Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΜΕΤΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ



Θυμάσαι τι είχαμε πει πέρσι για το χρόνο στη Γλώσσα;

χρόνος είναι από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος. Κανένας μέχρι τώρα δεν έχει κατορθώσει να ορίσει επιστημονικά το τι σημαίνει και τι είναι. Η έννοια του χρόνου αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο για τον άνθρωπο. Τι είναι ο χρόνος; Πώς υπολογίζεται; Πώς τιθασεύεται; Μπορεί κανείς να τον νικήσει; Ερωτήματα που «έτρωγαν» πάντα τον άνθρωπο.
Σήμερα η σύγχρονη φυσική δέχεται ότι ο χρόνος και ο χώρος είναι πράγματα αχώριστα και ότι μαζί σχηματίζουν ένα ασύλληπτο συνεχές τεσσάρων διαστάσεων που ο Αϊνστάιν ονόμαζε χωροχρόνο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να τον κατανοήσουν, αλλά και παλιότερα, σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, οι άνθρωποι είχαν κατανοήσει κάποιες λεπτές εκφράσεις της έννοιας του χρόνου - ίσως πιο πρακτικές από τις σημερινές.

Αρχικά πρέπει να κατανοηθεί κάτι απλό που συνέχεια το παραβλέπουμε: ότι μπορεί ένα λεπτό της ώρας να έχει για όλους μας 60 δευτερόλεπτα - γεγονός που μας βολεύει όλους στο να οργανώσουμε τη ζωή μας σε κάποια καθημερινά και πρακτικά ζητήματα - αλλά ουσιαστικά ο χρόνος βιώνεται καθαρά ψυχολογικά.
Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν σκεφτούμε ότι η συντροφιά ενός αγαπημένου προσώπου μας φαίνεται ότι κράτησε πολύ λίγο, ενώ ένα λεπτό περιμένοντας μπροστά σε ένα κόκκινο φανάρι φαντάζει «αιώνας», όπως ακριβώς και κάποια λεπτά αναμονής σε ένα ραντεβού με ένα πρόσωπο που ανυπομονούμε να συναντήσουμε."


Αλλά ας δούμε ποιες είναι οι μονάδες μέτρησης του χρόνου:






1 εβδομάδα = 7 μέρες
1 μήνας = 30 μέρες
1 έτος - 12 μήνες




Ο αιώνας έχει 100 έτη και η χιλιετία 10 αιώνες(1000 έτη)

Οι ώρες και οι ημερομηνίες είναι συμμιγείς αριθμοί.
Δες τι είχαμε πει πέρσι σχετικά με τους συμμιγείς αριθμούς ΚΛΙΚ






Θυμάσαι σε ποιο βιβλίο οι χρονικές ζώνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο;

Σου θυμίζει κάτι ο παραπάνω χάρτης;
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΡΟΛΟΪ

ΚΛΙΚ


ΓΡΑΨΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ

ΚΛΙΚ


ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΩΡΑΣ

ΚΛΙΚ


ΚΛΙΚ

Προβλήματα για σκέψη:


  • Γιατί ένας ποδηλάτης χρειάζεται μιάμιση ώρα για να πάει από το σπίτι στη δουλειά του ενώ όταν γυρνάει κάνει μόλις 90 λεπτά;
  • Όταν θα κοιμηθώ στις 21:00 μ.μ. και βάλω το απλό αναλογικό ξυπνητήρι να με ξυπνήσει στις 10 το πρωί, πόσες ώρες θα κοιμηθώ;