Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ

Γύρω μας, υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικοί μικροοργανισμοί, που είναι αόρατοι με το γυμνό μάτι εξαιρετικά μικροί, με διάμετρο μικρότερη από 0,1 χιλιοστά του μέτρου, όπως: ιοί, βακτήρια, μύκητες κλπ
Οι μικροοργανισμοί ή μικρόβια, ζουν παντού. Στον αέρα, στο νερό στο έδαφος ακόμα και στο σώμα μας.

Βακτήρια σε νερό!

Βακτήρια στα χέρια


Οι πιο πολλοί είναι αβλαβείς, πολλοί μάλιστα είναι και χρήσιμοι.
Π.χ. χάρη σε αυτούς σαπίζουν άχρηστα υλικά στη φύση, χάρη σε αυτούς παρασκευάζεται το γιαούρτι, το κρασί κλπ ή διάφορα προϊόντα διατροφής, φάρμακα κλπΜερικοί όμως μικροοργανισμοί καταφέρνουν και μπαίνουν μέσα στο σώμα μας παρόλο που αυτό διαθέτει μηχανισμούς για να εμποδίζει την είσοδο αυτών. Εισέρχονται κυρίως από τη μύτη, το στόμα και τα ανοιχτά τραύματα. Μάλιστα αυτοί καταφέρνουν και προκαλούν ασθένειες στο σώμα μας.
Είναι οι λεγόμενοι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Αυτοί πολλαπλασιάζονται και προκαλούν ασθένειες που μπορούν μάλιστα και να μεταδοθούν πολλές φορές από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πολλαπλασιασμός Βακτηρίων

Αυτές είναι οι μεταδοτικές ασθένειες.

Να θυμάσαι ότι:

μόλυνση λέγεται η είσοδος ενός παθογόνου μικροοργανισμού στο σώμα μας και λοίμωξη η εγκατάσταση και ο πολλαπλασιασμός του στο σώμα μας.
Γι αυτό και οι ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς λέγονται και λοιμώξεις.
Σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες είναι η ιλαρά με χαρακτηριστικό, τα εξανθήματα σε όλο το σώμα. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα.Ο ιός της γρίπης με ήπια συνήθως συμπτώματα. Όμως επειδή μπορεί και μεταλλάσσεται ( αλλάζει δηλαδή μορφές), μπορεί κάποιες φορές να γίνει και θανατηφόρος.

Θυμάσαι στην αρχή της σχολικής χρονιάς για έναν ιό που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα και πανικόβαλε υπερβολικά τον πληθυσμό της χώρας μας;
ΚΛΙΚΗ φυματίωση, ασθένεια των πνευμόνων. Μεταδίδεται συνήθως από άτομα που πάσχουν με το βήξιμο, το φτέρνισμα ή το γέλιο, με τα διάφορα σταγονίδια που μεταφέρονται στον αέρα.Άλλα βακτήρια μεταδίδονται με το μολυσμένο νερό και προκαλούν τύφο, χολέρα, δυσεντερία κλπ
Τα συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός και διάρροια.
Τέλος, η ελονοσία είναι μια ασθένεια που παλιά ταλαιπώρησε τους ανθρώπους ακόμα και της πατρίδας μας.
Μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών και αφού το μικρόβιο προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος μας.


ο κύκλος της ελονοσίας

Για να προστατευτούμε από τη μετάδοση τέτοιων ασθενειών, αλλά και να προστατέψουμε τους άλλους ακολουθούμε κάποιους απλούς κανόνες, που λέγονται κανόνες υγιεινής και οι σημαντικότεροι είναι:

αποφεύγουμε να βάζουμε δάχτυλα στο στόμα...