Το φως ξεκινά από σώματα που ονομάζονται πηγές φωτός και μπορεί να διαδίδεται ευθύγραμμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το φως διαδίδεται ε υ θ ύ γ ρ α μ μ α
Εκτός από το να βλέπουμε και να θερμαινόμαστε το φως ειναι απαραίτητο και για την τροφή μας!!! Είναι αυτό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών που αποτελούν τη βάση της τροφικής μας αλυσίδας, αφού με αυτό τα φυτά μπορούν να ετοιμάζουν την τροφή τους με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως φωτοσύνθεση.
Το φως επίσης από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιήθηκε και τη μεταφορά πληροφοριών. Είναι γνωστός ο τρόπος που έστελναν ένα σήμα κάπου μακρυά. Έχτιζαν τις φρυκτωρίες, πέτρινους πύργους σε ψηλά βουνά και άναβαν φωτιές επάνω σε αυτούς μεταφέροντας έτσι το μήνυμα σε μακρινές αποστάσεις.
2. Μπορείς τώρα βλέποντας και την παραπάνω εικόνα να εξηγήσεις γιατί δημιουργείται το φαινόμενο της νύχτας πάνω στη γη;
Οι φωτεινές πηγές, οι οποίες ονομάζονται και αυτόφωτα σώματα, διακρίνονται σε φυσικές, όπως ο ήλιος και τα αστέρια και σε τεχνητές όπως τα αναμμένα κεριά και τα σπίρτα και κάθε λάμπα που ανάβει.
Αυτά τα σώματα που δεν έχουν δικό τους φως αλλά φαίνονται από το φως που πέφτει πάνω τους λέγονται ετερόφωτα.
Το φως που προέρχεται από ένα αυτόφωτο ή ετερόφωτο σώμα διαδίδεται ευθύγραμμα στο χώρο και προς όλες τις κατευθύνσεις. Για να αντιληφθούμε την πορεία του φωτός,σχεδιάζουμε με το χάρακα ευθείες γραμμές προς κάθε κατεύθυνση ξεκινώντας από την πηγή. Τις γραμμές αυτές τις ονομάζουμε ακτίνες φωτός και πολλές μαζί δέσμη φωτός.
Την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός μπορούμε να την αποδείξουμε με το παρακάτω πείραμα:
Να πάρουμε δυο τετράγωνα χαρτόνια 10-15 εκ. με οπή στο κέντρο. Να τα τοποθετήσουμε όρθια και στη σειρά ώστε οι δυο οπές να βρεθούν σε μια ευθεία γραμμή και πίσω από αυτά μια λευκή οθόνη.
Στη συνέχεια τοποθετούμε εμπρός από την οπή του πρώτου χαρτονιού την φωτεινή πηγή και παρατηρούμε: ότι η φωτεινή δέσμη ακτίνων φτάνει μέχρι την λευκή οθόνη.
Μετακινούμε ένα από τα δυο χαρτόνια ,ώστε οι δυο οπές να μη βρίσκονται σε ευθεία γραμμή.
Παρατηρούμε ότι δε φτάνει τώρα η δέσμη ακτίνων στην λευκή οθόνη.
ΔΕΣ ΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ
Την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός μπορούμε να την καταλάβουμε και από τις ακτίνες του ήλιου που συχνά δημιουργούνται από ανοίγματα από σύννεφα,
από τα φυλλώματα των δέντρων
ή τις γρίλιες των παντζουριών κλπ.
ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Το φως επίσης από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιήθηκε και τη μεταφορά πληροφοριών. Είναι γνωστός ο τρόπος που έστελναν ένα σήμα κάπου μακρυά. Έχτιζαν τις φρυκτωρίες, πέτρινους πύργους σε ψηλά βουνά και άναβαν φωτιές επάνω σε αυτούς μεταφέροντας έτσι το μήνυμα σε μακρινές αποστάσεις.
Τέλος το φως των φάρων είναι αυτό που προστατεύει και τους ναυτικούς για επικίνδυνα σημεία στις ακτές ώστε να μην κινδυνεύουν τα πλοία και οι ναυτικοί και να ταξιδεύουν με ασφάλεια.
Δες την παρακάτω ταινία. Ένα γλυκό παραμύθι που μας θυμίζει πόσα μας προσφέρει το φως αλλά και πώς μπορούμε να πετύχουμε "θαύματα", όταν υπάρχουν "άνθρωποι" στη σημερινή ζωή
Ο ΦΑΡΟΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
1. Σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκεται ο δορυφόρος, για να μπορεί να φτάσει με λέιζερ το σήμα από την πόλη Α στην πόλη Β;