Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ποτάμι είναι το ρεύμα γλυκού νερού που κινείται από τα ψηλότερα(πηγές) προς τα χαμηλότερα μέρη της επιφάνειας της Γης(πεδινά) και χύνεται στις θάλασσες(σχηματίζοντας Δέλτα)



Λίμνη είναι μια κοιλότητα(λεκάνη), τεχνητή ή φυσική, γεμάτη συνήθως γλυκό νερό


Από το σύνολο του νερού της Γης μόνο το 2,61% είναι γλυκό. Και από αυτό μόνο το 0,02% αντιστοιχεί στις λίμνες και τα ποτάμια( το υπόλοιπο σε πάγους, υπέδαφος και ατμόσφαιρα)

Από τους παρακάτω σπουδαιότερους ποταμούς της Γης


  • θα πρέπει να σταθούμε στο μεγαλύτερο ποταμό το Νείλο( 6.669 χλμ). Βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική, πηγάζει από τις λίμνες Βικτόρια και Αλβέρτου και εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας Δέλτα. Διαρρέει το Σουδάν και την Αίγυπτο και στις όχθες του βρίσκονται οι πόλεις του Χαρτούμ, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Χωρίς αυτόν πολλές περιοχές θα ήταν έρημοι. Είναι πλωτός σε μεγάλο τμήμα του βοηθώντας έτσι το εμπόριο και τον τουρισμό.
Νείλος στο χάρτη και το Δέλτα από το διάστημα



Δες όλο το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ ΚΛΙΚ
  • Δεύτερος σε μήκος επίσης πολύ σημαντικός ποταμός της Γης είναι και ο Αμαζόνιος(6.436 χλμ.). Βρίσκεται στη Νότια Αμερική, πηγάζει από τις Άνδεις και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Στη λεκάνη του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, κατοικούν πανάρχαιες φυλές ιθαγενών, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες πόλεις. Είναι πλωτός και αυτός κατά τα 2/3 του. αποτελεί τον "πνεύμονα" της Γης, αφού εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος της Γης, όπου παράγεται το 35% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας. Πώς αλήθεια παράγεται; Ωστόσο το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία και όχι μόνο.
  • Ο Μισισιπής( 5.969 χλμ)βρίσκεται στις Η.Π.Α. και διαρρέει 10 πολιτείες. Είναι πλωτός και διευκολύνει έτσι τη μεταφορά των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής των πεδινών περιοχών. Στις όχθες του είναι χτισμένες το Σεντ Λούις και η Νέα Ορλεάνη.
Το Δέλτα του Μισισιπή από το διάστημα

  • Ο Δούναβης(2.850 χλμ.) είναι ο 2ος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης( μετά το Βόλγα) και ενώνει 10 ευρωπαϊκές χώρες καθώς είναι πλωτός και ενώνει τη Μαύρη θάλασσα με τις χώρες της Κ. Ευρώπης. Αρδεύει μεγάλες πεδιάδες, είναι σημαντικός για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό ενώ μεγάλες πόλεις και ταυτόχρονα πρωτεύουσες είναι χτισμένες στις όχθες του( Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι). Είναι δε από τους πιο πολυτραγουδισμένους ποταμούς. Ένα από τα καλύτερα βαλς αποτελεί η σύνθεση του Ivanovici "τα κύματα του Δουνάβεως"




Από τις παρακάτω σπουδαιότερες λίμνες της Γης


  • θα πρέπει να σταθούμε στην Κασπία θάλασσα( 371.000 τ.χλμ), που είναι τριπλάσια από την έκταση όλης της Ελλάδας(132.000 τ.χλμ.) Λέγεται "θάλασσα"γιατί είναι μεγάλη σε έκταση. Περιέχει επίσης σε εξαίρεση με τις περισσότερες, αλμυρό νερό και ανήκει στη Ρωσία(ευρωπαϊκό μέρος).
η Κασπία θάλασσα στο χάρτη και από δορυφόρο

  • Η Βικτορία( 68.422 τ.χλμ) είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής. Η πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα βρίσκεται στις όχθες της, ενώ χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά νησιά περίπου 3.000!! Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περίφημοι καταρράκτες(108 μ. ύψος και 1,7 χλμ μήκος)
Η Βικτορία λίμνη στο χάρτη και από δορυφόρο


...και οι περίφημοι καταρράκτες

  • Η Βαϊκάλη( 31.500 τ.χλμ) βρίσκεται στη Ρωσία( Ασιατικό μέρος) και είναι η πιο βαθιά του κόσμου( 1.680 μ.). Έχει το μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού( πάνω από το 1/5 του πλανήτη), ωστόσο κινδυνεύει αφού στις όχθες της βρίσκονται πολλά εργοστάσια, τα απόβλητα των οποίων μολύνουν τα νερά της αλλά και καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής
Η λίμνη Βαϊκάλη στο χάρτη και όπως φαίνεται από το διάστημα



Βρες τις παραπάνω λίμνες στο παγκόσμιο χάρτη ΚΛΙΚ

Ομαδική Δραστηριότητα

Χωριστείτε σε ομάδες, επιλέξτε ένα μεγάλο ποταμό και κάντε μια μικρή παρουσίαση για ό,τι έχει σχέση με αυτόν ( πηγές, ροή, εκβολή, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά κατοίκων που ζουν στις όχθες του, σπουδαίες πόλεις χτισμένες στις όχθες του κλπ)