Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ

Το 1932 έγινε το πρώτο φράγμα στο Λιθότοπο και τα νερά του Στρυμόνα σχημάτισαν ένα τεχνητό ταμιευτήρα νερού.



Τα αβαθή νερά, η πλούσια βλάστηση και οι ήπιες κλίσεις του ανάγλυφου συντέλεσαν στο να διατηρηθεί και ίσως να αυξηθεί ο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος. Από το 1971 ο υγρότοπος είναι ένας από αυτούς που προστατεύονται με την Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ. Το 1982 το φράγμα ψηλώνει και η λίμνη μεγαλώνει δραματικά. Το νερό φαίνεται να είναι τώρα επαρκές για τις ανάγκες της άρδευσης των λιβαδιών του κάμπου των Σερρών.


Η μάχη με τον άνθρωπο όμως, αρχίζει. Η εποχιακή άνοδος της στάθμης του νερού πάνω απο κάποια όρια θέτει σε κίνδυνο τις μοναδικές ποιότητες του βιότοπου. Οι καλαμιώνες μειώνονται, οι ιτιές στο παρυδάτιο δάσος πεθαίνουν. Οι φωλιές στις αμμούδες και τα λασποτόπια στο εσωτερικό δέλτα του Στρυμόνα καταστρέφονται.

Η Κερκίνη αποτελεί σπάνιο παράδειγμα όπου η παρέμβαση του ανθρώπου με τη δημιουργία ενός τεχνητού φράγματος επαναπροσδιόρισε τις ισορροπίες ενός οικοσυστήματος, αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη σε μια περιοχή. Έτσι ο υγρότοπος σήμερα θεωρείται ότι συνδυάζει τις εξής λειτουργίες:
  • Αντιπλημμυρική: Το μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου των Σερρών που είναι από τους πιο παραγωγικούς της χώρας αρδεύεται κυρίως από την λίμνη.
  • Αλιευτική: είναι από τις πλουσιότερες σε ψάρια λίμνη της χώρας.
  • Βιοποικιλότητα: η λίμνη, η βλάστηση και η άφθονη τροφοληψία προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά είδη άγριας ζωής.
  • Αναψυχή-Οικοτουρισμός: μπορεί να προσφέρει ξεκούραση, γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτης και να αποτελέσει πόλο έλξης ήπιων τουριστικών και οικολογικών δραστηριοτήτων.
  • Οικονομική: o υγρότοπος είναι πηγή σημαντικού εισοδήματος για γεωργούς κτηνοτρόφους και ψαράδες. Με την ανάπτυξη του Οικο-αγροτουρισμού θα ευδοκιμήσουν και νέα επαγγέλματα.
  • Επιστημονική: πεδίο επιστημονικής έρευνας για τους υγρότοπους, τη διαχείρισή τους και τις ανθρωπογενείς επιδράσεις πάνω στις λειτουργίες τους.
  • Εκπαιδευτική - Αγωγή: ο υγρότοπος και η ευρύτερη περιοχή προσφέρονται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή σε μαθητές και ενήλικες φέρνοντας σε άμεση επαφή τον άνθρωπο με την φύση.

Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών, 12 είδη ερπετών, 31 είδη ψαριών και περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Η λίμνη Κερκίνη αποτελούσε από πολύ παλιά το φυσικό καταφύγιο των μεταναστευτικών πουλιών και στους καλαμιώνες της συμβίωναν αρμονικά χιλιάδες υπάρξεις.

Ροδοπελεκάνοι και αργυροπελεκάνοι,



λευκοτσιχνιάδες και σταχτοτσικνιάδες,


κρυπτοτσικνιάδες και κορμοράνοι,
χαλκόκοτες και χουλιαρομύτες,



μελισσοφάγοι και νυχτοκόρακες,


λαγγόνες,


τσίφτηδες και ψαραετοί και άλλοι αετοί,
αναπνέουν, πετούν, κολυμπούν, όλα εκεί, μέσα και γύρω απο τη λίμνη Κερκίνη.
Η διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών παρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πλούσια βλάστηση, τις ήπιες κλίσεις του ανάγλυφου και τα αβαθή νερά της λίμνης. Ξεχωριστή για την περιοχή και σπάνια πλέον για όλη την Ελλάδα είναι η παρουσία των βουβαλιών που βόσκουν στα υγρολίβαδα κοντά στις όχθες του ποταμού και αποτελούν το 80% του συνολικού πληθυσμού που συναντάται στην χώρα μας. Οι αγέλες των βουβαλιών είναι από τα θέματα που ιδιαίτερα απολαμβάνουν και απαθανατίζουν οι ερασιτέχνες φωτογράφοι που ούτως η άλλως έχουν γύρω τους εκατοντάδες επιλογές εικόνων.



Τα υπόλοιπα από κοντά...