Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΓΡΑ

Όταν ένα υγρό θερμαίνεται χωρίς να αλλάζει η φυσική του κατάσταση τότε διαστέλλεται, δηλαδή μεγαλώνει ο όγκος του. Επίσης όταν ένα υγρό ψύχεται χωρίς να αλλάζει η φυσική του κατάσταση τότε συστέλλεται, δηλαδή ο όγκος του μικραίνει.
Παρατήρησε τη στάθμη του χρωματισμένου νερού στο σωλήνα.Τι έγινε μόλις τοποθετήσαμε τη φιάλη μέσα σε λεκάνη με ζεστό νερό; 

Η ιδιότητα αυτή της διαστολής και συστολής των υγρών χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή των θερμομέτρων.




Κάθε υγρό υλικό σώμα διαστέλλεται με διαφορετικό τρόπο και σε άλλο βαθμό.
Έτσι βλέπουμε ότι σε 1 λεπτό το λάδι διαστέλλεται λίγο περισσότερο από το γάλα και πολύ περισσότερο από το νερό 



 το πείραμα με Σ.Ε.Π (Σχεδίαση Εικονικού Πειράματος)
Επίσης να θυμάσαι ότι τα υγρά διαστέλλονται περισσότερο από τα στερεά(στην ίδια θερμοκρασία) και ότι όταν ένα υγρό διαστέλλεται, η πυκνότητά του ελαττώνεται, γιατί η ίδια μάζα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί κινείται προς τα πάνω ο θερμός όγκος του υγρού, που αναφέραμε στο βρασμό;
(ελαφρύτερος και μεταφέρει θερμότητα στα ψυχρότερα σώματα) 

Πάνω από τους 4ο C το νερό συμπεριφέρεται όπως όλα τα υγρά, δηλαδή όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται και ο όγκος του (διαστέλλεται)
Κάτω όμως από τους 4ο C η συστολή είναι ανώμαλη. Όταν ψύχεται, ο όγκος του μεγαλώνει και η πυκνότητά του ελαττώνεται. Δηλαδή αντί να συστέλλεται, διαστέλλεται. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στη ζωή και ιδίως των οργανισμών που ζουν μέσα στις λίμνες και στις θάλασσες. Έτσι όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 0ο C το νερό παγώνει. Όμως μόνο της επιφάνειας και αυτό γιατί ο πάγος έχει μικρότερη πυκνότητα από το υγρό νερό επιπλέει και εμποδίζει τα στρώματα του νερού που βρίσκονται κάτω από αυτόν, να παγώσουν και αυτά. Έτσι οι υδρόβιοι οργανισμοί διατηρούνται στη ζωή.
Τι θα συνέβαινε αν ο πάγος βυθιζόταν; 



Γιατί τα μπουκάλια νερού αλλά και τα δοχεία αποθήκευσης υγρών δεν είναι γεμάτα έως το καπάκι;

ΑΝΩΜΑΛΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΝΕΡΟΥ