη χημική ενέργεια. Χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση και για κίνηση.

Βιομάζα

Είναι μείγμα από υπολείμματα που προκύπτουν από υλικά φυτικής και ζωικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται κυρίως σε αγροτικές περιοχές ως καύσιμο για θέρμανση και μαγείρεμα(ξερά χόρτα, άχυρα, πριονίδι κλπ)


Φυσικό αέριο

Αέριο αποθηκευμένο στο υπέδαφος. Μεταφέρεται υπό πίεση σε ειδικούς σωλήνες από το μέρος που βγαίνει στις μεγάλες πόλεις. Είναι πιο φιλικό από το πετρέλαιο και τείνει να το αντικαταστήσει σε θέρμανση και κίνηση.

Άνεμος

Ανεξάντλητη πηγή ενέργειας από τις πρώτες που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος(αιολική). Σήμερα χρησιμοποιείται στις ανεμογεννήτριες, που μετατρέπουν την αιολική σε ηλεκτρική ενέργεια

Νερό

Η δυναμική ενέργεια του νερού(εξάτμιση)μετατρέπεται σε κινητική και αυτή σε ηλεκτρική στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γεωθερμία

Οι γεωθερμικές πηγές είναι ανοίγματα στο στερεό φλοιό της γης, από όπου αναβλύζουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας . Συνήθως χρησιμοποιούνται απευθείας για τη θέρμανση του νερού και των κατοικιών

Σχάση πυρήνων

Η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη σχάση των πυρήνων μετατρέπεται σε ηλεκτρική στα πυρηνικά εργοστάσια.(πυρηνικοί αντιδραστήρες) Εγκυμονεί κινδύνους τόσο από ατυχήματα όσο και από ραδιενεργά κατάλοιπα.

Εργασία(mail):

Ψάξε στο σπίτι σου τυποποιημένα τρόφιμα, δες την ενέργεια που δίνουν ανά 100 γραμμ. και φτιάξε έναν κατάλογο με 8-10 προϊόντα, ξεκινώντας με αυτό που έχει τη λιγότερη ενέργεια.