Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Η Αφρική περιλαμβάνει 55 κράτη που κατανέμονται σε τρεις περιοχές, ανάλογα με το κλίμα, το έδαφος και τις φυλές που τις κατοικούν:


Στην αναπτυγμένη βόρεια Αφρική, στην αραιοκατοικημένη κεντρική Αφρική και στην "πολύπαθη" κατά των φυλετικών διακρίσεων, νότια Αφρική.
  • Στη βόρεια Αφρική κατοικούν κυρίως φυλές Αράβων της λευκής φυλής και είναι μουσουλμάνοι.


Εδώ αναπτύχθηκε ο σπουδαίος αρχαίος πολιτισμός των Αιγυπτίων. Ο πολιτισμός τους δε δέχτηκε καμιά επιρροή από ευρωπαϊκό πολιτισμό και άφησαν μεγάλη προσφορά στην ανθρωπότητα με μνημεία, όπως τις πυραμίδες ή με εφευρέσεις όπως το γυαλί, το πρώτο άρμα με τροχούς κλπ.


Επίσης κείμενα της ιερογλυφικής γραφής με πληροφορίες για την εποχή τους που σώζονται πολλά στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας



Η (νέα) βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας


Μια πόλη, η Αλεξάνδρεια που έχει κοινούς δεσμούς με την Ελλάδα, αφού ιδρύθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο το 331 π. Χ. και υπήρξε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της Μεσογείου για πολλά χρόνια. Επίσης λόγω του εμπορίου υπήρχε έντονη επιρροή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Συνδετικός κρίκος των δύο χωρών θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια στην Αλεξάνδρεια. Μάλιστα στα ιστορικά του ποιήματα η Αλεξάνδρεια κατέχει εξέχουσα θέση, εμπνεόμενος κυρίως από την ελληνιστική περίοδό της.


Όμως υπήρχαν και άλλες εξέχουσες πνευματικές μορφές των νεότερων χρόνων που κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια με ελληνικές ρίζες, όπως οι λογοτέχνες Στρατής Τσίρκας και Μαρία Ιορδανίδου, οι μουσικοί Μάνος Λοΐζος και Τζίνα Μπαχάουερ, ο ζωγράφος Κ. Παρθένης.


Επίσης, Έλληνες που διακρίθηκαν στο εμπόριο, στη βιομηχανία και αλλού, όπως οι Μιχαήλ και Θεόδωρος Τοσίτσας, Εμμανουήλ Μπενάκης, Γεώργιος Αβέρωφ κλπ

Δες την παρακάτω εικόνα, διάβασε και σκέψου:


--> ΔΙΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΚΑΪΡΟ
Η αναγραφή του ονόματος της πόλεως και στα Ελληνικά ήταν συλλογική απαίτηση των Αιγυπτίων Δημάρχων της περιοχής της Αλεξάνδρειας, προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου... Μία αιχμηρή απάντηση απέναντι στους ανιστόρητους γείτονες μας και όχι μόνο... Τελικά καλά που υπάρχουν οι Αιγύπτιοι που είναι περήφανοι τουλάχιστον για τους δικούς μας προγόνους.

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ




  • Οι κάτοικοι της βόρειας Αφρικής ασχολούνται με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, κυρίως με το πετρέλαιο της Σαχάρας και της Ερυθράς θάλασσας. Αν και σήμερα στην έρημο ζουν λίγοι Βεδουίνοι, σιγά σιγά και αυτοί εγκαταλείπουν τη νομαδική ζωή και μετακινούνται στις πόλεις για εύρεση εργασίας.
  • Στην Κεντρική Αφρική, οι λαοί ανήκουν στη μαύρη φυλή, είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί και ανιμιστές και είναι επηρεασμένοι από την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων, την Αραβία και την Ινδία.


Οι περισσότερες χώρες είναι οικονομικά φτωχές και μαστίζονται από επιδημίες(AIDS), την έλλειψη νερού και φαρμάκων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αφανισμό παρά το μεγάλο αριθμό γεννήσεων ανά χρόνο. Οι χώρες αυτές είναι γνωστές και ως "χώρες του τρίτου κόσμου"
Δες την παρακάτω παρουσίαση και σκέψου τη ζωή των παιδιών σε αυτές τις περιοχές, σύγκρινε την με τη δική σου ζωή και σκέψου ποια πρέπει να είναι η στάση σου απέναντι σε αυτά τα παιδιά


  • Στη Νότια Αφρική, μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, έμεναν μόνο λίγοι μαύροι ιθαγενείς.


Όταν όμως ανακαλύφθηκε ότι τα μέρη αυτά διαθέτουν σημαντικό φυσικό πλούτο, εγκαταστάθηκαν Ευρωπαίοι(Ολλανδοί, Γάλλοι, Άγγλοι κλπ) προκειμένου να εκμεταλλευτούν το φυσικό αυτό πλούτο. Έτσι οι ιθαγενείς χρησιμοποιήθηκαν σαν δούλοι στη γη τους από τους αποίκους.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Νότια Αφρική αγωνίζεται κατά των φυλετικών διακρίσεων, ενώ πλέον μετά από συνεχείς αγώνες είναι πλέον οι χώρες ανεξάρτητες αλλά λόγω της πολιτικής τους αστάθειας και των εμφυλίων συγκρούσεων δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

ΑΦΡΙΚΗ

ΚΛΙΚ

ΑΦΡΙΚΗ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ(βρες τα κράτη)

ΚΛΙΚ

ΚΛΙΚ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

Ψάξε και βρες τι ήταν το "απαρτχάιντ". Ποιος ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του απαρτχάιντ; γράψε λίγα λογια γι αυτόν.