Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ- Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Αν ανοίξεις το στόμα σου μπροστά σ’ένα καθρέφτη, τότε αυτό που θα δεις είναι 2 σειρές δοντιών, μια πάνω και μια κάτω (αλλιώς άνω και κάτω γνάθος) που σχηματίζουν 2 τόξα. 


Τα δόντια μας είναι τα όργανα του πεπτικού συστήματος με τα οποία κόβουμε και μασάμε τις τροφές. Στον άνθρωπο αναπτύσσονται δυο γενιές δοντιών. Τα πρώτα δόντια που έχει ένα παιδί ονομάζονται νεογιλά


Αυτά είναι συνολικά 20 , 10 σε κάθε γνάθο(πάνω και κάτω). Στην ηλικία των 6 ετών περίπου αρχίζουν να πέφτουν και στη θέση τους βγαίνουν τα μόνιμα δόντια τα οποία είναι 32, 16 σε κάθε γνάθο. Τα δόντια της πάνω και της κάτω γνάθου είναι όμοια. Τα μπροστινά είναι μακριά και αιχμηρά ενώ τα πίσω πλατιά και κοντά.

Έχουμε 4 είδη δοντιών:

Τα τέσσερα δόντια πάνω και τα τέσσερα αντίστοιχα κάτω, που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος ονομάζονται κοπτήρες ή τομείς.


Στα πλάγια των κοπτήρων βρίσκονται οι κυνόδοντες.



Πίσω από τους κυνόδοντες βρίσκονται οι προγόμφιοι



Αμέσως μετά ακολουθούν οι γομφίοι ή τραπεζίτες

Άρα όπως παρατηρείς με τα μπροστινά δόντια, δηλαδή τους κοπτήρες και τους κυνόδοντες σκίζεις και κόβεις την τροφή, ενώ με τα πίσω δόντια δηλαδή τους προγόμφιους και τους γομφίους τη μασάς.

Τα Δόντια σε 3d παρουσίαση


ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ
Η σωστή φροντίδα των δοντιών ξεκινά από τη διατροφή μας. Πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά και να αποφεύγουμε όσο γίνεται τα γλυκά. Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα τα δόντια μας γιατί έτσι απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών καθώς και τα οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη. Και βέβαια πρέπει να τα πλένουμε σωστά, με την οδοντόβουρτσα να κινείται πάνω - κάτω με κυκλικές κινήσεις και όχι αριστερά - δεξιά.

Να θυμάσαι ότι το σωστό βούρτσισμα διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Επίσης να μην αμελείς να επισκέπτεσαι συχνά τον οδοντίατρό σου, έστω και αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα. Να θυμάσαι ότι: Ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται ευκολότερα όταν εντοπιστεί και έγκαιρα.


Δες εδώ ότι σε ενδιαφέρει σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών