Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Για να δώσουμε πλήρεις πληροφορίες για μια χώρα αναφέρουμε τους σημαντικότερους τομείς:
  • ποιο το όνομά της, πού βρίσκεται, την έκτασή της, τον πληθυσμό της
  • και στοιχεία για τη ζωή εκεί όπως νόμισμα, κλίμα, εκπαίδευση, προϊόντα που παράγει, δημογραφία, πολιτική κατάσταση
Χρησιμοποιούμε:
  • χρόνο Ενεστώτα
  • επίθετα, επιθετικούς και τοπικούς προσδιορισμούς
Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να συμπληρώσουμε έναν πίνακα με τα κυριότερα στοιχεία περιληπτικά. Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε παρουσίαση ή να δώσουμε πληροφορίες σχετικά με τη Νορβηγία

Το Βασίλειο της Νορβηγίας είναι χώρα της Ευρώπης στο δυτικό μέρος της Σκανδιναβίας. Συνορεύει με την Σουηδία, την Φινλανδία και την Ρωσία στην ξηρά, ενώ τα θαλάσσια σύνορά της είναι με την Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Η χώρα έχει επίμηκες σχήμα και η εκτεταμένη ακτογραμμή της εκτείνεται κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου βρίσκονται και τα περίφημα Φιορδ.



Πρωτεύουσα : Όσλο
Πληθυσμός : 4.660.539
Νόμισμα: νορβηγική κορόνα
Γλώσσα: Η Νορβηγική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας, με δύο μορφές: Τις διαλέκτους Bokmål και Nynorsk, οι οποίες δεν διαφέρουν σημαντικά. Υπάρχει, ακόμα, η ανεπίσημη διάλεκτος Riksmål, που είναι επίσης παρόμοια, και είναι μία γλώσσα ενδιάμεση της διαλέκτου Bokmål και της Δανέζικης γλώσσας. Η τελευταία αυτή διάλεκτος και η Bokmål είναι η γραπτή γλώσσα από περίπου το 90% του πληθυσμού. Ακόμα οι Λάπωνες στο βορρά μιλούν την εντελώς διαφορετική Λαπωνική γλώσσα, που είναι αναγνωρισμένη ως επίσημη γλώσσα σε ορισμένες περιοχές.
Κλίμα: Το κλίμα της Νορβηγίας είναι σχετικά ήπιο στις ακτές, αναλογικά με τη γεωγραφική θέση της χώρας βέβαια, εξαιτίας του θερμού Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού, που φθάνει στις ακτές της χώρας στα δυτικά. Ωστόσο, στην ηπειρωτική χώρα και, κυρίως στο βορρά, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι αρκετά έντονες, με δριμύ ψύχος και δυνατούς ανέμους.
Εκπαίδευση: Δημοτικό σχολείο (Barneskole, Ηλικίας 6-13), κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Ungdomsskole, Ηλικία 13-16), και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Videregående skole, Ηλικίας 16-19).Υποχρεωτική για παιδιά 6-16 ετών. Υπάρχουν τέλος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πανεπιστήμια και πανεπιστημιακές σχολές
Θρησκεία: Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι Χριστιανοί και ανήκουν στο Λουθηρανικό δόγμα
Πολιτική: Το πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο ρόλος των βασιλέων στη πολιτική είναι περιορισμένος και έχει να κάνει περισσότερο με το εθιμοτυπικό, ενώ ο βασιλέας λειτουργεί κυρίως ως εθνικό σύμβολο. Η κυβέρνηση της χώρας έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επισήμως διορίζονται από τον βασιλέα.


Γενικές πληροφορίες: Το βόρειο μέρος της χώρας είναι γνωστό και σαν Γη του Ήλιου του μεσονυκτίου.



Οι περιοχές αυτές έχουν αρκετά μεγάλο Γεωγραφικό πλάτος και βρίσκονται εντός του Αρκτικού κύκλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Καλοκαίρι ο Ήλιος να μη δύει
ποτέ, ενώ το Χειμώνα η περιοχή να παραμένει στο σκοτάδι σχεδόν όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο βορειότερο κομμάτι της χώρας βρίσκεται ένα μικρό νησί με το όνομα Μαγκερόγια, το οποίο συνδέεται υποθαλάσσια με το υπόλοιπο τμήμα της χώρας. Εκεί βρίσκεται το Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο χερσαίο άκρο της Ευρώπης.
Η Νορβηγία διαιρείται σε 19 περιοχές που ονομάζονται fylker (ενικός fylke) και 433 kommuner (ενικός kommune). Τα Fylke και kommune μεταφράζονται σαν Νομός (ή Κομητεία) και Δήμος.
Οι Νορβηγοί αποφάσισαν να μείνουν έξω από την Ε.Ο.Κ. και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοψηφίσματα το 1972 και το 1994 αντίστοιχα.

Θυμήσου από πέρσι τι είχαμε πει για τις χώρε
ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΛΙΚ

Οι κάτοικοι της χώρας έχουν, κατά πολλούς, το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο πετρέλαιο.



Ωστόσο, ο φυσικός αυτός πόρος πρόκειται να εξαντληθεί σε μερικές δεκαετίες. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες του γεγονότος αυτού στο μέλλον, μεγάλα ποσά από τα κέρδη από το πετρέλαιο επενδύονται από κρατικούς φορείς στο εξωτερικό.
Μερικοί διάσημοι Νορβηγοί είναι ο θεατρικός συγγραφέας Ερρίκος Ίψεν, ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Έντβαρτ Μουνκ, ο ρομαντικός συνθέτης Έντβαρτ Γκριγκ και οι συγγραφείς Μπιέρνστιερνε Μπιέρνσον, Κνουτ Χάμσουν και Σίγκριντ Ούντσετ, που βραβεύτηκαν και Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1903, το 1920 και το 1928 αντίστοιχα.
Στον τελευταίο διαγωνισμό μουσικού τραγουδιού της Eurovision κατέλαβε την 1η θέση με το τραγούδι Fairytale που το ερμήνευσε ο Alexander Rybak



Αν θέλουμε να περιγράψουμε τον τόπο που πήγαμε τότε αναφέρουμε
  • πότε και πώς πήγαμε εκεί( π. χ. πριν από μερικά χρόνια είχα επισκεφτεί με την οικογένειά μου τη Νορβηγία).
  • Τι μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση(π. χ. ο ήλιος του μεσονυκτίου)
  • Την περιγραφή του τόπου (π.χ. τις περιοχές γύρω από τον Αρκτικό κύκλο αλλά και τις σπουδαίες πόλεις )
  • Τι κάναμε εκεί( π. χ. είχαμε γνωστό κάτοικο της Νορβηγίας)
  • Στοιχεία ιδιαίτερα που πρέπει να αναφέρουμε(π.χ. ασχολίες κατοίκων, οι ιδιαίτερες κατοικίες τους κλπ)


Ομαδική δραστηριότητα

Με οδηγό την παραπάνω παρουσίαση της Νορβηγίας αλλά και της Πορτογαλίας του βιβλίου σας, διαλέξτε και σεις μια χώρα και παρουσιάστε την στην τάξη