Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ(2)

Είπαμε ότι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για τις μεταδοτικές ασθένειες είναι η υγιεινή και τα εμβόλια.
  • Τι γίνεται όμως αν παρόλα ταύτα ο οργανισμός μας μολυνθεί από ένα μικρόβιο που δεν έχουμε εμβολιασθεί;
Η χορήγηση τότε του εμβολίου δεν έχει νόημα και πρέπει η ασθένεια να αντιμετωπιστεί με άλλες μεθόδους, όπως είναι τα αντιβιοτικά.



Τα αντιβιοτικά εμποδίζουν την εξάπλωση των μικροβίων, γιατί δεν επιτρέπουν στα μικρόβια να πραγματοποιήσουν αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή τους.

Πρόσεξε όμως:

Τα αντιβιοτικά συμβάλλουν μεν στην αντιμετώπιση των λοιμωδών ασθενειών αλλά η άσκοπη και συχνή χρήση τους έχει αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Γι αυτό θα πρέπει μόνο ο γιατρός να χορηγεί το είδος του φαρμάκου ανάλογα με τα συμπτώματα, την ηλικία, το φύλο και το βάρος του σώματός μας.
Οι συμβουλές φίλων και συγγενών για δήθεν "θαυματουργά" χάπια δε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από κανένα σοβαρό άτομο.
Να ξέρεις επίσης ότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των μικροβίων που αποτελούνται από κύτταρα(βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα κλπ)
Οι ιοί είναι μικρόβια με απλή δομή και δεν αποτελούνται από κύτταρα.

Άρα τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή τους και η χορήγηση αντιβιοτικών σε ιώσεις όπως κρυολόγημα, συνάχι κλπ είναι όχι μόνο άσκοπη αλλά και επικίνδυνη

Διάβασε την παρακάτω εικόνα. Τι άσχημη πρωτιά κατέχει η χώρα μας;



Έτσι λοιπόν στην ερώτηση πολλών γονέων:

Γιατί να μην πάρει το παιδί μου αντιβίωση ούτως ή άλλως;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι ότι:

Τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το παιδί σας αφού:

  • Όπως όλα τα φάρμακα, έχουν παρενέργειες που μπορεί να είναι σοβαρές, όπως αλλεργική αντίδραση.
  • Στο σώμα μας (στη μύτη, στο λαιμό, στο δέρμα, στο έντερο) κατοικούν "καλά" ή αθώα μικρόβια που αποτρέπουν τα επικίνδυνα να εισβάλουν σε αυτό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση, ακόμα και τα καλά. Έτσι μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού αν δε χρειάζονται και να δημιουργήσουν λοίμωξη από επικίνδυνα μικρόβια.
  • Τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αν ένα παιδί παίρνει συχνά αντιβιοτικά αλόγιστα, κινδυνεύει να αναπτύξει μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Έτσι μπορεί στο μέλλον μια βαριά λοίμωξη να μη μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η αντίσταση των μικροβίων από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι σήμερα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στη σύγχρονη ιατρική.