Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Διακρίνεις ποιοι εικονίζονται παρακάτω;  • Διακρίνουμε κάποιον και από το βάδισμά του, το περίγραμμα του σώματός του.
Το σώμα μας αποτελείται: από οστά, αρθρώσεις και όργανα. Τα οστά βοηθούν στη στήριξη, ενώ οι μύες στην κίνησή μας. Κάποια μέρη του σώματός μας είναι σκληρά και κάποια μαλακά. Πώς το εξηγείς αυτό;

ΕΙΔΗ ΟΣΤΩΝ

 

Δες τους μύες του χεριού. Τι αλλαγές βλέπεις όταν σηκώνεται και σφίγγει το χέρι; 
Δες παρακάτω τον σκελετό του ανθρώπινου σώματος. Σύγκρινε το 3 σημειωμένα οστά. Μέτρησε αυτά στο δικό σου σώμα και σημείωσε το μήκος τους.
 
Τα κόκαλα λέγονται και οστά. Παραπάνω βλέπετε την μπροστινή όψη του ανθρώπινου σκελετού και παρακάτω την πίσω.
  
Ο ανθρώπινος σκελετός έχει 200 οστά. Είναι καλυμμένα από τους μύες και το δέρμα και αν δεν υπήρχαν αυτά δε θα μπορούσαμε ούτε να στηριχθούμε ούτε να κινηθούμε. Μεγαλώνοντας, τα οστά μας γίνονται βαρύτερα, σκληρότερα και μεγαλύτερα.

Το Σκελετικό Σύστημα ΚΛΙΚ (αναγνώρισε οστά)

 Τα οστά προστατεύουν σπουδαία εσωτερικά όργανα μας, όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες.Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις. Μερικές βοηθούν στις κινήσεις διαφόρων μερών του σώματός μας, όπως ο ώμος μας, οι αρθρώσεις των χεριών (αγκώνας, καρπός) και των ποδιών (λεκάνη, γόνατο)

Δες κάποιες από τις αρθρώσεις του σώματός μας

 

Οι μύες μας βοηθούν να κάνουμε όλες τις κινήσεις του σώματός μας. Το σώμα μας έχει πάνω από 600 μύες, που διαφέρουν στο σχήμα και στο μέγεθος. 

 
Ανθρώπινο σώμα, Σκελετικό σύστημα, Μυικό σύστημα ΚΛΙΚ

Μπορείς να σκεφτείς πού χρησιμοποιούμε τη λέξη σκελετός στη ζωή μας; ΚΛΙΚ