Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ανάλογα με την προέλευσή της και τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε ονομάζουμε την ενέργεια χημική, ηλεκτρική, πυρηνική,θερμότητα,κινητική,δυναμική,φωτεινή.

Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για δυο γενικές κατηγορίες: την κινητική και τη δυναμική.Κινητική ονομάζεται η ενέργεια που έχουν τα σώματα εξαιτίας της κίνησής τους.Δυναμική ονομάζεται η ενέργεια που έχουν τα σώματα εξαιτίας της κατάστασης ή της θέσης τους.
Χημική ονομάζεται η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στα καύσιμα(πετρέλαιο, φυσικό αέριο), στα τρόφιμα.Ηλεκτρική ονομάζεται η ενέργεια που μεταφέρεται από το ηλεκτρικό ρεύμα και οφείλεται στην κίνηση των ηλεκτρονίων.Πυρηνική ονομάζεται η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στον πυρήνα των ατόμων και ελευθερώνεται κατά τις αντιδράσεις των πυρήνων. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι σχάσης(διάσπασης) ή σύντηξης (συνένωσης) των πυρήνων.Θερμότητα ονομάζεται η ενέργεια που ρέει από ένα σώμα σε ένα άλλο, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας των δυο σωμάτων και πάντα από το θερμότερο στο ψυχρότερο


Φωτεινή ονομάζεται η ενέργεια που μεταφέρει το φως

Η λανθασμένη χρήση των επιστημονικών ανακαλύψεων
Η πυρηνική σχάση ανακαλύφθηκε το 1934 και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ατομικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα στις 6 Αυγούστου 1945 μια ατομική βόμβα ουρανίου έπεσε στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα από το αμερικανικό βομβαρδιστικό "Ενόλα Γκέι" και προκάλεσε το θάνατο 100.000 ανθρώπων και τη μόλυνση της γύρω περιοχής από ραδιενεργά κατάλοιπα.
Τρεις μέρες μετά μια ακόμα ρίχτηκε στην πόλη Ναγκασάκι με 70.000 νεκρούς. Αργότερα κατασκευάστηκαν και βόμβες υδρογόνου ακόμη πιο ισχυρές και σήμερα πυρηνικές δοκιμές που γίνονται σε νησιά του Ειρηνικού για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των όπλων αυτών, προξενούν σοβαρές μολύνσεις του περιβάλλοντος και αποτελούν μια μόνιμη και έμμεση απειλή για τον άνθρωπο
Η Χιροσίμα τότε και τώρα

Δες βίντεο, φωτογραφίες, χάρτες κλπ από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ΚΛΙΚΑπάντησε με mail:

Ποιος ανακάλυψε τη βόμβα υδρογόνου; Τι πίστευε σχετικά με τη βόμβα στη Χιροσίμα;Εισακούστηκε; ΚΛΙΚ

Γράψε ένα μικρό κείμενο που να περιγράφεις πώς φαντάζεσαι τον κόσμο έπειτα από μια πυρηνική καταστροφή