Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ


Οι Μακεδόνες δεν είχαν πολλές σχέσεις με τους υπόλοιπους Έλληνες. Κυρίως τους απασχολούσε η ασφάλεια και η αντιμετώπιση των βόρειων γειτόνων τους.



Όμως μετά τους Περσικούς πολέμους άρχισαν να δημιουργούν εμπορικές σχέσεις και να έχουν επαφές με τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας.Η Μακεδονία έγινε μεγάλη δύναμη, όταν έγινε βασιλιάς ο Φίλιππος ο Β΄




Ο βασιλιάς Φίλιππος δημιούργησε ισχυρό στρατό. Οι στρατιώτες εφοδιάστηκαν με ένα μακρύ δόρυ, που το έλεγαν σάρισα, μήκους 5 μέτρων. 



Η μακεδονική φάλαγγα, όταν ήταν παραταγμένη για μάχη έμοιαζε με φρούριο που κινείται.



Με τον ισχυρό στρατό που δημιούργησε ο Φίλιππος κατάφερε να αντιμετωπίσει τους εχθρούς από τον βορρά και να κυριαρχήσει σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Με τον τρόπο αυτό έγινε ένα μεγάλο κράτος, με δικό του νόμισμα (σ' αυτό τον βοήθησαν και τα χρυσωρυχεία του όρους Παγγαίου), οικονομική ανάπτυξη, με πρωτεύουσα την Πέλλα, ένα οικονομικό και πνευματικό κέντρο. 
 
Στατήρας (αρχαίο νόμισμα) του Φιλίππου

Ο Φίλιππος θέλησε να κυριαρχήσει και στη νότια Ελλάδα. Ο στρατός βρήκε αφορμή να κατέβει στη νότια Ελλάδα για μια διαμάχη που είχαν οι κάτοικοι που ζούσαν γύρω από το μαντείο των Δελφών. Οι Αθηναίοι και οι Θηβαίοι αποφάσισαν να τον εμποδίσουν. Δόθηκε μεγάλη μάχη στη Χαιρώνεια (2-8-338 π.Χ.) μεταξύ Μακεδόνων και Θηβαίων - Αθηναίων - άλλων συμμαχικών πόλεων. 




Στη μάχη αυτή νίκησε ο Φίλιππος, ενώ διακρίθηκε και ο γιός του Αλέξανδρος πολεμώντας στην πρώτη γραμμή.



η παράταξη των αντίπαλων δυνάμεων


το λιοντάρι της Χαιρώνειας, πιθανώς εγέρθηκε από τους Θηβαίους προς τιμή των νεκρών Ιερολοχιτών

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ
 

Ο Φίλιππος δεν ήταν σκληρός με τους ηττημένους. Σε συνέδριο που έγινε στην Κόρινθο (απείχαν οι Σπαρτιάτες) ανακηρύχτηκε αρχηγός της εκστρατείας που ετοιμαζόταν εναντίον των Περσών για να τιμωρηθούν για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην Ελλάδα.
Την επόμενη όμως χρονιά ο Φίλιππος δολοφονήθηκε στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) και βασιλιάς της Μακεδονίας έγινε ο Αλέξανδρος, που ονομάστηκε Μέγας για την προσφορά του στον πολιτισμό.



ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΙΓΩΝ ΚΛΙΚ


Η δολοφονία του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας από τον Παυσανία, γκραβούρα του 19ου αιώνα.


η είσοδος στον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα. Εδώ στις Αιγές (την πρώτη πρωτεύουσα της Μακεδονίας και κατόπιν ιερής πόλης) μάλλον έγινε και η δολοφονία του βασιλιά από τον Παυσανία για άγνωστο λόγο... Ο χώρος ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο


ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου


η χρυσή λάρνακα με το αστέρι της Μακεδονίας από πάνω. Βρίσκεται στη Βεργίνα μέσα στον τάφο του βασιλιά και είχε τα οστά του βασιλιά μέσα

Δες όλα τα αριστουργήματα της τέχνης των Μακεδόνων ΚΛΙΚ