Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ


Σε μια ετικέτα προϊόντος μπορούμε να δούμε πολλά στοιχεία:...και συγκεκριμένα

 
Ονομασία


Όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και πολλά που δεν έχουν προσυσκευαστεί εκ των προτέρων πρέπει να φέρουν στην ετικέτα:

Α. Την ονομασία του τροφίμου που προσδιορίζει ακριβώς την ονομασία του τροφίμου και το διακρίνει από τα άλλα προϊόντα

Β. Το εμπορικό σήμα του προϊόντος

Ποια είναι η ονομασία του παρακάτω προϊόντος;


Λένε την αλήθεια οι ετικέτες; Κάποιες ναι, κάποιες όχι. Μπορεί να λένε τη μισή αλήθεια, μια μπερδεμένη αλήθεια ή ένα μπερδεμένο ψέμα. Η νόστιμη σοκολάτα γάλακτος με κεράσια που τρώμε μπορεί να μην είναι ούτε σοκολάτα, ούτε γάλα, ούτε κεράσια. Το πρώτο συστατικό που αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα είναι ζάχαρη. Υπάρχουν και κάτι ίχνη σοκολάτας και λίγο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και άφθονες χρωστικές ουσίες και βέβαια όπως βλέπεις παραπάνω γεύση τσέρι (κεράσι) όχι πραγματικό κεράσι.

Συστατικά - Τρόπος συντήρησης

Κάθε τρόφιμο οφείλει να αναγράφει τα συστατικά από τα οποία αποτελείται. Στα περισσότερα τρόφιμα τα συστατικά αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους. Αν περιέχει νερό σε ποσοστό πάνω από 5% θα πρέπει να αναγράφεται με τα άλλα συστατικά.
 
Ποια τα συστατικά του παρακάτω προϊόντος; και ποιος ο τρόπος συντήρησης που μας προτείνει;Θρεπτική αξία (Διατροφικά στοιχεία)
Η θρεπτική αξία των συστατικών πρέπει να αναφέρεται σε ποσο, στα 100 γραμμάρια του τροφίμου ή της μερίδας, αν η συσκευασία περιέχει λιγότερα από 100 γραμμάρια Οι πληροφορίες αναφέρονται στην ενέργεια (Kcals), πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, άλατα, σάκχαρα, βιταμίνες και μέταλλα, εφόσον η ποσότητά τους ξεπερνά το 1/6 της καθημερινής συνιστώμενης δόσης.
Ποια τα διατροφικά στοιχεία του παραπάνω προϊόντος;

Χώρα προέλευσης

Στην παραπάνω εικόνα από ποια χώρα είναι το προϊόν;


Ημερομηνία λήξης

Πρέπει να αναγράφεται η ημέρα και ο μήνας μέχρι τον οποίο πρέπει να καταναλωθεί το συγκεκριμένο προϊόν. Ποια η ημερομηνία λήξης του παρακάτω προϊόντος;Στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή

Πρέπει να αναγράφονται πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή, του εισαγωγέα, αν το προϊόν είναι εισαγόμενο ή του διανομέα, ευκρινώς, για να έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες ή να διαμαρτυρηθούν.
Ποια τα στοιχεία επικοινωνίας του διανομέα στο παρακάτω προϊόν;Καθαρό προϊόν (Βάρος)


Πρέπει να αναγράφεται η καθαρή ποσότητα του τροφίμου και κατά περίπτωση το καθαρό στραγγισμένο βάρος του (π.χ. κονσέρβες). Συχνά, εμφανίζεται ένα μεγάλο e, το οποίο σημαίνει ότι η ποσότητα -ίσως- να διαφέρει λίγο από συσκευασία σε συσκευασία. Ποιο είναι το βάρος στο παρακάτω προϊόν;

Οι οδηγίες χρήσης

Σε πολλά προϊόντα, ιδίως όσα είναι επικίνδυνα, υπάρχουν στην ετικέτα οδηγίες χρήσης - προφύλαξης. Ποιο τηλ. αναφέρεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις; γιατί;Τέλος στις ετικέτες των ρούχων θα δούμε εκτός από πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μέγεθος του ρούχου, το όνομα της χώρας που το κατασκεύασε, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, τον τρόπο που πλένεται κλπ

TΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Οι ετικέτες σε όλη την ΕΕ είναι τυποποιημένες , άρα σημαίνουν το ίδιο πράγμα σε όποια χώρα και αν βρισκόμαστε. Σύμφωνα λοιπόν με την ονομασία, εκτός από τις πληροφορίες που περιγράψαμε παραπάνω, η ετικέτα πρέπει να αναφέρει και τα τυχόν επιβλαβή συστατικά που περιέχει το προϊόν για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποια πρόσθετα έχουν οι τροφές που καταναλώνουν.

Πληροφορίες παίρνουμε και από μια απόδειξη. Τι είδους πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε;