Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΣΟΝΑΣ

Ο Αίσονας ήταν βασιλιάς της Ιωλκού. Ο αδερφός του ο Πελίας του άρπαξε το θρόνο. Ο Αίσονας πήγε τότε το γιο του Ιάσονα στο Πήλιο, στον κένταυρο Χείρωνα για να τον προφυλάξει. 

Το Πήλιο είναι βουνό στο Ν. Μαγνησίας και το θεωρούσαν οι αρχαίοι ως το βουνό που έμεναν οι Κένταυροι. Στην δεξιά εικόνα, ο Κένταυρος Χείρωνας και ο Ιάσονας.

Όταν ο Ιάσονας όταν μεγάλωσε, πήγε στην Ιωλκό για να πάρει το θρόνο από τον Πελία.
Στο δρόμο για την Ιωλκό έχασε το ένα του σανδάλι καθώς περνούσε μια γριά από το ποτάμι. Η γρια ήταν η θεά Ήρα.
Όταν έφτασε στην Ιωλκό και τον είδε ο Πελίας με ένα σανδάλι τρόμαξε, γιατί ένας χρησμός του είχε πει να φοβάται το μονοσάνδαλο.
Ο Πελίας έκανε τάχα ότι χάρηκε που εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά ο Ιάσονας. Είπε στον Ιάσονα ότι θα του έδινε το θρόνο, αν πρώτα του έφερνε το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα.
Ο Ιάσονας ανέθεσε στον τεχνίτη Άργο να φτιάξει ένα γερό καράβι και αυτός με τη βοήθεια της Ήρας που έφερε τα ξύλα αλλά και της Αθηνάς έφτιαξε το καράβι που το ονόμασε "Αργώ"

η νέα Αργώ, ένα καράβι που θεωρείται πιστό αντίγραφο της μυθικής και έκανε το ταξίδι των Αργοναυτών, ακολουθώντας πιστά τη διαδρομή τους. Οι 50 κωπηλάτες ήταν από όλα τα κράτη της Ευρώπης. Η νέα Αργώ κατασκευάστηκε στο Βόλο
Μάλιστα η Αθηνά κάρφωσε στην πλώρη του (μπροστινό μέρος) ένα κομμάτι μιας βελανιδιάς που μιλούσε και προφήτευε το μέλλον.
Τον Ιάσονα ήρθαν να βοηθήσουν και 50 ήρωες από όλη την Ελλάδα, που ονομάστηκαν Αργοναύτες, όπως ήταν ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Ορφέας και άλλοι. 

Η συγκέντρωση των Αργοναυτών, σε αττικό ερυθρόμορφο κρατήρα
Στη Θράκη ο μάντης Φινέας τους είπε ότι στο ταξίδι τους θα συναντούσαν τις Συμπληγάδες πέτρες και τους φανέρωσε τον τρόπο να περάσουν ανάμεσά τους.
Οι Συμπληγάδες πέτρες ήταν δύο απόκρημνα βράχια το ένα απέναντι στο άλλο στο μέρος όπου ο Βόσπορος (θάλασσα του Μαρμαρά) τέλειωνε κι άρχιζε ο Εύξεινος Πόντος (Μαύρη θάλασσα). 

Οι Συμπληγάδες Πέτρες κατά τους αρχαίους μάλλον ήταν κοντά στη θέση που είναι σήμερα η Κωνσταντινούπολη. Στη θέση που σήμερα είναι η χώρα της Γεωργίας ήταν η αρχαία Κολχίδα
Οι πέτρες αυτές ανοιγόκλειναν, μια πλησίαζαν μεταξύ τους και μια απομακρύνονταν, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τα πλοία να περάσουν και να τα συντρίβουν.

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

 

ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ

Η πιο διάσημη ιστορία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ορφέας είναι αυτή της συζύγου του Ευρυδίκης. Η Ευρυδίκη είναι μερικές φορές γνωστή και ως Αγριόπη. Αυτή λοιπόν, δαγκώθηκε από ένα φίδι και πέθανε. Στενοχωρημένος ο Ορφέας έπαιξε τόσο άσχημα τραγούδια και τραγούδησε τόσο λυπητερά που όλες οι νύμφες και οι θεοί έκλαψαν και τον συμβούλευσαν να πάει να τη βρει στον Άδη. 
Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης (το μόνο άτομο που τα κατάφερε ποτέ), οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν πως έπρεπε να περπατά μπροστά από αυτήν και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο. 
 Ορφέας και Ευρυδίκη στο δρόμο προς τη ζωή
Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση, γύρισε να τη δει και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε πάλι από μπροστά του στο αιώνιο σκοτάδι...


Ο ΟΡΦΕΥΣ, Η ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ
Μουσική -Στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος
Ερμηνεία: Βασιλική Λαβίνα & Χορωδία
Ευρυδίκη, Ευρυδίκη, του Ορφέα η Μουσική
από τα βαθιά σκοτάδια θα σε φέρει στην αυγή!

Όλα τα λουλούδια ανθίζουν μ' ένα χάδι δροσερό,
του Ορφέα το τραγούδι είναι αθάνατο νερό!

Μέσα στα βαθιά σκοτάδια, η Αγάπη οδηγός
κι η Ευρυδίκη περιμένει τον Ορφέα και το φως!

Δίνει ο Ήλιος μία μάχη και ο Ήχος στην ψυχή,
δέντρα, θάλασσες, ποτάμια ανασταίνουν τη ζωή!