Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

1903: Έτος απονομής βραβείου Νόμπελ Φυσικής στο ζεύγος Κιουρί



Τα βραβεία L'Oréal-UNESCO, που απονέμονται στο Παρίσι, αποτελούν έναν θεσμό που σκοπό έχει να προβάλει και να ενισχύσει το επιστημονικό έργο των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο και να τους δώσει κίνητρα για να ασχοληθούν με τις επιστήμες. H μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο και ο διεθνής οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση και τις επιστήμες συνεργάζονται, έχοντας καθιερώσει τα βραβεία «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη» που απονέμονται κάθε χρόνο. Μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες διεθνούς κύρους επιλέγει τις πέντε γυναίκες - μία από κάθε ήπειρο - για να τις τιμήσει με το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 δολαρίων για την καθεμία. Παράλληλα λειτουργεί ο θεσμός των υποτροφιών και κάθε χρόνο 15 γυναίκες (τρεις από κάθε ήπειρο) ενισχύονται με το ποσόν των 20.000 δολαρίων - η καθεμία - για να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο.

Το 2005 οι 2 από τις 5 γυναίκες ήταν: η Ντομινίκ Λανζβέν από την Ευρώπη(Γαλλία) και η Ζόχρα Μπεν Λακντάρ από την Αφρική(Τυνησία)

Η Ντομινίκ Λανζβέν, είναι διευθύντρια ερευνών στο περίφημο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud βραβεύτηκε για τη θεμελιώδη έρευνά της στα απορρυπαντικά, στα γαλακτώματα και στα αφρώδη προϊόντα.





H καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας Ελ Μανάρ, Μπεν Λακντάρ,
βραβεύτηκε για τα πειράματα και τα μοντέλα που ανέπτυξε στην υπέρυθρη φασματοσκοπία και τις εφαρμογές της στην
ανίχνευση της ρύπανσης και την Ιατρική. «Όταν ήμουν μικρή» λέει «όλοι έλεγαν ότι οι θετικές επιστήμες είναι δύσκολες για τους άνδρες και απίθανα δύσκολες για τις γυναίκες. Από τη στιγμή που μου άρεσαν τα Μαθηματικά, η Φυσική και οι θετικές επιστήμες γενικότερα, ήθελα να αποδείξω ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις ικανότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και να δείξω στον κόσμο ότι μπορώ να εργαστώ σε αυτές».

Οι άλλες 3 γυναίκες ήταν: η Φουμίκο Γιονεζάουα από την Ασία(Ιαπωνία), Μπελίτα Κόιλερ από την Νότια Αμερική(Βραζιλία) και η Μύριαμ Σάρατσικ από τη Βόρεια Αμερική( Η.Π.Α.)

Ελληνικό χρώμα όμως είχαν τα φετινά(2010) επιστημονικά βραβεία UNESCO - L'Oreal «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη».
Η 34χρονη λέκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Ειρήνη Μαργιολάκη ήταν μία από τις βραβευθεί
σες, στο Παρίσι, σε μια λαμπρή τελετή στο κτίριο της UNESCO. Παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια της γ.γ. της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα. Είναι η πρώτη φορά στα 12 χρόνια του θεσμού που βραβεύεται Ελληνίδα. Η 34χρονη λέκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μαργιολάκη συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ακτινοβολίας Συγχρότρου στην Γκρενόμπλ. Στόχος της είναι η δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων για τους ιούς που ενδέχεται να πλήξουν την Ευρώπη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κρυσταλλογραφίας που παράγει το σύγχροτρο ώστε οι ισχυρές ακτίνες Χ να μπορέσουν να αναλύσουν τις δομές των υλικών. Αυτό σημαίνει ότι η καινούργια αυτή μέθοδος θα εφαρμοστεί και στις πρωτεΐνες των ιών με αποτέλεσμα όταν αναλυθεί η δομή τους, να δημιουργηθούν νέα φάρμακα που θα τους καταπολεμήσουν.

Άκου με προσοχή την παρακάτω συνέντευξη του νεαρού.
Ποια τα προσωπικά του στοιχεία, ο τόπος προέλευσης και παραμονής του, οι λόγοι που εγκατέλειψε την πατρίδα του, τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει;
Πρόσθεσε και τις δικές σου σχετικές σκέψεις.



Άκου και το παρακάτω ρεπορτάζ.
Ποια η δική σου γνώμη; Τεκμηρίωσε τις απόψεις σου.