Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στη Μακεδονία συγκεκριμένα διακρίθηκε ο μεγάλος αγωνιστής Εμμανουήλ Παπάς από τη Δοβίστα(σήμερα Εμμ. Παπάς) έξω από τις Σέρρες. Μάλιστα με επιστολή του και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εξήρε τον πατριωτισμό του και τον καλούσε σε διαρκή εγρήγορση.


Ο Παπάς κατάφερε να ξεσηκώσει όλη τη Μακεδονία και ιδίως τη Χαλκιδική, αφού στρατολόγησε αρκετούς μοναχούς του Αγίου Όρους αλλά και απλούς λαϊκούς, ενώ διέθεσε και όλη του την περιουσία(500.000 γρόσια) για τις ανάγκες του Αγώνα.
Έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή πάνω σε ένα καράβι που τον μετέφερε στην Ύδρα.


Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι Έλληνες με αρχηγό τον καπετάν Χάψα, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της νότιας φάλαγγας του στρατού του Εμμ. Παπά.
Αυτός μαζί με 2000 άνδρες, μέσω Αρναίας, Άγιου Προδρόμου, Γαλάτιστας και Βασιλικών έφτασε στο δήμο μας, στη Θέρμη, απωθώντας συνεχώς τον τουρκικό στρατό του Μεχμέτ Μπαϊράμ πασά που από τη Δράμα ξεκίνησε να χτυπήσει τους επαναστάτες στη νότια Ελλάδα.
Στην πολύνεκρη μάχη των Βασιλικών (10-06-1821), κάτω από την σκιά του ιστορικού μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας, πολύ κοντά στο σχολείο μας, μαχόμενος γενναία εναντίον πο
λύ περισσοτέρων τουρκικών δυνάμεων (30.000 πεζών και 5.000 ιππέων) του Μπαϊράμ Πασά, βρήκε ηρωικό θάνατο με όλους τους συμπολεμιστές του.
Η σθεναρή του αντίσταση, σύμβολο αυτοθυσίας και απαράμιλλου ηρωισμού, έδωσε την δυνατότητα στα γυναικόπαιδα της περιοχής να καταφύγουν στην Ι.Μ. της Αγίας Αναστασίας, έφερε σημαντικές απώλειες στις αντίπαλες δυνάμεις και αναπτέρωσε το φρόνημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Στο χώρο της θυσίας ήδη έχει ανεγερθεί από το 1999 μεγαλόπρεπο μνημείο.