Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Είπαμε στο προηγούμενο μάθημα ότι μόνο η Τριπολιτσά και τα μεγάλα κάστρα της Πελοποννήσου ήταν πλέον στην κατοχή των Τούρκων και οι Έλληνες πολιορκούσαν ολοένα και πιο ασφυκτικά αυτά. Έτσι απελευθερώθηκε η Καλαμάτα(24/3/1821) και μπροστά από τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, 24 ιερείς μετά από μια συγκινητική δοξολογία, ευλόγησαν τις ελληνικές σημαίες και όρκισαν τους αγωνιστές.

Αριστερά, αναπαράσταση σε πίνακα η δοξολογία μπροστά στο ναό και δεξιά, ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα, σήμερα

Στη συνέχεια, οι αρχηγοί των Ελλήνων άρχισαν τις συζητήσεις για τις επόμενες ενέργειές τους.
Η πρώτη σκέψη ήταν να διασπαστούν οι δυνάμεις και να πολιορκήσουν τα κάστρα του Μοριά. Όμως ο Κολοκοτρώνης είχε αντιρρήσεις. Πίστευε ότι θα έπρεπε να πάρουν την Τριπολιτσά. Επειδή όμως δεν εισακούστηκε, πήρε λίγους άντρες έπιασε τα γύρω βουνά και άρχισε να πο
λιορκεί την Τριπολιτσά(αρχές Απριλίου 1821). Ολοένα οι δυνάμεις του γίνονταν και μεγαλύτερες και ο αποκλεισμός πιο έντονος.
Παράλληλα στην Ανατολική Ελλάδα ο Χουρσίτ έστειλε στρατό με αρχηγούς τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη. Οι επίσκοποι
Σαλώνων, Ταλαντίου και Αθηνών ευλόγησαν την επαναστατική σημαία του οπλαρχηγού, Αθανάσιου Διάκου.

Η σημαία ήταν λευκή με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στη μέση και κυκλικά η επιγραφή "ελευθερία ή θάνατος"

Οι δυνάμεις των Ελλήνων ανέλαβαν να αποκόψουν την πορεία των Τούρκων στη Χαλκομάτα και στην Αλαμάνα, χωρίς όμως να το πετύχουν. Στο πεδίο της μάχης στην Αλαμάνα μάλιστα σκοτώθηκε ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας ενώ αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια θανατώθηκε με απάνθρωπο τρόπο ο Διάκος (με ανασκολοπισμό) (23/4/1821)


Πίνακας εμπνευσμένος από τη μάχη της Αλαμάνας. Ο Διάκος με το σπαθί στο χέρι μάχεται δίπλα στον πεσμένο επίσκοπο Ησαΐα.




Ο Ομέρ Βρυώνης συνέχισε το δρόμο του προς την Άμφισσα, αλλά στο Χάνι της Γραβιάς ο Οδυσσέας Ανδρούτσος(φωτο) με 120 περίπου άντρες τον σταμάτησε και στη μάχη που έγινε εκεί νίκησε τους Τούρκους(8/5/1821)



Τότε ο Ομέρ Βρυώνης κατευθύνθηκε προς την Εύβοια, αλλά στα Βρυσάκια νικήθηκε από τον Αγγελή Γοβγίνα(15/7/1821) και αναγκάστηκε να στραφεί προς την Αθήνα. Έλυσε εκεί την πολιορκία της Ακρόπολης και επέστρεψε στη Λαμία, ενώ στα Βασιλικά της Βοιωτίας νικήθηκε από τον Ιωάννη Γκούρα(φωτο) μια τουρκική στρατιά που είχε ξεκινήσει από τη Μακεδονία(26/8/1821).

Στη θάλασσα ο ελληνικός στόλος ανέλαβε πρωτοβουλίες και οι Έλληνες ανατίναξαν με πυρπολικό, τούρκικο καράβι στην Ερεσό της Λέσβου(27/5/1821). Ο Ψαριανός Δημήτρης Παπανικολής ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε πυρπολικό εναντίον τουρκικού στόλου.

Έτσι, η Τριπολιτσά έμεινε αβοήθητη. Στην απέλπιδα προσπάθεια οι Τούρκοι να καταπνίξουν την επανάσταση έδωσαν τη μάχη στο Βαλτέτσι εναντίον των Ελλήνων που όμως κατ' εντολή του Κολοκοτρώνη είχαν ταμπουρωθεί σε κατάλληλο έδαφος και έτσι η αντιμετώπιση τους ήταν δύσκολη. Έτσι μετά από 23 ώρες μάχης οι Έλληνες θριάμβευσαν και αυτή η νίκη ήταν η πρώτη μεγάλη οργανωμένη νίκη του ελληνικού στρατού(12 & 13 /5/1821) και της στρατηγικής ιδιοφυΐας του Θ. Κολοκοτρώνη.
Έτσι η Τριπολιτσά έπεσε στα χέρια των Ελλήνων, μετά από σχεδόν 6 μήνες πολιορκίας(23/9/1821), η Πελοπόννησος σχεδόν είχε ελευθερωθεί και το σχέδιο του Κολοκοτρώ
νη είχε θριαμβεύσει



Δραστηριότητα(email)

Βρες στο χάρτη πού βρίσκεται η Αλαμάνα. Ποια άλλη ιστορική τοποθεσία βρίσκεται κοντά της; Ποια σπουδαία μάχη είχε γίνει στο παρελθόν εκεί;Τι ξέρεις γι' αυτήν;