Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ-ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ

Η θέση του άξονα της γης είναι πλάγια σε σχέση με την τροχιά της γύρω από τον ήλιο. Αποτέλεσμα της μικρής αυτής κλίσης του άξονα της είναι ο ήλιος να μην θερμαίνει κάθε φορά το ίδιο τα δύο ημισφαίρια της. Στο φαινόμενο αυτό οφείλονται οι εποχές.

ΚΛΙΚ

Εποχές λέμε τις περιόδους που διαιρείται το έτος και επικρατούν ανάλογες καιρικές συνθήκες. Το τμήμα της γης που στρέφεται προς τον ήλιο δέχεται κάθετα τις ακτίνες του και έτσι θερμαίνεται περισσότερο κι επικρατεί καλοκαίρι. Αντίθετα συμβαίνει με τις άλλες περιοχές που δέχονται τις ακτίνες πλάγια και έτσι έχουμε χειμώνα, αφού τις θερμαίνουν λιγότερο. Είναι ευνόητο ότι αν το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι το νότιο θα έχει χειμώνα κ.ο.κ.

Δες διαδραστικά πώς διακρίνουμε στο βόρειο ημισφαίριο τι εποχή έχουμε ΚΛΙΚ(play-stop)

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε για τους πόλους που οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τον κάθε πόλο 6 μήνες το χρόνο. Έτσι για 6 μήνες επικρατεί συνεχώς μέρα(πολική ημέρα) και καλοκαίρι. Είναι ο γνωστός ήλιος του μεσονυκτίου και παρατηρείται για λίγες βέβαια μέρες και στις γύρω περιοχές(Σκανδιναβία, Ρωσία κλπ)
Κατά το διάστημα αυτό είναι ευνόητο ότι ο άλλος πόλος δε θα φωτίζεται καθόλου και έχουμε την πολική νύχτα και χειμώνα.

Πρόσεξε τι θα γινόταν αν ο άξονας της Γης ήταν κάθετος προς το επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον ήλιο

ΚΛΙΚ


Όλα τα παραπάνω φαινόμενα, οι πρώτοι που τα παρατήρ
ησαν ήταν οι αρχαίοι Έλληνες αφού από τη δημιουργία του Σύμπαντος κιόλας είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους ορφικοί φιλόσοφοι για να συνεχίσουν άλλοι σπουδαίοι φιλόσοφοι(Αρίσταρχος, Πυθαγόρας, Θαλής κλπ)για την κίνηση της γης, τον ήλιο σαν κέντρο του σύμπαντος κλπ.



αν και τις περισσότερες φορές δεν ανακοίνωναν τα πορίσματά τους στον απλό λαό παρά μόνο συμβολικά και σε επίπεδο που θα ήταν ασφαλές.



Δραστηριότητα(email)

  • Θυμάσαι από περσινό μάθημα ποιο γνωστό μνημείο ευρωπαϊκής χώρας δείχνει η είσοδός του το σημείο της ανατολής που αντιστοιχεί στο θερινό ηλιοστάσιο;
  • Στην Ελλάδα ποιο έθιμο τηρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και διατηρήθηκε ως τις μέρες μας κατά το θερινό ηλιοστάσιο;(ψάξε σε μηχανή αναζήτησης με θέμα αναζήτησης: "έθιμα θερινού ηλιοστασίου")