Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στις περιγραφικές εκθέσεις πολύ σημαντικό είναι φυσικά η περιγραφή μας να είναι πλήρης και ολοκληρωμένη , ωστόσο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και στα παρακάτω :
Παρατηρητικότητα : Για να γίνει μια σωστή περιγραφή χρειάζεται σωστή παρατήρηση. Για να μπορέσουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια και σαφήνεια είναι απαραίτητο να έχουμε παρατηρήσει πολύ καλά αυτό για το οποίο θα γράψουμε , αλλιώς η περιγραφή μας θα είναι ελλιπής. Όσοι εξετάζουν επιφανειακά τα πράγματα και τις καταστάσεις δεν μπορούν να γράψουν ολοκληρωμένες περιγραφικές εκθέσεις. Τα σημεία τα οποία δεν τα γνωρίζουμε φροντίζουμε να τα συμπληρώνουμε με τη φαντασία μας .
Συναίσθημα:Περιγραφική έκθεση δε σημαίνει απαραιτήτως στεγνή περιγραφή εξωτερική ή εσωτερική. Απαραίτητο είναι και το συναισθηματικό κομμάτι. Πάντα αφιερώνουμε μια παράγραφο στην αναφορά των συναισθημάτων – των δικών μας ή κάποιων άλλων – που έχουν σχέση με το περιγραφόμενο αντικείμενο .
Ζωντάνια:Μια περιγραφή που είναι πλήρης με πολλά κοσμητικά επίθετα και μακροσκελείς περιγραφές μπορεί να ομορφαίνουν το γραπτό μας ,αλλά ταυτόχρονα το καταντούν βαρετό και κουραστικό. Η ζωντάνια δίνει χάρη , φρεσκάδα και ενδιαφέρον στην έκθεσή μας. Για να πετύχουμε ζωντανές σκηνές πρέπει να χρησιμοποιούμε πολλά ρήματα κίνησης και ενέργειας. Επίσης η εναλλαγή μικρών και μεγάλων προτάσεων ζωντανεύει το γραπτό και « ξυπνάει » τον αναγνώστη

Έχοντας υπόψη σου όλα τα προηγούμενα και αφού δεις το παρακάτω βίντεο προσπάθησε να περιγράψεις "Ένα ταξίδι (πραγματικό ή φανταστικό) με τους γονείς σου(ή κάποιο ήρωα παιδικών παραμυθιών) στο εξωτερικό"


  
Περιγραφή ταξιδιών
  • Πότε έγινε. Πού έγινε. Τι έγινε. Ποιοι συμμετείχαν.
  • Πώς γίναν τα πράγματα(με σειρά γεγονότων). Γιατί έγιναν. Τι έγινε μετά.
  • Σκέψεις και συναισθήματα σου