Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Οι τόποι που διέρχονται από τον ίδιο παράλληλο κύκλο απέχουν ίση απόσταση από τον Ισημερινό. Η απόσταση αυτή ενός τόπου από τον ισημερινό βόρεια ή νότια λέγεται γεωγραφικό πλάτος(βόρειο ή νότιο).

Πρόσεξε στην παρακάτω εικόνα ότι η Κρήτη και η Κύπρος βρίσκονται περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος(35ος βόρειος παράλληλος κύκλος)



Το γεωγραφικό πλάτος ορίζεται από τους παράλληλους κύκλους και μετριέται σε μοίρες. Από 0, εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο Ισημερινός, έως 90 βόρεια και από 0 έως 90 νότια. Κάθε μοίρα διαιρείται σε 60΄και κάθε πρώτο λεπτό σε 60΄΄.


Όλοι οι παράλληλοι κύκλοι είναι μικρότεροι από τον ισημερινό και μικραίνουν όσο ανεβαίνουν προς τους πόλους.
Οι τόποι που διέρχονται από τον ίδιο μεσημβρινό απέχουν ίση απόσταση από τον πρώτο μεσημβρινό(Γκρίνουιτς).Η απόσταση αυτή ενός τόπου από τον πρώτο μεσημβρινό ανατολικά ή δυτικά λέγεται γεωγραφικό μήκος(ανατολικό ή δυτικό).

Πρόσεξε στην παρακάτω εικόνα ότι η Ελλάδα εκτείνεται περίπου από τον 19ο έως τον 29ο ανατολικό μεσημβρινό



Και το γεωγραφικό μήκος μετριέται και αυτό σε μοίρες, από 0, εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο πρώτος μεσημβρινός, έως 180 μοίρες ανατολικά και από 0 έως 180 δυτικά.

Οι μεσημβρινοί και οι παράλληλοι κύκλοι διασταυρώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα δίκτυο συντεταγμένων. Με αυτές ορίζεται η θέση μιας περιοχής πάνω στη Γη. Ορίζεται δηλαδή το γεωγραφικό του μήκος και πλάτος.

Πρόσεξε στην παρακάτω εικόνα ότι οι συντεταγμένες της πόλης της Θεσσαλονίκης είναι 22 μ. 56΄40΄΄ ανατολικά και 40 μ. 38΄21΄΄βόρεια



Δραστηριότητα(email)

Ανοίγοντας το Google Earth, όπως έμαθες, ή χάρτη, βρες :
  • ποιες είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Ρώμης και
  • ποια πόλη βρίσκεται περίπου στις S 34 μ., E 151 μ.