Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ-ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ

Ημέρα λέμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας τόπος φωτίζεται από τον ήλιο. Εκείνο το διάστημα που δε φωτίζεται από τον ήλιο λέγεται νύχτα.
Το φαινόμενο της μέρας και της νύχτας οφείλεται στην περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Έτσι κάθε φορά που ένα τμήμα της Γης φωτίζεται, λέμε ότι βρίσκεται απέναντι από τον ήλιο, ενώ το το τμήμα της Γης που δε φωτίζεται βρίσκεται στο σκοτάδι. Οι τόποι φωτίζονται ο ένας μετά τον άλλο και έτσι τη μέρα διαδέχεται η νύχτα.

Άνοιξε το λογισμικό google earth και από το μενού Προβολή επέλεξε "ήλιος". Θα δεις ότι το Google Earth εμφανίζει το τρέχον επίπεδο του φωτός της ημέρας στην τοποθεσία που προβάλλεται.

Πατώντας μάλιστα από το ρυθμιστικό χρόνου το ανάλογο κουμπί μπορείς να δημιουργήσεις μια κίνηση της αλληλουχίας.(εναλλαγή μέρας-νύχτας)



Η διάρκεια της μέρας και της νύχτας δεν είναι πάντα ίδια σε όλους τους τόπους. Αυτό οφείλεται στη μικρή κλίση του άξονα της Γης. Στον ισημερινό π. χ. όλο το χρόνο η διάρκεια μέρας - νύχτας είναι ίση(12 ώρες). Αυτό συμβαίνει στους άλλους τόπους-εκτός των πόλων- μόνο κατά την εαρινή(21/3) και φθινοπωρινή ισημερία(23/9). Στο βόρειο ημισφαίριο τη μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας την έχουμε το καλοκαίρι(21/6) και τη μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας το χειμώνα(21/12)

Στην κλίση που έχει ο άξονας της Γης, οφείλεται και η δημιουργία των εποχών.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ

Δες τη μέρα και νύχτα της Γης, πότε νυχτώνει και ξημερώνει σε κάθε μέρος της ανάλογα με τον μήνα. Έλεγξε τη σχετική ημερομηνία για τη μεγαλύτερη και μικρότερη μέρα και νύχτα. Πειραματίσου διαδραστικά ΚΛΙΚ

Δες αυτή τι στιγμή ποια μερη της Γης έχουν μέρα και ποια νύχτα ΚΛΙΚ

Διάβασε τον παρακάτω μύθο και απάντησε την άσκηση 4 του Τετραδίου Εργασιών, εκτός αν γνωρίζεις εσύ κάποιον άλλο μύθο.




Δραστηριότητα(email)

Ο παρακάτω πίνακας έχει ως τίτλο "Η πτώση του Φαέθοντος". Ψάξε να βρεις ποιος είναι ο Φαέθων και σε τι αναφέρεται ο πίνακας.