Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες που άρχισαν να ανακάμπτουν και με ομοψυχία να αντιμετωπίζουν τα κοινά προβλήματα που άφησε ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος, στην Ελλάδα η ανασυγκρότηση καθυστέρησε αρκετά. Και φυσικά ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον εμφύλιο πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του που επηρέασαν σημαντικά την πορεία της χώρας μας.
Είπαμε ότι οι άνθρωποι για να αποφύγουν τις εχθρότητες που δημιουργήθηκαν και μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις μεγάλες πόλεις και να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο Έτσι οι κυβερνήσεις έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων όπου κανείς μπορούσε να βρει δουλειά ευκολότερα παρά στην ύπαιθρο (εσωτερική μετανάστευση)
  • Θυμάσαι πώς ονομάζεται το φαινόμενο της εγκατάστασης ανθρώπων από τα χωριά στις πόλεις; Τι προβλήματα δημιουργεί;
Ταυτόχρονα και για τους ίδιους λόγους πολλοί Έλληνες, αναγκάστηκαν να φύγουν και να πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό(Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική, Αφρική) (εξωτερική μετανάστευση)
Η χώρα για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα πήρε, όπως συνήθως, δάνεια και ιδίως από τις Η. Π. Α. Επίσης βοήθησαν την οικονομία της χώρας και οι Έλληνες μετανάστες και οι ναυτικοί με τα χρήματα που έστελναν στους συγγενείς τους.
Σημαντική ήταν η προσπάθεια που κατέβαλαν δυο σημαντικοί Έλληνες πολιτικοί, ο Κ. Καραμανλής( με το κόμμα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης "Ε.Ρ.Ε." και αργότερα της ΝΔ) και ο Γ. Παπανδρέου( με το κόμμα της Ένωσης Κέντρου "Ε.Κ"), για να βελτιώσουν την οικονομική αλλά και κοινωνική κατάσταση του λαού.



Παρ' όλα αυτά όμως η ανεργία ολοένα και μεγάλωνε, το ίδιο και η φτώχεια. Απεργίες, διαδηλώσεις ξεσπούσαν πυκνά συχνά με κύρια αιτήματα περισσότερο δικαιοσύνη και δημοκρατία αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Συνέπεια όλων αυτών ήταν η χώρα να έχει πολιτική αστάθεια και η μία κυβέρνηση να διαδέχεται την άλλη.

Άλλα σημαντικά πολιτικά πρόσωπα μετά τον εμφύλιο πόλεμο:

Δικτατορία(1967 - 1974)

Γεώργιος Παπαδόπουλος(από 13-12-1967)



Σπύρος Μαρκεζίνης(από 8-10-1973)



Βασιλιάς Κων/νος Β΄(από 6-3-1964 έως 1967 "τυπικά έως το 1974, όπου με δημοψήφισμα επιλέχτηκε η Αβασίλευτη Δημοκρατία)



Μεταπολίτευση(1974 - 1995)

Γεώργιος Ράλλης(από 1980 - 1981)



Ανδρέας Παπανδρέου(από 1981 -89 και 1993 -96)



Κων/νος Μητσοτάκης(από 1990 - 1993)



Σύγχρονα Χρόνια

Κων/νος Σημίτης(από 1996 - 2004)



Κων/νος Καραμανλής (από 2004 - 2009)



Γεώργιος Παπανδρέου (από 2009 - σήμερα)



Δες όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας