Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Με τον όρο αγροτική παραγωγή εννοούμε κυρίως τη γεωργία.
Το πολύμορφο ανάγλυφο και το μεσογειακό κλίμα δημιουργούν και αναπτύσσουν στη χώρα μας μοναδικά είδη και προϊόντα όπως:1. Δημητριακά( σιτάρι, κριθάρι, ρύζι)

2. Βιομηχανικά φυτά(καπνός , βαμβάκι, ζαχαρότευτλα)

3. Δεντροκαλλιέργειες(εσπεριδοειδή, οπωροφόρα, ελιές)4. Αμπέλια5. Λαχανικά, πεπονοειδή, όσπρια

Παρόλο που οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γεωργία ολοένα και λιγοστεύουν, η ποσότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η γεωργία εκσυγχρονίζεται:νέοι τρόποι καλλιέργειας, σύγχρονα μηχανήματα, δάνεια, αποζημιώσεις κλπ

Η αγροτική παραγωγή είναι σημαντικός τομέας για την ελληνική οικονομία, καθώς τα προϊόντα αυτά εξάγονται στις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλο τον κόσμο.

Μια σύγχρονη μέθοδος είναι η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, σε ένα κλειστό δηλαδή χώρο καλλιεργούνται τα φυτά με τεχνητές συνθήκες. Έτσι οι γεωργοί πετυχαίνουν να αυξήσουν την παραγωγή τους καλλιεργώντας διάφορα προϊόντα σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Όμως για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν πολλά χημικά λιπάσματα και ορμόνες με άγνωστες συνέπειες για τους ανθρώπους.

Για το λόγο αυτό τελευταία υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα λεγόμενα "βιολογικά προϊόντα" που παράγονται με τη χρήση φυσικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, δεν επιβαρύνονται δηλαδή με χημικά και η καλλιέργεια τους δε ρυπαίνει το περιβάλλον.

Ξαναθυμίσου για τα βιολογικά προϊόντα από εδώ. ΚΛΙΚ

Σημαντική βοήθεια προς τους αγρότες παρέχει ο Ο.Γ.Α και η Αγροτική Τράπεζα. Ο Ο.Γ.Α. ασφαλίζει τους αγρότες και επιδοτεί ορισμένες δραστηριότητες τους. Η Αγροτική Τράπεζα παρέχει δάνεια και διευκολύνσεις σε αγρότες και Συνεταιρισμούς. Η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. είναι το ανώτατο(συνδικαλιστικό) όργανο που εκφράζει τα αιτήματα των αγροτών και διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων τους. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επίσης σχεδιάζει και οργανώνει την αγροτική παραγωγή, ενισχύει συμβουλευτικά τους αγρότες και τους αποζημιώνει σε περίπτωση απώλειας της παραγωγής τους λόγω φυσικών καταστροφών.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ(email)

Το λάδι και το κρασί ήταν βασικά εμπορικά προϊόντα από την εποχή ακόμα των Μινωιτών. Σκέψου και απάντησε:

α)Πώς χρησιμοποιούνταν η ελιά και το λάδι στους αρχαίους Έλληνες;

β) Ποιος ήταν ο θεός του κρασιού στην αρχαία Ελλάδα;

γ) Τι θέση έχει το κρασί στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση;

δ) Ποια νομίζεις ότι εικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία της Α.Τ.Ε.;Για ποιο λόγο;