Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

Στην Ωκεανία εκτός από τα μεγάλα νησιά - κράτη, όπως της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, και της Νέας Γουινέας, συναντάμε και τρεις μεγάλες συστάδες νησιών: της Πολυνησίας, της Μελανησίας και της Μικρονησίας. Σε αυτές τις ομάδες συναντάμε και μικρά νησιά που βρίσκονται στην κυριαρχία της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Αυστραλίας, των Η.Π.Α, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας

ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ

ΚΛΙΚ



Τα σπουδαιότερα κράτη της Ωκεανίας είναι η Αυστραλία με πρωτεύουσα την Καμπέρα, η Νέα Ζηλανδία με πρωτεύουσα την Ουέλινγκτον, η Παπούα - Νέα Γουινέα με πρωτεύουσα το Πορτ Μόρεσμπι, η Σαμόα με πρωτεύουσα την Άπια και τα νησιά Φίτζι με πρωτεύουσα τη Σούβα



Το σπουδαιότερο από αυτά, η Αυστραλία δημιουργήθηκε ως κράτος μόλις πριν 200 χρόνια. Απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά παρόλα ταύτα λόγω της σωστής οργάνωσης και εκμετάλλευσης των εδαφών της καθώς και του κλίματος της αναπτύχθηκε γρήγορα και κατατάσσεται στις ιδιαίτερα οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε και η θέση που βρίσκεται, αφού είναι μακριά από συγκρούσεις και ταραχές όπως και η πολιτική σταθερότητα και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στις ΝΑ ακτές, εκεί όπου η μορφολογία του εδάφους και το κλίμα ευνοούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες

Η Αυστραλία είναι ομόσπονδο κράτος έξι πολιτειών:



α) Βικτόρια με πρωτεύουσα τη Μελβούρνη,


β) Νέα Νότια Ουαλία με πρωτεύουσα το Σίδνεϊ,



γ) Κουίνσλαντ με πρωτεύουσα το Μπρισμπέιν,


δ) Νότια Αυστραλία με πρωτεύουσα την Αδελαΐδα ε) Δυτική Αυστραλία με πρωτεύουσα το Πέρθ



και στ) η Βόρεια Επικράτεια με πρωτεύουσα το Ντάργουιν

Μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι το Σίδνεϊ με τα τρία χαρακτηριστικά της μέρη: την όπερα, το λιμάνι και τη γέφυρα του λιμανιού






Παράλληλα με την Αυστραλία μεγάλη οικονομική ισχύ παρουσιάζει και το κράτος της Νέας Ζηλανδίας, η οποία οφείλεται κυρίως στην εξαγωγή κρεάτων σε όλο τον κόσμο(πρόβατα, βοοειδή). Αυτό οφείλεται στο κλίμα της(εύκρατο και ωκεάνιο) που είναι υγρό και σχετικά σταθερό όλο το χρόνο. Επίσης στα απέραντα βοσκοτόπια και στη μη ύπαρξη εχθρών των προβάτων(σαρκοφάγα)

Βρες γρήγορα τις πόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας

ΚΛΙΚ

Το κράτος της Νέας Γουινέας ενώ διαθέτει πλούσιο υπέδαφος(πετρέλαιο, χαλκό, νικέλιο κ. ά.) δεν έχει τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει μια και απέκτησε αργά την ανεξαρτησία της (1975). Οι υπόλοιπες περιοχές(Πολυνησία, Μελανησία, Μικρονησία) βρίσκονται σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο αφού και έλλειψη φυσικών πόρων υπάρχει και άλλα πολλά προβλήματα(π. χ. λειψυδρία)
Οι κάτοικοι της Αυστραλίας όπως βλέπεις και στην παρακάτω εικόνα κατάγονται από τρεις κυρίως ομάδες:



Οι αποικιοκράτες εκτόπισαν τους Αβορίγινες που ζούσαν σε πρωτόγονη κατάσταση(τροφοσυλλέκτες) με σκοπό στην αρχή να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως τόπο εξορίας και αργότερα για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της. Η άφιξη ολοένα και περισσότερων Ευρωπαίων προξένησε αφανισμό των ιθαγενών λαών της Αυστραλίας. Έτσι πολλοί σκοτώθηκαν, άλλοι κατέφυγαν στα δάση και άλλοι παρέμειναν στις αποικίες.
  • Δες την πολύ καλή παρουσίαση που είχαν κάνει για τους Αβορίγινες στο μάθημα της Γλώσσας(αυτόχθονες λαοί) οι μαθητές Σοφία και Μάριος Π.(την παρουσίαση συνοδεύει και το βίντεο)



Έτσι οι σημερινοί κάτοικοι της Αυστραλίας είναι κυρίως αγγλικής καταγωγής όπως και της Νέας Ζηλανδίας. Οι Πολυνήσιοι, οι Μελανήσιοι και οι Μικρονήσιοι προέρχονται από επιμιξίες της κίτρινης και της μαύρης φυλής και έχουν δικά τους πολιτιστικά στοιχεία. Στην Αυστραλία ζουν πάρα πολλοί μετανάστες και μέσα σε αυτούς είναι και πάρα πολλοί Έλληνες. Οι Έλληνες που ζουν εκεί συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη του όπου προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις τους σε διάφορους τομείς. Ζουν μέσα σε μια κοινωνία διαφορετικών εθνοτήτων, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η οποία παρουσιάζει ποικιλομορφία στον τρόπο ζωής και την κουλτούρα(ήθη και έθιμα, παραδόσεις κλπ) αλλά ταυτόχρονα και σεβασμό του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, ενώ ταυτόχρονα προωθεί και νέους πολιτισμούς όπως ακριβώς είχαμε εξηγήσει ότι συνέβαινε και στις Η.Π.Α.