Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.

Το Μουσείο Αφής ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Πρόεδρος του 11μελούς διοικητικού συμβουλίου είναι η κ. Ασιδέρη Δήμητρα και Δντρια του Φάρου Τυφλών η κ. Μήλα Γεωργία.

Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφίσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π. Χ. αιώνα και άλλα.



Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.

Υπάρχει η νέα αίθουσα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους παραολυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι Μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων


ο Πρωτέας και η Αθηνά, μασκότ της Παραολυμπιάδας & Ολυμπιάδας 2004 στην Αθήνα

Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά - αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.

Θυμήσου τι είχαμε πει πριν μερικές μέρες για τη γραφή Braille

ΚΛΙΚ

Βάλε σωστά τα γράμματα που λείπουν και μάθε καλά την ορθογραφία των λέξεων
ΚΛΙΚ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

ΚΛΙΚ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Δες το παρακάτω βίντεο από το μουσείο Ακρόπολης που επισκεφτήκαμε στην Αθήνα. Συμπλήρωσε στη συνέχεια με λίγα λόγια τον παρακάτω πίνακα και στη συνέχεια γράψε ένα άρθρο - παρουσίαση του μουσείου