Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

Μεσοπόλεμος ονομάζεται το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στο τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου(1918) και στην έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου(1939). Σε αυτά τα χρόνια έγιναν πάρα πολλές αλλαγές σε πολλές χώρες και βέβαια και στην Ελλάδα.
Οι τεράστιες καταστροφές που άφησε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος οδήγησε τις περισσότερες χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων τους. Όμως παρά την αφθονία των προϊόντων οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν όσα χρειάζονταν με συνέπεια πολλά προϊόντα να μένουν απούλητα και τα εργοστάσια το ένα μετά το άλλο να κλείνουν και οι εργάτες να μένουν άνεργοι.
Η κακή αυτή οικονομική κατάσταση, επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο όταν ξέσπασε στην Αμερική το 1929 μεγάλη οικονομική κρίση το γνωστό "κραχ" αφού μετά την άνοδο του χρηματιστηρίου και την εισροή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτό, ακολούθησε ξαφνικά καθοδική πορεία(24 /10) και οι άνθρωποι βρέθηκαν σε πραγματικά χρέη...



Έτσι εκδηλώθηκαν απεργίες και διαδηλώσεις και οι λαοί επηρεασμένοι και από τις ιδέες της Ρωσικής Επανάστασης διεκδικούσαν κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.
Την άσχημη αυτή κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν μερικοί φιλόδοξοι πολιτικοί και επέβαλαν δικτατορικά καθεστώτα.
Δικτατορία είναι το καθεστώς όπου ένα άτομο ή ομάδα ατόμων καταλαμβάνουν με τη βία την εξουσία και καταργούν δικαιώματα των πολιτών, πολιτικά κόμματα και τη Βουλή.
Τα πιο γνωστά δικτατορικά καθεστώτα αυτή την εποχή ήταν του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία και του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία.


Μουσολίνι και Χίτλερ

Στην Ελλάδα από το 1923 έχουμε την έξωση του βασιλιά Γεωργίου Β' και την κατάργηση της βασιλείας. Έτσι ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου σχηματίζει την πρώτη κυβέρνηση του στις 12 Μαρτίου 1924 και μετά από 12 μέρες ανακηρύσσεται το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας.


Αλεξ. Παπαναστασίου

Το 1925 όμως έχουμε το πραξικόπημα του Θ. Πάγκαλου και την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα έως το 1926 όπου θα ανατραπεί από τον Κονδύλη. Ακολουθεί πολιτική αστάθεια με μοναδική εξαίρεση την τετραετία 1928 -32 κατά την οποία τη διακυβέρνηση της χώρας είχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.


Τα μέλη της κυβερνήσεως του 1928. Ζαβιτζιάνος, Βενιζέλος και Σοφούλης στην πρώτη σειρά

Οι φιλοβασιλικοί καταφέρνουν όμως να επαναφέρουν το βασιλιά Γεώργιο Β'(1935) ο οποίος ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Ιωάννη Μεταξά ο οποίος στις 4 Αυγούστου 1936 επέβαλλε δικτατορία.


βασιλιάς Γεώργιος Β' και Ι. Μεταξάς


  • Παρατήρησε στον παρακάτω χάρτη την έκταση που είχαν πάρει τα δικτατορικά καθεστώτα στην Ευρώπη κατά την εποχή του Μεσοπολέμου...


Το διάστημα του Μεσοπολέμου η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, με κυριότερο το προσφυγικό, αφού έπρεπε να βρεθεί στέγη για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής. Οι περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τον Πειραιά, όπου δημιουργήθηκαν μεγάλοι προσφυγικοί συνοικισμοί: Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Ραιδεστός, Νέα Μουδανιά κλπ.
  • Γιατί άραγε οι συνοικισμοί έφεραν το όνομα "Νέα";


Έλληνες πρόσφυγες σε πρόχειρους καταυλισμούς